ΙΚΑ-ΕΤΑΜ: Δεν δείξαμε αδιαλλαξία για το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης - Karfitsa.gr
Κοινωνία

ΙΚΑ-ΕΤΑΜ: Δεν δείξαμε αδιαλλαξία για το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης

Διευκρινίσεις σχετικά με το κτίριο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, όπου στεγάζεται το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης έδωσε με ανακοίνωσή του το ίδρυμα, σημειώνοντας ότι «σε καμία περίπτωση δεν έχει δείξει αδιαλλαξία». «Αντιθέτως, αναστέλλοντας προσωρινά την εκτέλεση της ως άνω δικαστικής απόφασης παρέχει τη δυνατότητα στο Υπουργείο Πολιτισμού να επανέλθει με μία ρεαλιστική και αμοιβαία αποδεκτή πρόταση το συντομότερο δυνατό, ώστε να λυθεί το πρόβλημα και να αρθούν οι όποιες εκκρεμότητες» υπογραμμίζει το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.

Όπως αναφέρει, βρίσκονται σε εξέλιξη οι συνεννοήσεις με τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Μενδώνη, τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες καθώς και με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρη «με την προσδοκία να εξευρεθεί κοινή συμφωνία που θα διασφαλίζει όμως και τα συμφέροντα του Ιδρύματος».

Το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ κάνει λόγο για αόριστες διαβεβαιώσεις από την Διευθύντρια του Κρατικού Ωδείου «περί σταδιακής -βάσει προτεραιοτήτων- επισκευής του κτιρίου». Υπογραμμίζει ότι σύμφωνα με το νόμο η ακίνητη περιουσία του Ιδρύματος ανήκει στον κλάδο σύνταξης και κατά συνέπεια στους ασφαλισμένους του.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ:

Από το 1949, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ έχει στην ιδιοκτησία του το διατηρητέο κτίριο επί της οδού Φράγκων 35, στη Θεσσαλονίκη, στο οποίο στεγάζονταν οι υπηρεσίες του Ιδρύματος μέχρι το 1978. Οι ζημιές που προκλήθηκαν στο κτίριο από το σεισμό (1978), οδήγησαν στην μετεγκατάσταση των Υπηρεσιών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Το 1983 το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ενέκρινε την παραχώρηση της χρήσης του κτιρίου στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης για δεκαπέντε (15) έτη με μηνιαίο συμβολικό μίσθωμα 5.000 δρχ, και με τη συμφωνία να αναλάβει το ΚΩΘ  την ευθύνη αποκατάστασης των ζημιών που προήλθαν από το σεισμό.

Η σύμβαση έληξε το 1998 και λόγω της μη επέλευσης συμφωνίας με το Υπουργείο Πολιτισμού, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προσέφυγε δικαστικά και εξεδόθη η με αριθμ. 396/1999 απόφαση του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης, η οποία διέτασσε την απόδοση του κτιρίου.

Οι Διοικήσεις του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σε ένδειξη καλής θέλησης, σεβόμενες την πολιτιστική χρήση του χώρου, δεν προέβησαν σε εκτέλεση της δικαστικής απόφασης, αλλά διεξήγαγαν αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους του Υπουργείου, χωρίς όμως κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα και χωρίς να διαφαίνεται οριστική επίλυση του προβλήματος.

Προκειμένου να προασπίσει και να διασφαλίσει τα συμφέροντα του Ιδρύματος η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ εξέδωσε νέα εντολή για εκτέλεση της απόφασης του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης, καθώς σύμφωνα με το νόμο η ακίνητη περιουσία του Ιδρύματος ανήκει στον κλάδο σύνταξης και κατά συνέπεια στους ασφαλισμένους του.

Το τελευταίο μίσθωμα που προτάθηκε από τη Διευθύντρια του Κρατικού Ωδείου καθώς και οι αόριστες διαβεβαιώσεις της “περί σταδιακής -βάσει προτεραιοτήτων- επισκευής του κτιρίου”, ουδόλως διασφαλίζουν τα συμφέροντα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και των ασφαλισμένων του.

Η Διοίκηση του Ιδρύματος σε καμία περίπτωση δεν έχει δείξει αδιαλλαξία. Αντιθέτως, αναστέλλοντας προσωρινά την εκτέλεση της ως άνω δικαστικής απόφασης παρέχει τη δυνατότητα στο Υπουργείο Πολιτισμού να επανέλθει με μία ρεαλιστική και αμοιβαία αποδεκτή πρόταση το συντομότερο δυνατό, ώστε να λυθεί το πρόβλημα και να αρθούν οι όποιες εκκρεμότητες.

Οι συνεννοήσεις με τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Μενδώνη, τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες καθώς και με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρη βρίσκονται σε εξέλιξη, με την προσδοκία να εξευρεθεί κοινή συμφωνία που θα διασφαλίζει όμως και τα συμφέροντα του Ιδρύματος.

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.


 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ