Κ.Βαραγιάννης «Υπάρχει κενό ενημέρωσης στα ερτζιανά της πόλης…» - Karfitsa.gr
Συνεντεύξεις

Κ.Βαραγιάννης «Υπάρχει κενό ενημέρωσης στα ερτζιανά της πόλης…»

Συνέντευξη στη Μαρία Βλάχου

DSC_0014 (1)Για τη νέα συνεργασία του με τον ραδιοφωνικό σταθμό Focus 103.6 μιλά στην «Κ» ο δημοσιογράφος Κώστας Βαραγιάννης. Ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός μιλά ακόμα για το κενό της ενημέρωσης που υπάρχει στα ερτζιανά της πόλης και το ραδιόφωνο του… μέλλοντος και παραδέχεται ότι δεν έχει μετανιώσει για καμία συνεργασία του μέχρι τώρα.

Συνέντευξη στη Μαρία Βλάχου

Από την αρχιτεκτονική πως προέκυψε η δημοσιογραφία και το ραδιόφωνο;

Ήταν μια σύμπτωση, ήταν η αγάπη για τη μουσική, και το πάθος για την ενημέρωση. Άλλωστε, οι βασικές αρχές που διέπουν και την αρχιτεκτονική και το ραδιόφωνο είναι περίπου οι ίδιες: η αντίθεση, η συμμετρία και η προσαρμογή.

Εδώ και λίγες μέρες ξεκινήσατε εκπομπή σε έναν νέο ραδιοφωνικό σταθμό, τον Focus 103.6. Πως προέκυψε αυτή η συνεργασία;

Η διαβεβαίωση πως ο Δημήτρης Βενιέρης θα ηγηθεί της νέας προσπάθειας ώστε να καλυφθεί το κενό που δημιουργήθηκε στην ενημέρωση στον «αέρα» της Θεσσαλονίκης αλλά και η πολύ δυνατή ομάδα συνεργατών έπαιξαν βασικό ρόλο.

Γιατί δεν υπάρχουν πολλοί και καλοί ενημερωτικοί σταθμοί στη Θεσσαλονίκη;

Υπήρχαν. Όχι πολλοί. Αλλά ήταν καλοί. Οι νέες συνθήκες που δημιουργήθηκαν στην αγορά και επηρεάζουν άμεσα και τα ΜΜΕ είναι κυρίως ο λόγος που ανάγκασε πολλούς σταθμούς είτε να κλείσουν, είτε να περιοριστούν.

Για ποιες συνεργασίες σας έχετε μετανιώσει και για ποιες όχι;

Δεν έχω μετανιώσει για καμία συνεργασία μου στο κομμάτι του ραδιοφώνου, και αισθάνομαι και είμαι από τους τυχερούς που συνεργάστηκα με τους συγκεκριμένους ανθρώπους.

Ποιο είναι κατά την άποψή σας το ραδιόφωνο του μέλλοντος;

Το ραδιόφωνο του μέλλοντος πρέπει και θα είναι αμφίδρομο. Θα εναλλάσσεται ο ρόλος του παρουσιαστή με τον ακροατή. Για να γίνει, βέβαια, αυτό απαιτείται νέας γενιάς wifi με πολύ υψηλές ταχύτητες. Είναι θέμα χρόνου.

Πως είναι δυνατόν στη Θεσσαλονίκη να είναι πρώτος σε ακροαματικότητα ραδιοφωνικός σταθμός των… Αθηνών;

Μεγάλο ρόλο παίζει η αναγνωρισιμότητα των συντελεστών του προγράμματος του Real η οποία προκύπτει από την τηλεοπτική τους πορεία. Και βέβαια το κενό που προαναφέραμε.

Τι θέλουν να ακούν οι Θεσσαλονικείς;

Ότι κατοικούν στην πιο όμορφη και ερωτική πόλη του κόσμου, ότι οι καινοτομίες έχουν ως αφετηρία τη Θεσσαλονίκη, ότι σαν τη Χαλκιδική δεν έχει και ότι ο Ολυμπιακός επί σειρά ετών κλέβει το πρωτάθλημα.

Έχετε περάσει από διάφορα MME της πόλης, όχι όμως από την ΕΡΤ3. Δεν το θέλατε ή δεν έτυχε;

Δεν το ήθελα.

Πως σχολιάζετε το «μαύρο» στη δημόσια τηλεόραση; Χρειαζόταν να μπει μία τάξη;

Με ενόχλησε το «μαύρο». Σίγουρα υπήρχε καλύτερος τρόπος διαχείρισης του ζητήματος της ΕΡΤ, αλλά τα πρόσωπα τα οποία εκλήθησαν να εκτελέσουν το σχέδιο της κυβέρνησης απέδειξαν ότι ήταν πολύ κατώτερα των περιστάσεων. Δεν πιστεύω ότι μπήκε τάξη και είναι και πολύ δύσκολο να μπει.

«Λουκέτα» σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και εφημερίδες, τηλεοπτικοί σταθμοί που υπολειτουργούν… Ποιος ευθύνεται για την κατάσταση αυτή;

Η οικονομική κατάσταση της χώρας και η λανθάνουσα αντίληψη που επικρατούσε επί σειρά ετών στο χώρο της ενημέρωσης στη χώρα. Για παράδειγμα, μικρά περιφερειακά ΜΜΕ λειτουργούσαν σαν μικρά ΒΒC.

Γιατί δεν είστε μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ;

Γιατί αποτελεί απόρθητο κάστρο για όποιον δημοσιογράφο έχει πατήσει συγκεκριμένο όριο ηλικίας ασχέτως εάν δουλεύει ως δημοσιογράφος και καλύπτει και τις υπόλοιπες προϋποθέσεις.

Πρόσφατα ο Γ. Μπουτάρης είπε ότι οι Θεσσαλονικείς είναι κομπλεξικοί με την πρωτεύουσα και χωριάτες με την πόλη τους. Πως το σχολιάζετε;

Έχουμε συνηθίσει από τον κύριο Μπουτάρη σε δηλώσεις που αφορούν τους Θεσσαλονικείς, να μην τιμά τους ψηφοφόρους του και δεν εκπλήσσομαι.

Ποιον θα ψηφίζατε για δήμαρχο Θεσσαλονίκης και γιατί;

Αυτόν που θα μπορέσει να εμπνεύσει εμένα ως δημότη ότι θα δουλέψει για την πόλη και όχι η πόλη για αυτόν.

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.


 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ