Η υπεραλίευση αφανίζει τα δελφίνια σε Ιόνιο-Αιγαίο - Karfitsa.gr
Κοινωνία Περιβάλλον

Η υπεραλίευση αφανίζει τα δελφίνια σε Ιόνιο-Αιγαίο

Ενδεικτικά είναι τα αποτελέσματα της έρευνας του Ionian Dolphin Project που...

590_a2852e7d6224b8c99fde27d911603c02Για αιώνες έζησε αρμονικά με τον άνθρωπο στα ελληνικά νερά.  Ίσως δεν υπήρξε άλλος λαός που να τα θαύμαζε, να τα λάτρευε  και να εξύψωνε όσο οι Αρχαίοι Έλληνες. Το προδίδουν, οι τοιχογραφίες στη Μινωική Κρήτη, στη Θήρα, οι αμέτρητοι μύθοι  και θρύλοι, τα νομίσματα, οι θεωρίες του Πλούταρχου, οι έρευνες του Αριστοτέλη, τα πειράματα του Πυθαγόρα. Μερικές δεκαετίες ωστόσο της σύγχρονης Ιστορίας ήταν αρκετές για να το φέρουν αντιμέτωπο με την απειλή της εξαφάνισης.

Το λεγόμενο κοινό δελφίνι, ένα από τέσσερα είδη δελφινιών που φιλοξενούν οι ελληνικέ θάλασσες, μόνο κοινό δεν είναι πια στη χώρα μας, καθώς κινδυνεύει με εξαφάνιση σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ειδών της Ελλάδας. «Ένα είδος που κάποτε ήταν πολύ κοινό στις θάλασσες μας καταφέραμε μέσα σε τρεις γενιές να το καταστήσουμε απειλούμενο», τονίζει ο Θοδωρής Τσιμπίδης, διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος».

Ενδεικτικά είναι τα αποτελέσματα της έρευνας του Ionian Dolphin Project που έχει υλοποιήσει το Ιταλικό ινστιτούτο Tethys Research Institute στο εσωτερικό αρχιπέλαγος του Ιονίου, μια από τις σημαντικότερες περιοχές για τη διασπορά του είδους στη Μεσόγειο. Η μείωση υπήρξε δραματική, καθώς τα περίπου 150 δελφίνια που υπήρχαν το 1995 μειώθηκαν σε 15 μέχρι το 2007. Από τότε πολύ λίγες καταγραφές έχουν αναφερθεί.

enikos.gr

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment. 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ