Η Ξανθιώτισσα λογοτέχνις που προσφέρει τα έργα της ως E-book / Audiobook ελεύθερα προς όλους - Karfitsa.gr
ART News Blogs Life Αρθρογραφία – Μόνιμες στήλες

Η Ξανθιώτισσα λογοτέχνις που προσφέρει τα έργα της ως E-book / Audiobook ελεύθερα προς όλους

«Άγραφα Γεγραμμένων», γράφει η Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά Φιλόλογος, Συγγραφέας, Παραγωγός Πολιτιστικών Προγραμμάτων, Πρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου www.culturalassociation.org

 

 

 

Η κυρία Άννα Τενέζη, φιλόλογος, συγγραφέας, κριτικός και φωτογράφος είναι Μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου, του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου και του Συνδέσμου Μικρασιατών Κύπρου, ως γόνος Μικρασιατών προσφύγων. Γεννήθηκε στην Ξάνθη, σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μετά τις σπουδές της πήγε στην Κύπρο, όπου εργάστηκε ως καθηγήτρια σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης για περίπου τριάντα χρόνια. Το 2004 αφυπηρέτησε πρόωρα, για να αφοσιωθεί στη συγγραφή. Από το 2014 ασχολείται κυρίως με τη συγγραφή σεναρίων. Βραβεύτηκε με το κρατικό βραβείο μυθιστορήματος της Κύπρου για το «Καθώς μου φεύγεις», έλαβε Β’ βραβείο σεναρίου για μεγάλου μήκους ταινία στο London International Greek Film Festival και Έπαινο στον διαγωνισμό της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδας (για μεγάλου μήκους). Έχει μεγάλη και σημαντική εργογραφία: μυθιστορήματα – διηγήματα – ποιήματα – θεατρικά – βιβλία για παιδιά και νέους – σενάρια και βιβλία αυτογνωσίας / αυτοβελτίωσης. Αγαπά και ασχολείται με τη φωτογραφία. Έχει λάβει μέρος σε τρεις ομαδικές και έχει κάνει δέκα ατομικές εκθέσεις φωτογραφίας σε Ελλάδα και Κύπρο, με πολύ καλές κριτικές.

Η Άννα Τενέζη

Πρόσφατα σε συνεργασία με τις ηλεκτρονικές εκδόσεις του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου κυκλοφόρησαν τα δύο πρώτα της παιδικά βιβλία με τη μορφή των Audiobooks με τίτλο, «Το Κοριτσάκι που Ήθελε να Πάει στο Φεγγαράκι» και «Τσιριτρόμ ο Ατρόμητος», καθώς και το Ebook με τίτλο «Του Έρωτα και της Ψυχής», όπου πρόκειται για θεατρική διασκευή του ομώνυμου μύθου. Σύντομα αναμένονται και νέα έργα της με τη μορφή των Audiobooks και Ebook. Τα ηλεκτρονικά αυτά βιβλία προσφέρονται ελεύθερα και δωρεάν σε φιλαναγνώστες μικρούς και μεγάλους μέσα από τον διαδικτυακό κόμβο www.culturalassociation.org του ΣΠΕΚ, το κανάλι YouTube του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου και την ιστοσελίδα της συγγραφέως. Παράλληλα διατίθενται ως ένα ώριμο εκπαιδευτικό εργαλείο για αξιοποίηση από παιδαγωγούς, εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές και μελετητές.

Ζητήσαμε από την κυρία Τενέζη να μας ανοίξει την καρδιά της και να μας μιλήσει για τη ζωή της και ιδού ο θησαυρός που μοιράζεται μαζί μας:

Το αλφαβητάρι της ζωής μου

«Αναστασία (κατόπιν Άννα) τ’ όνομά μου, προορισμένη ν’ ανασταίνομαι. Βήμα το βήμα περπάτησα, φορτωμένη βάρη, που με υποχρέωναν σε σημειωτόν ή και στασιμότητα. Γεύτηκα πίκρες και χαρές. Γεμάτη υπήρξε η ζωή μου. Δημιούργησα από το τίποτα: περιουσία, παιδιά, εγγόνια, μόρφωση, περιεχόμενο. Εργάστηκα σκληρά, αλλά η δουλειά για μένα ήταν χαρά. Ζήτησα, δεν έλαβα ό,τι ποθούσα. Όταν έπαψα να ζητώ, ήρθαν όλα! Ήθελα ζωή γεμάτη αγάπη. Κι αν δεν έπαιρνα… είχα να δώσω! Θέλησα να δώσω ό,τι δεν έπαιρνα. Ίσως να το ’παιρνα και να μην το εκτιμούσα. Κατάλαβα πολλά για τον εαυτό μου και τη ζωή. Κέρδος μεγάλο στον απολογισμό της. Λήστεψα τις δυνάμεις μου. Αλλιώς… δε θα είχα καταφέρει τίποτα. Μόνασα. Που σημαίνει έζησα πολλές μονάδες μοναξιάς. Αλλά άντεξα κι έφερα σε πέρας το υπέροχο ταξίδι της ζωής! Νοστάλγησα ζωή γεμάτη ταξίδια στα πέρατα της γης. Ένα κότερο από λιμάνι σε λιμάνι. Αξιώθηκα αρκετά ταξίδια. Πλούτος μεγάλο. Ευχαριστώ κι ευγνωμονώ. Ξαστέρωσα το μυαλό μου, ξεμπερδεύοντας το μπερδεμένο κουβάρι σκέψεων, συναισθημάτων, ενοχών και καταπιεσμένων επιθυμιών, ξοδεύοντας επιμονή και χρήμα. Η αυτογνωσία στοιχίζει ακριβά, αλλά είναι και ακριβή, ανεκτίμητη. Όποιος με πόνεσε έχει προ πολλού συγχωρεθεί. Το ξαλάφρωμα της συγχώρεσης σε κάνει να πετάς. Πουθενά δεν υπάρχει ξεκούραση, πέρα από τον έσω μας κόσμο. Ρωτώντας πορεύτηκα το μεγάλο μυστήριο της ζωής. Εμπιστευόμενη έμαθα πως ο Θεός υπάρχει. Τον έχασα, όταν άρχισα να ξαναρωτώ. Η αμφιβολία βλάπτει σοβαρά την πίστη. Το παρεξηγημένο «πίστευε και μη ερεύνα» σήμαινε απλά «εμπιστέψου, όπως το μικρό παιδί». Εμπιστέψου το Θεό και όχι τους της Εκκλησίας. Συγχώρεση είναι το ύψιστο ανακουφιστικό της καρδιάς και το μόνο που μπορεί να κάνει τον άνθρωπο καλύτερο. Αδυνατούσα για χρόνια να χορηγήσω στον εαυτό μου αυτό το ελιξίριο της αθανασίας. «Τασί» με φωνάζαν. Τασί – ψιψί. Όπως ένα γατί, αλλά κυρίως ουδέτερο, αγόρι –κορίτσι. Ισοζυγισμένο αρσενικό – θηλυκό. Δε θέησα κανένα να απαρνηθώ. Ύψιλον είναι το γράμμα, που μου πρόσφερε μια από τις χειρότερες προσβολές της ζωής μου. Αν ήμουν άλλη, μπορεί να μην είχα προχωρήσει στα γράμματα. Αλλά για μένα, κάθε φάπα ήταν σαν το χτύπημα του σφυριού πάνω στον υπό διαμόρφωση χαλκό ή σίδηρο… «Φταίω» ήταν η εμμονή μου για δεκαετίες και το να μπορέσω να απαλλαγώ από τις (αβάσιμες) ενοχές ήταν ένας από τους πιο επίμοχθους και ανεκτίμητους αγώνες μου. Χαρά, ένα απαγορευμένο φρούτο για μένα, που τώρα το γεύομαι, χωρίς καν «αιτία». Ψάχνοντας για τις αιτίες, τα «γιατί», τα «πώς», βρήκα πολλές απαντήσεις και κυρίως πολλά μονοπάτια, για να εξερευνήσω το υπέροχο τοπίο του έσω μου κόσμου! Ω, μέγα θαύμα της ζωής! Ευγνωμονώ.»

Θεσσαλονίκη, 13/7/2021

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ