«Η συνεργασία με τη ΝΔ έχει ημερομηνία λήξης» - Karfitsa.gr
Πολιτική Συνεντεύξεις

«Η συνεργασία με τη ΝΔ έχει ημερομηνία λήξης»

Τι λέει η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ για την πολιτική Βενιζέλου

rapti-synenteuksi

Για τις προσδοκίες και τις επιδιώξεις της από την ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Ελλάδα μιλά στην «Κ» η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, και στενή συνεργάτης του Βαγγέλη Βενιζέλου, Συλβάνα Ράπτη, λίγες ημέρες πριν επιστρέψουν οι δανειστές και ενώ πολλά… μέτωπα παραμένουν ανοικτά. Η κ. Ράπτη ξεκαθαρίζει πως «η συνεργασία του Κινήματος με τη Νέα Δημοκρατία έχει ημερομηνία λήξης», σχολιάζει την ακολουθούμενη από πλευράς ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη πολιτική, τις εσωτερικές κριτικές που αυτή δέχεται και τέλος ξεκαθαρίζει πως το ευρωψηφοδέλτιο του Μαΐου, είτε γίνει σε συνεργασία με τους 58 είτε όχι, πρέπει να φέρει την ονομασία «ΠΑΣΟΚ».

 Συνέντευξη στο Βαγγέλη Στολάκη

 

Κυρία Ράπτη, ποιο κλίμα επικρατεί στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα, λίγο πριν επιστρέψουν στη χώρα οι εκπρόσωποι των δανειστών μας;

Αναγνωρίζουν όλοι τις πολύ σκληρές θυσίες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός όπως επίσης και τις θυσίες που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρξει αλληλεγγύη και βοήθεια προς τη χώρα, ειδικά τώρα που ολοκληρώνεται το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης.

 

Ποια η δική σας αυτοκριτική; Πως βοηθήσατε τη χώρα σας από τη θέση σας στην Ευρωβουλή;

Νομίζω ότι όχι μόνο εγώ αλλά και όλοι οι συνάδελφοι ευρωβουλευτές μέσα από τις επιτροπές συνέβαλαν τα μέγιστα στο να βοηθηθεί η χώρα.

 

Γιατί όμως μέχρι στιγμής οι 20 Έλληνες Ευρωβουλευτές δεν πραγματοποίησαν ούτε μια κοινή δράση;

Νομίζω πως όλες οι δραστηριότητες των Ελλήνων ευρωβουλευτών, καλύτερα των περισσοτέρων κινούνται σε γραμμή υπεράσπισης της χώρας μας. Και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα από τις θέσεις όλων των συναδέλφων στη διάρκεια της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου όταν ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέπτυξε τις θέσεις της ελληνικής προεδρίας και τοποθετηθήκαμε όλοι. Εάν κάποιος δει και διαβάσει τις τοποθετήσεις αυτές θα αντιληφθεί ότι υπήρξε ένα εξαιρετικό κλίμα μεταξύ μας για το θέμα της Ελλάδας. Ο καθένας σημείωνε τις διαφορετικές προσεγγίσεις που έχει για ορισμένα θέματα αλλά υπήρχε μια κοινή γραμμή που λέει ότι η ελληνική προεδρία είναι μια ευκαιρία για τη χώρα να δείξει το θεσμικό της πρόσωπο στην Ευρώπη. Να δείξει ότι μπορεί να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της στο ακέραιο.

 

Ποιες είναι οι προσδοκίες από την ανάληψη της ελληνικής προεδρίας;

Θα έλεγα ότι η ελληνική προεδρία είναι διπλής κατανάλωσης. Και ευρωπαϊκής και ελληνικής. Ευρωπαϊκής γιατί θα πρέπει να ολοκληρωθούν κάποιοι νομοθετικοί φάκελοι και ελληνικής γιατί ορισμένα ζητήματα της Ένωσης αλλά και της Ελλάδας ταυτίζονται, όπως είναι η ανεργία, η τραπεζική ένωση και η ανάπτυξη.

 

Θεωρείτε πως δικαιώνεται η πολιτική του ΠΑΣΟΚ και η πολιτική του Παπανδρέου;

Νομίζω ότι το γεγονός πως κατορθώσαμε να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα και σε μερικούς μήνες να βγούμε από το καθεστώς της τρόικα δείχνει ότι οι επιλογές που κάναμε και οι προσπάθειες που έγιναν αποδίδουν καρπούς. Οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν θα πάνε χαμένες.

 

Πως «βλέπετε» την «Κίνηση των 58»;

Βλέπω με θετική και ανεκτή διάθεση όλες τις κινήσεις είτε ομάδες ανθρώπων είτε ανεξάρτητων προσωπικοτήτων που προβληματίζονται και έχουν μια θετική διάθεση για το θέμα της Κεντροαριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας. Είμαι και προσωπικά ανοικτή να ακούσω, να συνδιαμορφώσω και να συναποφασίσω με άλλους συμπολίτες που βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση έχοντας στο μυαλό μου πάντα ότι οφείλουμε πολλά στο ΠΑΣΟΚ, διότι εάν αυτή τη στιγμή έχουμε την πολυτέλεια να συζητάμε σε ένα πλαίσιο ευρώ και όχι δραχμής αυτό οφείλεται στο ΠΑΣΟΚ και ειδικά στο Βενιζέλο και τη διαπραγμάτευση που έκανε για να πετύχει το PSI.

Πιστεύετε ότι το ευρωψηφοδέλτιο θα πρέπει να φέρει το όνομα «ΠΑΣΟΚ»;

 

Το θεωρώ αυτονόητο. Κάτω από την ομπρέλα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος θα υπάρχει το ΠΑΣΟΚ, διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μέλος του πρώτου από την πλευρά της Ελλάδας είναι μόνο το ΠΑΣΟΚ.

 

Ποιο το κλίμα μεταξύ των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ; Η κ. Κοππά μέσω twitter πρόσφατα άσκησε έντονη κριτική στην πολιτική του κ. Βενιζέλου.

Είμαστε ένα ανοικτό δημοκρατικό κόμμα και ο καθένας μας έχει απόψεις, που τις συζητάμε μεταξύ μας. Είναι δικαίωμα του καθενός να εκφράζει την άποψή του με τον τρόπο που νομίζει και στους χώρους που νομίζει;

 

Μέσα από ποια διαδικασία θα προκύψουν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές. Πως «βλέπετε» την πρόταση για διεξαγωγή εσωτερικών εκλογών και δημοψηφίσματος;

Παρακολουθώ όλη αυτή τη συζήτηση που γίνεται.

 

Ποια είναι η πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η ηγεσία του κόμματος;

Πρέπει να ακολουθήσει μια συνεπή πολιτική σε σχέση με τις αρχές του και την πορεία της Κεντροαριστεράς. Μια πορεία που δεν θα αλλάζει μόνο και μόνο λόγο των αριθμών και των ποσοστών.

 

Η «Κίνηση των 75» του κ. Καρχιμάκη βάλλει κατά της συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία. Πως σχολιάζετε αυτές τις αντιδράσεις και ήταν τελικά λάθος η συνεργασία με το κόμμα του κ. Σαμαρά;

Δυο ξεκάθαρες και απλές απαντήσεις. Θεωρώ ότι η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση ήταν στρατηγικής και καταλυτικής σημασίας για τη διάσωση του τόπου. Εάν το ΠΑΣΟΚ δεν έμπαινε στην κυβέρνηση δεν θα λειτουργούσε σήμερα η χώρα. Επίσης η συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία έχει ημερομηνία λήξης. Είναι μια συνεργασία που έγινε για να σωθεί ο τόπος και να συζητάμε σε περιβάλλον ευρώ.

 

Λάθη στους μέχρι τώρα χειρισμούς του Βαγγέλη Βενιζέλου εντοπίζεται; Τίθεται ζήτημα αρχηγίας του κόμματος;

Είμαι από τους ανθρώπους που θέλουν να σκέφτονται θετικά και στο μέλλον. Κατά συνέπεια θεωρώ ότι όσοι εργαζόμαστε έχουμε και θετικά και λιγότερα θετικά στην πράξη μας. Δεν στέκομαι σε αυτά. Στέκομαι στη θέση ευθύνης που κρατά το ΠΑΣΟΚ σε ζητήματα που σχετίζονται με τη χώρα.

 

Ποια είναι η εικόνα που υπάρχει στις Βρυξέλλες για τη Χρυσή Αυγή και πως μπορεί αυτή να αντιμετωπιστεί;

Η χειρότερη! Θεωρώ όμως ότι τα πράγματα δεν είναι μαύρο ή άσπρο! Η Χρυσή Αυγή πρέπει να αντιμετωπιστεί στο μυαλό και την ψυχή του καθενός από εμάς. Με ψυχραιμία και νηφαλιότητα να καταλάβουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι εγκληματίες.

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ