Η "στοχοποίηση" των πλουσίων δεν θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή, όμως... - Karfitsa.gr
Οικονομία

Η “στοχοποίηση” των πλουσίων δεν θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή, όμως…

"Οι μεγαλύτερες εταιρείες είναι και οι πλέον συνεπείς σε αντίθεση με πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες..." σημειώνει ο υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της Διαφθοράς Π. Νικολούδης

“Οι μεγαλύτερες εταιρείες της Ελλάδας είναι και οι πλέον συνεπείς στην εξυπηρέτηση των φορολογικών τους υποχρεώσεων, σε αντίθεση με πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες…”

Ο υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της Διαφθοράς Παναγιώτης Νικολούδης, λίγες ημέρες μετά την σκληρή ομιλία στη Βουλή, κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, επανέρχεται και με δηλώσεις στο Reuters υποστηρίζει πως έχει βάλει στο στόχαστρο όχι μόνο τους μεγάλους, αλλά και τους μικρούς φοροφυγάδες. Μετά τις αναφορές, κατά τη διάρκεια της παρθενικής του εμφάνισης ως υπουργού στη Βουλή, «σε μια χούφτα οικογένειες οι οποίες νομίζουν πως το κράτος και οι δημόσιες υπηρεσίες υπάρχουν για να εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους» ο κ. Νικολούδης δηλώνει πως «δεν επιτίθεμαι στους πλούσιους, αλλά οι άνθρωποι που εντόπισα να εγκληματούν έτυχε να είναι πλούσιοι».

Όπως εξηγεί, από τις προηγούμενες έρευνές του, ως επικεφαλής της Αρχής για την καταπολέμηση του βρόμικου χρήματος, σε τομείς όπως το λαθρεμπόριο πετρελαίου, η τραπεζική απάτη και η φοροδιαφυγή εντοπίστηκαν παρανομούντες οι οποίοι ήταν «ισχυροί επιχειρηματίες με πολιτικούς προστάτες». Ξεκαθαρίζει, ωστόσο, πως θα ήταν τρελός αν κατηγορούσε τους εύπορους πολίτες συνολικά.

Από το παλαιό γραφείο του στην Αρχή, καθώς ακόμα αναζητείται ο χώρος που θα στεγάσει το νέο υπουργείο, ο Παναγιώτης Νικολούδης παραδέχεται στο Reuters πως η στοχοποίηση των πλουσίων και ισχυρών δεν θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή. Όπως εξηγεί, από τις έρευνές του διαπίστωσε πως οι μεγαλύτερες εταιρείες της Ελλάδας είναι και οι πλέον συνεπείς στην εξυπηρέτηση των φορολογικών τους υποχρεώσεων, σε αντίθεση με πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες. «Όποιος έχει ξενοδοχείο ή ταβέρνα σε κάποιο νησί του Αιγαίου φοροδιαφεύγει συστηματικά» υποστηρίζει ο υπουργός Επικρατείας.

Ο κ. Νικολούδης θεωρεί πως η επίθεση στη διαφθορά και στα ισχυρά συμφέροντα συνδέεται περισσότερο με την απόδοση δικαιοσύνης και λιγότερο με την αύξηση των κρατικών εσόδων. «Ακόμα και εάν κάποιοι πάρουν τα λεφτά τους και τα μεταφέρουν στο εξωτερικό (εξαιτίας του φόβου για ένταση των φοροελέγχων κ.λπ.) προτιμώ να πάρω αυτό το ρίσκο παρά να βλέπω την οικονομία της χώρας μου να βασίζεται στο βρόμικο χρήμα και στις διεφθαρμένες επιχειρήσεις» καταλήγει. Ο νέος υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της Διαφθοράς υποστηρίζει πως η Αρχή καταπολέμησης του βρόμικου χρήματος ανέπτυξε ένα σύστημα ελέγχων μέσω των οποίων προέκυψε πως περισσότεροι από 20.000 Ελληνες έχουν περιουσιακά στοιχεία που δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές τους δηλώσεις.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ