Η Θεσσαλονίκη τίμησε τη μνήμη της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού... - Karfitsa.gr
Κοινωνία

Η Θεσσαλονίκη τίμησε τη μνήμη της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού…

Πλήθος κόσμου στην πλατεία Αγίας Σοφίας

genoktonia-ekdilwsi-16-1

«Δεν ξεχνώ» στην πλατεία της Αγίας Σοφίας από εκατοντάδες Θεσσαλονικείς στην συγκέντρωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος. Παραβρέθηκαν οι αρχές της πόλης, βουλευτές, εκπρόσωποι της Εκκλησίας και τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ τη συγκέντρωση πλαισίωσαν δεκάδες ποντιακά σωματεία με πλακάτ και λάβαρα.Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο της Γενοκτονίας, την κεντρική ομιλία έκανε ένας Τούρκος, ο γνωστός ακαδημαϊκός και ακτιβιστής Σαΐτ Τσετίνογλου.

Τις θερμές ευχαριστίες τους στον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη, για την κίνησή του να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία έδρας για τη μελέτη του Ποντιακού Ελληνισμού στο ΑΠΘ, εξέφρασαν κατά τις ομιλίες τους  ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας.

Ο δήμαρχος είπε χαρακτηριστικά «Ο ποντιακός ελληνισμός, μετά τους διωγμούς και τη Γενοκτονία που υπέστη στην Τουρκία, βρήκε σπίτι στη Θεσσαλονίκη. Δεν είναι τυχαίο ότι η πόλη λέγεται προσφυγομάνα. Η Θεσσαλονίκη έχει πάντα ανοιχτή πόρτα και αγκαλιά για τα παιδιά της από όλον τον κόσμο. Ο δήμος Θεσσαλονίκης στηρίζει την εκμάθηση της ποντιακής διαλέκτου και είναι υποχρέωση της νεολαίας να διατηρήσει αυτή τη γλώσσα, γιατί είναι θησαυρός για τον ελληνισμό», κατέληξε. Από την πλευρά του ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι οι Έλληνες ενωμένοι πρέπει να δώσουμε τη μάχη για την αναγνώριση της Γενοκτονίας από όσα περισσότερα κράτη και οργανισμούς είναι δυνατόν. «Ήρθε η ώρα επίσης να αξιώσουμε μία ειλικρινή συγγνώμη από την Τουρκία για τις θηριωδίες. Να μην αργήσει η ώρα που θα βρεθούμε όλοι μαζί εδώ για να τιμήσουμε τη μνήμη των θυμάτων, αυτές τις 353.000 ψυχές, έχοντας πετύχει την καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων», πρόσθεσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Αύριο, στις 10 το πρωί, θα υπογραφεί σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του «Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη» με στόχο την προώθηση δράσεων εκπαιδευτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα. Επίσης, σε συνέντευξη Τύπου που θα παραθέσουν οι κ.κ. Σαββίδης και Μήτκας θα ανακοινωθεί η ίδρυση δύο επώνυμων εδρών στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ με τη στήριξη του Ιδρύματος, για τη μελέτη του Ποντιακού Ελληνισμού και για τη Ρωσική Γλώσσα και τον Πολιτισμό…

 

genoktonia-ekdilwsi-16-2

 

genoktonia-ekdilwsi-16-3

genoktonia-ekdilwsi-16-4

genoktonia-ekdilwsi-16-5

genoktonia-ekdilwsi-16-6

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

 

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ