Η βιταμίνη που παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία από τον καρκίνο του παχέως εντέρου - Karfitsa.gr
Υγεία

Η βιταμίνη που παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία από τον καρκίνο του παχέως εντέρου

Όπως έδειξε έρευνα σε πειραματόζωα

enteroΤο ρετινοϊκό οξύ, μια ένωση που δημιουργείται στο σώμα από τη βιταμίνη Α, μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην καταστολή του καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με νέα έρευνα σε πειραματόζωα.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αρχίζει κατά κανόνα ως μικρές, μη-καρκινικές (καλοήθεις) μάζες κυττάρων που ονομάζονται αδενωματώδεις πολύποδες. Με τον καιρό ορισμένοι από αυτούς τους πολύποδες εξελίσσονται σε καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου.

«Το ρετινοϊκό οξύ έχει γίνει γνωστό εδώ και χρόνια ότι εμπλέκεται στην καταστολή της φλεγμονής στο έντερο», υποστηρίζει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ Edgar Engleman, καθηγητής παθολογίας και ιατρικής στην ιατρική σχολή του  πανεπιστημίου του Στάνφορντ στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια.

Εν τω μεταξύ, η ανάπτυξη του καρκίνου του παχέος εντέρου έχει συνδεθεί με την φλεγμονή στο έντερο. Για παράδειγμα, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, όπως η ελκώδης κολίτιδα, έχει συσχετισθεί με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, όπως ανέφεραν οι ερευνητές.

«Θέλαμε να συνδέσουμε τα στοιχεία και να μάθουμε εάν και πώς τα επίπεδα ρετινοϊκού οξέος επηρεάζουν άμεσα την ανάπτυξη του καρκίνου», είπε ο δρ Engleman.

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν ποντίκια με καρκίνο του παχέος εντέρου, βρήκαν ότι αυτά είχαν χαμηλότερα επίπεδα ρετινοϊκού οξέος στο εντερικό τους σύστημα. Βρήκαν επίσης ότι όσο αυξάνονταν τα επίπεδα του ρετινοϊκού οξέος στα ποντίκια με καρκίνο του παχέος εντέρου, τόσο επιβραδυνόταν η πρόοδος της νόσου.

Στους ανθρώπους, οι ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου, οι οποίοι είχαν υψηλά επίπεδα μιας πρωτεΐνης που αποδομεί το ρετινοϊκό οξύ στον εντερικό ιστό, έτειναν να έχουν χειρότερη εξέλιξη της νόσου από άλλους ασθενείς, σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Τα ευρήματα αυτά, δείχνουν ότι υπάρχουν νέοι τρόποι για την πρόληψη, ή και θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι έρευνες σε ζώα δεν παράγουν πάντα τα ίδια αποτελέσματα στους ανθρώπους.

«Το έντερο του ανθρώπου ‘βομβαρδίζεται’ συνεχώς από ξένους οργανισμούς. Ως αποτέλεσμα, το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι πολύ περίπλοκο», δήλωσε ο δρ Engleman.

Και πρόσθεσε: «Βρήκαμε ότι τα βακτήρια, ή μόρια που παράγονται από τα βακτήρια, μπορεί να προκαλέσουν μια μαζική φλεγμονώδη αντίδραση στο έντερο, η οποία επηρεάζει άμεσα τον μεταβολισμό του ρετινοϊκού οξέος».

«Τώρα που έχουμε δείξει ότι παίζει ρόλο η ανεπάρκεια ρετινοϊκού οξέος στον καρκίνο του παχέος εντέρου, θα θέλαμε να προσδιοριστούν οι συγκεκριμένοι μικροοργανισμοί που υποκινούν αυτές τις αλλαγές στους ανθρώπους. Στο τέλος ελπίζουμε τα ευρήματά μας να είναι χρήσιμα για την πρόληψη, ή τη θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου», κατέληξε.

ΠΗΓΗ

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ