«Ιατρικά ανεξήγητα συμπτώματα: Που οφείλεται η μόνιμα λανθασμένη διάγνωση;» - Γράφει η Νάνσυ Νενέρογλου - Karfitsa.gr
Blogs Αρθρογραφία – Μόνιμες στήλες

«Ιατρικά ανεξήγητα συμπτώματα: Που οφείλεται η μόνιμα λανθασμένη διάγνωση;» – Γράφει η Νάνσυ Νενέρογλου

Γράφει η Νάνσυ Νενέρογλου-Πεταλωτή, ψυχολόγος και συνιδρύτρια του Reggio Thessaloniki

 

Το φαινόμενο των Ιατρικών Ανεξήγητων Συμπτωμάτων αφορά την πιθανή διάγνωση σε ασθενείς για τους οποίους δεν έχει βρεθεί αιτία των συμπτωμάτων τους και της ταλαιπωρίας τους. Πολλοί μάλιστα είναι εκείνοι που βιώνουν χρόνιο πόνο και δήλωσαν ότι «απλά πρέπει να ζήσουν μαζί του». Αυτό ωστόσο είναι λανθασμένο. Στην πραγματικότητα, το σώμα είναι παραγωγικό στη δημιουργία συμπτωμάτων. Είναι μέρος ενός βασικού μηχανισμού επιβίωσης για την αντιμετώπιση εσωτερικών ή εξωτερικών απειλών.

Το αυτόνομο νευρικό σύστημα, ρυθμίζει διάφορες φυσιολογικές καταστάσεις. Οι ενέργειές του είναι υπεύθυνες για πολλά είδη συμπτωμάτων. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα συμπτώματα εξηγούνται. Οφείλονται είτε σε δομική ανωμαλία, συγγενές / γενετικό πρόβλημα ή αλλαγές στη φυσιολογία του σώματος.

Οι συνέπειες

Είναι μια ασυνήθιστη πηγή συμπτωμάτων σχετική με εκείνα που δημιουργούνται από τη φυσιολογία του σώματός σας όταν βρίσκεται σε παρατεταμένη κατάσταση αυξημένης απειλής. Οι βιοχημικές αλλαγές που σηματοδοτούν αυτήν την κατάσταση προκαλούν συμπτώματα και ασθένειες που κυμαίνονται από αυτοάνοσα νοσήματα ή κατάθλιψη, αϋπνία, το άγχος, καρδιαγγειακά νοσήματα, κτλ.

Πως να διαχειριστείτε τα ιατρικά ανεξήγητα συμπτώματα;

Αντιμετωπίζετε απειλή όταν τα στρες σας κατακλύζει την ικανότητά σας να επεξεργαστείτε τα συμπτώματά σας. Η προκύπτουσα νευροχημική αντίδραση δημιουργεί πολλά διαφορετικά δυσάρεστα συμπτώματα.

Όταν αισθάνεστε πραγματικό ή αντιληπτό κίνδυνο, το σώμα σας ανταποκρίνεται αμέσως με την αντίδραση της (fight or flight response) πάλης ή αποφυγής. Η αδρεναλίνη, η κορτιζόλη και άλλες ορμόνες του στρες προορίζονται να αυξήσουν τις πιθανότητες επιβίωσης. Αυτή η ανταπόκριση περιλαμβάνει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο διεγείρει τη φλεγμονώδη διαδικασία σας για να ξεκινήσει. Έχει αποδειχθεί ότι οι ψυχικές απειλές διεγείρουν την ίδια αντίδραση με την εισβολή βακτηρίων και ιών. Η χρόνια λοιπόν παραγωγή φλεγμονωδών κυττάρων πιθανό να καταστρέψει τους ιστούς σας.

Η κατάσταση του νευρικού συστήματος επηρεάζεται άμεσα τον ύπνο, την άσκηση και τη διατροφή. Μια εμπειρία παιδικού τραύματος προγραμματίζει τον εγκέφαλό σας να παρακολουθεί συνεχώς τον κίνδυνο. Ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορεί να σας βοηθήσει να εκπαιδεύσετε το νευρικό σας σύστημα ώστε να είναι λιγότερο αντιδραστικό.

Η χειρότερη πτυχή της μη διάγνωσης των συμπτωμάτων που βιώνετε ή των λανθασμένων διαγνώσεων, είναι ότι δημιουργεί απελπισία και αφαιρεί την ελπίδα. Η έρευνα έχει δείξει ότι η ελπίδα, η αισιοδοξία και η αίσθηση του σκοπού επιτρέπουν στα κύτταρα μας να αναγεννηθούν και το σώμα να αναρρώσει. Έτσι, η ίδια η κατάσταση των ιατρικών ανεξήγητων συμπτωμάτων συνθέτει την απειλή. Μην το αποδεχτείτε σε οποιοδήποτε επίπεδο.

Πολλοί γιατροί θεωρούν ότι εφόσον δεν είναι θεραπεύσιμα τα συμπτώματα και ότι τίποτα άλλο δεν μπορεί να γίνει, καταφεύγουν σε εξηγήσεις που είναι πολύ οικείες: «Είναι στο μυαλό σου», «Δεν έχεις πολύ ανοχή στον πόνο» κ.α.

Οι ετικέτες συνεχίζουν να συσσωρεύονται και, εκτός από το να είναι συνήθως λανθασμένες, καμία από αυτές δεν βοηθά στη θεραπεία. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ένας γιατρός να είναι καταρτισμένος πάνω στη σχέση μεταξύ ψυχικής / σωματικής υγείας και των αλλαγών που προκαλούν σωματικά συμπτώματα. Άλλωστε με τη σωστή κατανόηση, τα συμπτώματα θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με ελάχιστο κόστος και κίνδυνο.

Θεραπευτικά βήματα

Το πρώτο βήμα είναι η κατανόηση της φύσης των χρόνιων συμπτωμάτων και των αρχών πίσω από τις λύσεις. Πρέπει επίσης να είστε ξεκάθαροι για το πώς μία συγκεκριμένη κατάσταση της ζωής σας μπορεί να επηρεάζει τα συμπτώματά σας.
Δεύτερον, κάθε επίδραση στα χρόνια συμπτώματα που σχετίζεται με εσάς πρέπει να αντιμετωπιστεί – ύπνος, επεξεργασία στρες, σταθεροποιητικά φάρμακα, διατροφή / άσκηση. Η κοινωνική σύνδεση και οι θετικές προοπτικές της ζωής είναι πολύ σημαντικές και ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού κατά της χρόνιας νόσου.
Οι ασθενείς συχνά λένε, “Έχω ήδη δοκιμάσει όλες αυτές τις θεραπείες και εξακολουθώ να πονάω”. Κάθε θεραπεία έχει κάποια ευεργετική επίδραση, αλλά καμία δεν είναι αρκετά ισχυρή για να λύσει τον χρόνιο πόνο μεμονωμένα.

Τέλος, κανένα άλλο άτομο, συμπεριλαμβανομένου ενός επαγγελματία υγείας, δεν μπορεί να δει ή να κατανοήσει τον κόσμο μέσα από τα μάτια σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ανάληψη της φροντίδας σας από μια ολοένα και πιο εμπεριστατωμένη οπτική γωνία είναι η μόνη δυνατή λύση στον ψυχικό / σωματικό πόνο ενός ατόμου.

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ