Ημέρας μνήμης για τα θύματα της Μπιάφρα - Karfitsa.gr
Karfitsomata Κοινωνία

Ημέρας μνήμης για τα θύματα της Μπιάφρα

Εκδήλωση στην Αριστοτέλους

eguzie

Του Λευτέρη Ζαβλιάρη

Στις 6 Ιουλίου 1967 τα στρατεύματα της Νιγηριανής Ομοσπονδίας βάδισαν κατά της Μπιάφρας, η οποία είχε κερδίσει την ανεξαρτησία της από τον βρετανικό ζυγό το 1960, μετρώντας πληθυσμό 60 εκατομμυρίων ανθρώπων χωρισμένων σε 300 περίπου εθνοτικές ομάδες.

Υπολογίζεται ότι περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις εχθροπραξίες των μαχών αλλά και από την πείνα και τις αρρώστιες, σε έναν από τους πλέον αιματοβαμμένους εμφυλίους των τελευταίων δεκαετιών.

Σήμερα οι κάτοικοι της Μπιάφρα συνεχίζουν 48 χρόνια μετά όπως κάθε 30η Μαΐου να διαδηλώνουν σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου για τη γενοκτονία που συντελέστηκε στην πατρίδα τους το 1967.

Όπως αναφέρει στο karfitsa.gr ο Πρινσιγκνάσιους Εγκούζιε(φωτό), γραμματέας της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Μπιάφρας, «σήμερα κάνουμε την ετήσια εκδήλωση για τους συμπατριώτες μας που δολοφονήθηκαν από Βρετανούς και από Νιγηριανούς, ενώ είχαν κερδίσει την ανεξαρτησία τους και διέθεταν όλες τις πηγές πλούτου της περιοχής όπως το πετρέλαιο».

Όπως λέει ο ίδιος, καταγόμενοι από την Μπιάφρα ζουν και στις Θεσσαλονίκη και αριθμύν περί τους 300. «Περισσότεροι ζουν στην Αθήνα, αλλά πολλοί φεύγουν από την Ελλάδα λόγω της κρίσης», σημειώνει ο κ. Εγκούζιε.

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ