ΗΠΑ εναντίον Ρωσίας για θανάτους αμάχων στη Συρία! - Karfitsa.gr
Διεθνή

ΗΠΑ εναντίον Ρωσίας για θανάτους αμάχων στη Συρία!

Με φόντο τις παγωμένες συνομιλίες…

συρια

Η Ουάσινγκτον επανήλθε στις κατηγορίες εναντίον της Ρωσίας για θανάτους αμάχων κατά τους βομβαρδισμούς στη Συρία, με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ να καλεί τη Μόσχα να «σταματήσει τις επιδρομές που σκοτώνουν γυναίκες και παιδιά σε μεγάλους αριθμούς».

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ κάλεσε επίσης τη Μόσχα να προχωρήσει σε κινήσεις για κατάπαυση πυρός, με φόντο τις «παγωμένες» συνομιλίες στη Γενεύη.

Η κυβέρνηση της Ρωσίας «μού είπε πολύ άμεσα ότι είναι διατεθειμένη να εφαρμόσει εκεχειρία. Οι Ιρανοί επιβεβαίωσαν στο Λονδίνο πριν από μιάμιση μέρα ότι θα υποστηρίξουν μια κατάπαυση του πυρός τώρα» είπε ο Κέρι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά την επιστροφή του από μια περιοδεία στην Ευρώπη αφιερωμένη κυρίως στη συριακή κρίση.

«Θα μάθουμε τις αμέσως προσεχείς ημέρες ποιος μιλάει σοβαρά και ποιος όχι» συνέχισε ο Κέρι απευθυνόμενος εμμέσως πλην σαφώς στη Μόσχα, το σημαντικότερο σύμμαχο της Δαμασκού, η οποία εξαπολύει βομβαρδισμούς εδώ και ημέρες γύρω από την πόλη του Χαλεπιού.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε πως υπάρχουν «αποδείξεις» για το ότι «η Ρωσία προφανώς χρησιμοποιεί κλασικές, μη κατευθυνόμενες βόμβες. Αυτές δεν είναι βόμβες ακριβείας και άμαχοι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σκοτώνονται κατά μεγάλους αριθμούς».

Κατήγγειλε εξάλλου ότι «νοσοκομεία πλήττονται, κατοικημένες συνοικίες πλήττονται» αλλά και το ότι, όταν φθάνουν σωστικά συνεργεία για να ανασύρουν τραυματίες, «οι βομβαρδισμοί επαναλαμβάνονται και σκοτώνονται τραυματιοφορείς».

«Αυτό πρέπει να σταματήσει» επέμεινε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

«Οι Ρώσοι διατύπωσαν ορισμένες εποικοδομητικές ιδέες για τον τρόπο εφαρμογής μιας κατάπαυσης του πυρός. Αλλά αν μιλάνε απλά για να μιλάνε, ενώ συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς, κανένας δεν θα το αποδεχθεί αυτό» είπε ακόμη ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Έπειτα από μήνες προσέγγισης και συνεργασίας με τη Ρωσία σε μια προσπάθεια εξεύρεσης ενός τρόπου να τερματιστεί η κρίση στη Συρία, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο επικεφαλής του Τζον Κέρι άλλαξαν άρδην τους τόνους από την Τετάρτη, κατηγορώντας το ρωσικό στρατό, ο οποίος δρα στο πλευρό των συριακών δυνάμεων, πως υπονομεύει τις εύθραυστες ειρηνευτικές προσπάθειες.

Η Ουάσινγκτον κρίνει πως η Μόσχα είναι «εν μέρει» υπεύθυνη για τη διακοπή την Τετάρτη στη Γενεύη των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές που μόλις είχαν αρχίσει.

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία ήταν οι κύριοι παράγοντες που συνέβαλαν να ξαναρχίσει η διπλωματική διαδικασία με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία.

Μετά τις διασκέψεις στη Βιέννη και στη Νέα Υόρκη στα τέλη του 2015, οι μεγάλες και οι περιφερειακές δυνάμεις (η Ουάσινγκτον, η Μόσχα, το Ριάντ, η Τεχεράνη) αναμένεται να συμμετάσχουν σε άλλη μια διάσκεψη την 11η Φεβρουαρίου στο Μόναχο για να συζητηθεί μια διευθέτηση, ειδικά η κατάπαυση του πυρός.

Πηγή: in.gr

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ