Η "προίκα" που έδωσε η Γη στο... Βελβεντό Κοζάνης - Karfitsa.gr
Karfitsomata Περιβάλλον

Η “προίκα” που έδωσε η Γη στο… Βελβεντό Κοζάνης

Οι παραγωγοί που δεν επηρεάστηκαν από το ρωσικό εμπάργκο
SAMSUNG CAMERA PICTURES
Ροδάκινο Βελβεντού, κορυφαίας ποιότητας!

της Μαρίας Ζαφειρίου

Οι τρείς πρώτες μέρες του Αυγούστου στο Βελβεντό Κοζάνης ήταν διαφορετικές! Τιμήθηκε, με μιά μεγάλη γιορτή, ο καρπός της γης που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές στην περιοχή, το φημισμένο ροδάκινο Βελβεντού!

Κι αυτή τη χρονιά, ψυχή της διοργάνωσης ήταν οι εθελοντές, ενώ οι επισκέπτες απ’όλη τη χώρα είχαν την ευκαιρία να γευτούν το ροδάκινο, να γνωρίσουν την περιοχή και τους φιλόξενους κατοίκους, να χορέψουν και να τραγουδήσουν.

SAMSUNG CAMERA PICTURES
Μεγάλη ποικιλία εδεσμάτων με βάση το ροδάκινο.
SAMSUNG CAMERA PICTURES
Γέμισαν με κόσμο τα όμορφα, πλακόστρωτα σοκάκια.

Η γιορτή ροδάκινου δε διοργανώνεται πλέον από το Δήμο, αλλά από συλλόγους για την ανεξαρτησία του Βελβεντού, μιάς και δεν έγινε δεκτός ο «Καλλικράτης» και η ενοποίηση του πρώην δήμου Βελβεντού με τον πρώην δήμο Σερβίων.

SAMSUNG CAMERA PICTURES
Ο κ. Μανώλης Στεργίου κατά τη συζήτησή μας.

Όπως είπε στο karfitsa.gr ο πρόεδρος της ΜΚΟ «Κοινωνία Πολιτών Βελβεντού» και πρώην δήμαρχος Βελβεντού κ. Μανώλης Στεργίου «όλοι οι κάτοικοι, εθελοντές κάθε ηλικίας, σύλλογοι και χορηγοί συνδιοργάνωσαν και φέτος αυτή την όμορφη γιορτή. Τα ροδάκινα Βελβεντού έχουν πιστοποιημένη ποιότητα και είναι ολοκληρωμένης καλλιέργειας. Το 60% της παραγωγής μας εξάγεται. Αν και υπήρχε μία ανησυχία για το εμπάργκο της Ρωσίας, φαίνεται πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα για τους παραγωγούς μας».

SAMSUNG CAMERA PICTURES
Η συγκομιδή θα συνεχιστεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ο καταπράσινος κάμπος του Βελβεντού, έκτασης 15.000 στρεμμάτων είναι κατάφυτος με ροδακινιές. «Δέχεται» τη σκιά των Πιερίων και τα νερά της τεχνητής λίμνης Πολυφύτου.

Εκεί η οικογένεια του κ. Ζήνωνος Αχίλλα, εδώ και 35 χρόνια, μαζεύει τους καρπούς των δέντρων που καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου φροντίζει.

«Εμείς μεγαλώσαμε εδώ, τα παιδιά μας τα μεγαλώσαμε εδώ. Αυτή την περίοδο έχουμε συγκομιδή μέχρι και τέλη Σεπτέμβρη. Φυσικά βοηθούν όλοι, παππούδες, εγγόνια, παιδιά. Τα ροδάκινα που μαζεύουμε τώρα, είναι τα San Crest και τα λευκόσαρκα Maria Bianca. Συνολικά οι ποικιλίες ροδάκινου της περιοχής μας είναι περίπου 35. Το φθινόπωρο θα αρχίσουμε το κλάδεμα», μας είπε η κα. Αικατερίνη Αχίλλα.

SAMSUNG CAMERA PICTURES
Η κα. Αχίλλα, ροδακινοπαραγωγός εδώ και 35 χρόνια.
SAMSUNG CAMERA PICTURES
Εγγύηση για την ποιότητα του καρπού αποτελεί ο αυστηρός έλεγχος κατά τη διαδικασία παραγωγής, τυποποίησης, συσκευασίας, συντήρησης και μεταφοράς.
SAMSUNG CAMERA PICTURES
Τα εδέσματα και τα χαμόγελα της “Κίνησης Γυναικών”.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης γιορτής (και όχι τριήμερης λόγω βροχής), οι χιλιάδες και φέτος επισκέπτες, δοκίμασαν τα εδέσματα με βάση το ροδάκινο που ετοίμασαν τα μέλη της «Κίνησης Γυναικών για την Ανεξαρτησία του δήμου Βελβεντού» όπως: μαρμελάδα ροδάκινο, τάρτα ροδάκινο, κομπόστα ροδάκινο, παγωτό ροδάκινο! «Συμμετέχουμε κι εμείς στον αγώνα για την ανεξαρτησία του Βελβεντού αλλά και στις γιορτές ροδάκινου φτιάχνοντας και παραδοσιακά και πιο… μοντέρνα γλυκά ενώ όλο το χρόνο διοργανώνουμε εκδηλώσεις και ημερίδες για τα παιδιά και τις γυναίκες», δήλωσε η κα. Αθηνά Γκαντρή.

giorti
Η μαρμελάδα ροδάκινο στο παραδοσιακό καζάνι!
SAMSUNG CAMERA PICTURES
Από τη λαϊκή βραδιά στην κεντρική πλατεία.

Διοργανωτές της 10ης «Γιορτής Ροδάκινου» ήταν οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί του Βελβεντού «ΑΣΕΠΟΠ» και «ΔΗΜΗΤΡΑ», ο Εμπορικός Σύλλογος Βελβεντού, η «Κοινωνία των Πολιτών Βελβεντού», η «Κίνηση Γυναικών για την Ανεξαρτησία του δήμου Βελβεντού», ο «Μορφωτικός Όμιλος Βελβεντού», ο Σύλλογος Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Βελβεντού και ο «Μοτοσυκλετιστικός Όμιλος Βελβεντού».

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ