Ιστορίες με ...κάρυ! Μιχάλης Σιούτας: Ο καιρός είναι πάντα καλός αν είμαστε προνοητικοί - Karfitsa.gr
Πρόσωπα

Ιστορίες με …κάρυ! Μιχάλης Σιούτας: Ο καιρός είναι πάντα καλός αν είμαστε προνοητικοί

Ιστορίες με …κάρυ!  

Της Αναστασίας Καρυπίδου

Δέκα ερωτήσεις αναζητούν δέκα σύντομες απαντήσεις. Πρόσωπα της Θεσσαλονίκης, από όλους τους χώρους, μοιράζονται με τους αναγνώστες της εφημερίδας «Karfitsa» πτυχές της ζωής τους και αδημοσίευτες φωτογραφίες σε μια διαφορετική – μίνι συνέντευξη.

Μιχάλης Σιούτας

 

«Καλημέρα», «τι θα φάμε σήμερα» και «τι καιρό θα κάνει αύριο»… είναι ενδεχομένως οι τρεις πιο συχνές φράσεις που χρησιμοποιούμε όλοι. Ο Μιχάλης Σιούτας, Διδάκτωρ Μετεωρολογίας ΑΠΘ, είναι ο άνθρωπος που απαντά με ακρίβεια στο τελευταίο. Γνωρίζει καλά, αν θα βρέξει, αν θα χιονίσει ή αν θα έχει καλό καιρό σε όλη τη χώρα. Μελετά τα φαινόμενα και μας μεταφέρει τις προβλέψεις. Ας τον «ανακρίνουμε» για να είμαστε κι εμείς …παντός καιρού!

 

Ποσοστό επιτυχίας των μετεωρολογικών προβλέψεων;

Βελτιώθηκαν πολύ οι προβλέψεις, όμως παίζει μεγάλο ρόλο και η εμπειρία του προγνώστη. Το ποσοστό επιτυχίας φτάνει στο 85% για τις 3 πρώτες ημέρες, αλλά πέφτει στο 50-60% από τις 4 έως 7 ημέρες.

 

Καιρικό φαινόμενο των τελευταίων ετών που θυμάστε πιο έντονα;

H υπερκαταιγίδα στη Χαλκιδική τον Ιούλιο του 2019 που προκάλεσε το θάνατο 7 ανθρώπων. Μας έδειξε την τεράστια δύναμη της φύσης κι ότι χρειαζόμαστε αρκετή επιστημονική δουλειά για μεγαλύτερη ακρίβεια στις προβλέψεις και τις προειδοποιήσεις που σώζουν ζωές.

Υπάρχει φίλος που δεν σας ρώτησε… «τι καιρό θα κάνει αύριο;»

Δεν υπάρχει, έχω μάθει να ζώ μ΄ αυτό, κι ευτυχώς ξέρω τι καιρό θα κάνει αύριο…..

 

Ποιο φαινόμενο λατρεύετε να μελετάτε;

Τους υδροσίφωνες που σχηματίζονται στη θάλασσα, γιατί μοιάζουν σαν ουράνιοι χορευτές. Είναι ίσως η μεγαλύτερη ευτυχία στην επιστημονική μου καριέρα, το γεγονός ότι ιδρύσαμε με δύο συνεργάτες μου από τον Καναδά και την Αυστρία, το διεθνές κέντρο έρευνας υδροσιφώνων (www.icwr.ca) στο Τορόντο του Καναδά, για παρακολούθηση και μελέτη του φαινομένου σ΄ όλο τον κόσμο.

 

Ποιο φαινόμενο είναι δύσκολο να προβλεφθεί;

Τα ακραία φαινόμενα, παράδειγμα ανεμοστρόβιλοι και κεραυνοί είναι επικίνδυνα και δύσκολο να προβλεφθούν με ακρίβεια οι περιοχές που θα πλήξουν.

 

Η διάθεση των Ελλήνων εξαρτάται από τον καιρό;

Ναι, είμαστε χαρούμενος και αισιόδοξος λαός κι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον καλό καιρό και στο εξαιρετικό κλίμα της Ελλάδας.

 

Αγαπάτε τις καιρικές συνθήκες της Θεσσαλονίκης;

Μ’ αρέσει ο Βαρδάρης που καθαρίζει την ατμόσφαιρα και βλέπω την κορυφή του Ολύμπου. Έχει κι ιδιαιτερότητες όπως η αυξημένη υγρασία και τα μπουρίνια του Ιουνίου, αλλά αν δεν υπήρχαν τότε δεν θα ήταν η Θεσσαλονίκη που αγαπώ.

 

Με τι ξεφεύγετε από τα προβλήματα…

Περπατώντας στην ακροθαλασσιά, θαυμάζοντας τη θάλασσα, τον ουρανό, τη Γη και τον Ήλιο με πόση αρμονία δημιουργούν όλα τα φυσικά φαινόμενα.

Τι κάνει κάποιος και προκαλεί «μποφόρ» στη ψυχή σας…

Είμαι εξοικειωμένος με την κλίμακα «Μποφόρ», αλλά στην καθημερινότητα μου προκαλεί θύελλα η αγένεια και η άσχημη κοινωνική συμπεριφορά, η απαξίωση των συνανθρώπων, ο οδηγός που κάνει άσεμνες χειρονομίες, ο πολιτικός που μιλάει άσχημα στην τηλεόραση, αυτός που πετάει σκουπίδια στο δρόμο.

 

Εκφραση που σχετίζεται με τον καιρό και λέτε συχνά…

Ο καιρός είναι πάντα καλός, δεν υπάρχει κακός καιρός αν είμαστε προνοητικοί.

 

Από την έντυπη karfitsa

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ