, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Η ζωή 120.000 φοιτητών σήμερα!

φοιτητες2015
Της Γιώτας Ρουμελιώτη
Το να ήσουν πρωτοετής φοιτητής στη Θεσσαλονίκη, το 2007 π.κ. (προ κρίσης) σήμαινε δυο πράγματα. Πολύωροι καφέδες στα πιο in φοιτητικά στέκια και ατελείωτα ξενύχτια σε clubs και μπουζούκια, ως… καλωσόρισμα στη μεγαλύτερη «φοιτητομάνα» της Ελλάδας. Μια ξέφρενη φοιτητική ζωή χωρίς να σε νοιάζει και πολύ που σε μια ημέρα θα ξόδευες περισσότερα από 20 ευρώ, γιατί θα ήσουν από καφέ σε μπύρα και από μπύρα σε ποτό, γεμίζοντας μαζί με τη νέα σου παρέα τα μαγαζιά της Θεσσαλονίκης. Γιατί τότε δεν υπήρχε κρίση!
Τα πράγματα όμως το 2015 μ.κ. (μετά κρίσης), έχουν αλλάξει ριζικά. Οι χιλιάδες φοιτητές του ΑΠΘ, του ΠΑΜΑΚ και του ΤΕΙ Σίνδου, γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει να σπουδάζεις εν μέσω μιας βαριάς οικονομικής κρίσης, που έχει τσακίσει τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Γνωρίζουν καλά ότι τα 20 ευρώ θα πρέπει να τα ξοδέψουν όχι μέσα σε μια ημέρα αλλά σε μια εβδομάδα, αφού υπολογίσουν μέχρι και το τελευταίο ευρώ, ενώ παράλληλα με τις σπουδές τους-που ξέρουν ότι μπορεί να είναι και τζάμπα κόπος- προσπαθούν να βρουν μια δουλειά ως σερβιτόροι ή βοηθοί στα μαγαζιά που οι τότε φοιτητές έπιναν καφέ…
FOITHTES1
Πρώτο τραπέζι… κυλικείο!
Τα πάλαι ποτέ ασφυκτικά γεμάτα φοιτητομάγαζα σε Αγγελάκη, Καμάρα και Ροτόντα, έχουν χάσει την παλιά τους δόξα. Κάποτε περίμενες στην ουρά για να καθίσεις σε ένα τραπέζι με θέα την αψίδα του Γαλερίου και τώρα η ουρά μεταφέρθηκε στα κυλικεία των σχολών με θέα το… Πολυτεχνείο! Το ραντεβού πριν ή μετά το μάθημα είναι στο σίγουρο και… οικονομικό μέρος του κυλικείου! Τραπέζια μέσα και έξω γεμάτα από φοιτητές, καφέδες από 1 ευρώ, τάβλι, σημειώσεις βουνό για τα μαθήματα και καθημερινές γνωριμίες με τους… παλιότερους που σε «μυούν» στα κόλπα και σου λένε ότι τα καλύτερα κυλικεία για πιο… στενές γνωριμίες, είναι της Φιλοσοφικής Σχολής και του Πολυτεχνείου! (και ο νοών νοείτο!)
ΚΑΜΑΡΑ
Με λίγα λεφτά
Στο πλαίσιο των πρώτων γνωριμιών που κάνεις μέσα στη σχολή, συνηθίζεται μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να καταλήξεις σε πέντε – έξι φίλους, να μαζεύεστε γύρω στα 12 άτομα και ολόκληρο κομβόι να ψάχνετε μαγαζιά της πόλης για καφέ και φαγητό. Είπαμε αυτά το 2007. Τώρα, συγκεντρώνεστε πάλι σαν να πηγαίνετε σχολική εκδρομή, αλλά επειδή στην τσέπη υπάρχουν μόνο κάτι ψιλά, η λύση βρίσκεται στο μαγικό «καφές στο χέρι» και άντε και σε κανένα… βρόμικο! Με ελάχιστα έξοδα, πίνεις τον καφέ σου και απολαμβάνεις τον Λευκό Πύργο, τη Νέα Παραλία, το λιμάνι ή ακόμα και τα στενά της Άνω Πόλης!
Για μειωμένο εισιτήριο!
Το παν για τις μετακινήσεις ενός φοιτητή είναι το μειωμένο εισιτήριο για τον ΟΑΣΘ, για να μπορεί όχι μόνο να πηγαίνει στη σχολή του αλλά να… μαθαίνει και την πόλη! Στην περίπτωση των πρωτοετών φοιτητών οι οποίοι δεν έχουν λάβει ακόμα ακαδημαϊκές ταυτότητες, δεν υπάρχει κανένας λόγος άγχους! Σύμφωνα με επίσημο έγγραφο του υπ. Παιδείας σε προέδρους Αστικών Συγκοινωνιών, οι φοιτητές μέχρι να παραλάβουν τις ακαδημαϊκές ταυτότητες, μπορούν απλά με την επίδειξη της βεβαίωσης εγγραφής τους σε όποιο ίδρυμα ανήκουν και της αστυνομικής τους ταυτότητας, να κόβουν μισό εισιτήριο! Επίσης, το υπουργείο με άλλο έγγραφό του ζητά και από τα τριτοβάθμια ιδρύματα να ενημερώσουν τους πρωτοετείς σχετικά με τη δυνατότητα να κάνουν χρήση μειωμένου κομίστρου στις αστικές και υπεραστικές οδικές και σιδηροδρομικές συγκοινωνίες έως και την 31η Οκτωβρίου, επίσης με την επίδειξη εγγραφής τους και της Αστυνομικής τους Ταυτότητας.
γκουρμε μενου1
Οι… γκουρμεδιές του ΑΠΘ
Χοιρινό με μουστάρδα και φρέσκα μυρωδικά, καλαμαράκια γιαχνί με ζυμαρικά, λαζανάκι με σάλτσα τυριών και σούπα βελουτέ μπρόκολο. Όχι δεν πρόκειται για μενού σε κάποιο γκουρμέ και πανάκριβο εστιατόριο της Θεσσαλονίκης, αλλά είναι οι επιλογές που προσφέρει η λέσχη του ΑΠΘ για την οποία μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περισσότερες από 1524 αιτήσεις για δωρεάν σίτιση! Αν τύχει μάλιστα και περάσει κανείς, λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι έξω από το κτίριο της λέσχης θα συναντήσει τις ουρές φοιτητών οι οποίοι πεινασμένοι, περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους για να πάρουν τον πολυπόθητο δίσκο με τη σαλάτα, το κυρίως και το φρούτο! Τονίζεται ότι η λέσχη λειτουργεί καθημερινά, προσφέροντας πρωινό- μεσημεριανό και βραδινό. Οι ώρες είναι οι εξής: πρωί: 8:00-9:30, μεσημέρι: 13:00-16:30 και βράδυ: 19:00-21:30

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.