, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Και η Βουλή θέλει τον… ψυχολόγο της!

 
Κεντρική
του Βαγγέλη Στολάκη
 
Έντονο προβληματισμό προκαλεί στο προεδρείο του Κοινοβουλίου η εικόνα… διάλυσης της Βουλής. Τα αθλητικά ενδύματα, τα ντεκολτέ και τα φορέματα αλλά και η συμπεριφορά των βουλευτών κατά τη διάρκεια συνεδριάσεων της Ολομέλειας και των Επιτροπών, με ποτήρια και… Μνημόνια να εκτοξεύονται από τη μια πτέρυγα στην άλλη, τείνουν να γίνουν καθημερινό φαινόμενο και βάζει σε σκέψεις τους αρμόδιους για την επιβολή κυρώσεων σε όσους «δεν συνάδουν με τα κοινοβουλευτικά ήθη» όπως σχολιάζει στην «Κ» στέλεχος της κυβέρνησης. Στους διαδρόμους μάλιστα του… ναού της Δημοκρατίας πρόσφατα έπεσε η ιδέα η διεξαγωγή ψυχογραφικών τεστ στους βουλευτές μετά την εκλογή τους και πριν την ορκωμοσία τους, όπως ακριβώς συμβαίνει σε διάφορους κλάδους του Δημοσίου.
Και μπορεί η Νότιος Κορέα, όπου οι καυγάδες και το ξύλο μεταξύ βουλευτών να είναι ένα καθημερινό φαινόμενο να είναι μακριά, δεν είναι λίγοι αυτοί που φοβούνται πως πολύ εύκολα η ελληνική Βουλή μπορεί να μετατραπεί σε ρινγκ. Για το λόγο αυτό σχεδιάζεται αυστηροποίηση του κανονισμού της Βουλής.
1. ΤσαρουχάΣύμφωνα με όσα δηλώνει στην «Κ» η Σερραία βουλευτής των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» και αντιπρόεδρος της Βουλής, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά θα πρέπει να υπάρξει ενίσχυση του κανονισμού της Βουλής. «Δεν μπορούμε ακόμα να πούμε όμως ότι θα εφαρμοστούν ψυχοσωματικά τεστ. Από την άλλη θα μπορούσε κάποια στιγμή αυτό να γίνει εφικτό. Είναι νωρίς να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο. Οπωσδήποτε τελευταία μπήκαν νέα ήθη στο Κοινοβούλιο, αφού εισήλθαν κόμματα που δεν έχουν «κοινοβουλευτική εμπειρία».  Πάντα πίστευα και πιστεύω όμως πως η Βουλή είναι ο καθρέφτης της ελληνικής κοινωνίας και με τα καλά του και με τα άσχημά του» λέει. Συμπληρώνει επίσης πως σύντομα η επιτροπή δεοντολογίας αναμένεται να καταλήξει σε μια πρό-
ταση που θα συμπληρώσει τον υπάρχων κανονισμό της Βουλής για συμπεριφορά εντός και εκτός Βουλής. Επισημαίνει μάλιστα πως αυτό που προβληματίζει αυτή την περίοδο την επιτροπή δεοντολογίας είναι εάν θα επιβάλλονται πρόστιμα σε εκπροσώπους του λαού που παραβαίνουν τους κανονισμούς. «Υπάρχει γενικότερος προβληματισμός για τη συμπεριφορά βουλευτών, όχι μόνο της Χρυσής Αυγής αλλά και άλλων κομμάτων» καταλήγει.

2. Δημήτρης Χριστογιάννης«Καλό είναι να γίνονται ψυχολογικά τεστ. Βλέπετε τι γίνεται καθημερινά στη Βουλή» σχολιάζει ο βουλευτής Πιερίας της ΝΔ, Δημήτρης Χριστογιάννης. Και συμπληρώνει: «Όπως και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα κάποιος πρέπει να είναι ευφυής έτσι και στη Βουλή όλοι πρέπει να είμαστε σωστοί και σοβαροί. Είναι όμως δύσκολο. Ποιος θα δεχτεί να ελεγχθεί; Πιστεύετε ότι οι συνάδελφοι θα το δεχτούν; Όλοι πρέπει να καταλάβουμε ότι στο Κοινοβούλιο πρέπει να υπάρχει σοβαρότητα. Όταν λέμε σοβαρότητα εννοούμε συμπεριφορά και στην ιδιωτική ζωή και στους συναδέλφους. Στο Κοινοβούλιο μπορούμε να διαφωνούμε ο ένας με τον άλλον αλλά δεν μπορούμε να αδιαφορούμε για τη συμπεριφορά μας. Στη Βουλή δεν πρέπει να γίνεται επίδειξη ισχύος και χρήματος» καταλήγει.

Αυστηρότεροι κανόνες
«Ο κυρίαρχος ελληνικός λαός είναι αυτός που αποφασίζει και επιλέγει τους εκπροσώπους του. Το Κοινοβούλιο είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας και ό,τι υπάρχει σε αυτή συναντάται και μέσα στη Βουλή. Αναμφισβήτητα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένοι και αυστηροί κανόνες από τα πιο απλά, όπως το ντύσιμο όσο και σε ζητήματα λειτουργίας της Δημοκρατίας» τονίζει στην «Κ» ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου. «Αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν αλλά και να κατοχυρωθούν συνταγματικά στην επόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος. Θεωρώ ότι υπάρχει ανάγκη για θέσπιση αυστηρών κανόνων».
 
4. Γιώργος Γεωργαντάς«Πρέπει όλο το πολιτικό προσωπικό να επιδείξει μια αυτοσυγκράτηση και να παραδειγματίσει τον κόσμο από κάτω. Ότι ακούγονται ακραίες φωνές και εκφράσεις μέσα στη Βουλή είναι γεγονός. Αλλά θεωρώ πως πρέπει να διατηρήσουμε το επίπεδο εκεί που πρέπει να το διατηρήσουμε» σχολιάζει για όλα όσα κατά καιρούς συμβαίνουν στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας και των Επιτροπών ο βουλευτής της ΝΔ από το Κιλκίς, Γιώργος Γεωργαντάς. Ο ίδιος συμπληρώνει πως «πρέπει να επιδείξουμε όλοι μια αυτοσυγκράτηση. Είναι υποχρέωσή μας. Διαφωνώ ωστόσο, να γίνονται ψυχοσωματικά τεστ. Ο βουλευτής εκλέγεται από τον κόσμο. Σίγουρα δεν πρόκειται για κάποιο διαγωνισμό ΑΣΕΠ. Ο κόσμος που τον εκλέγει έχει και την ευθύνη αυτής της επιλογής» καταλήγει.
 
«Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα»
5. Δημήτρης ΣαμπαζιώτηςΓια τον επίσης «γαλάζιο» Δημήτρη Σαμπαζιώτη από τη Μεσσηνία πρόκειται για μια διαδικασία που δεν συνάδει με τα κοινοβουλευτικά ήθη. «Δηλαδή ο κόσμος θα εκλέξει κάποιους και μετά τι θα πουν στους ψηφοφόρους; Δεν τους βάζω στη Βουλή γιατί δεν περάσανε τα τεστ;» διερωτάται, «Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Πρέπει να λειτουργεί ο κανονισμός της Βουλής. Θα πρέπει σε όσους παρεκτρέπονται να επιβάλλονται ποινές για να μην αλλοιώνεται η ποιότητα του Κοινοβουλίου. Είναι απαραίτητο να λειτουργήσει ο κανονισμός της Βουλής. Όταν πρωτοεκλέχτηκα απαγορευόταν να μπω στην αίθουσα χωρίς γραβάτα και τώρα βλέπεις άλλους συναδέλφους με πάνινα παπούτσια και αθλητικά σακίδια. Χαλάρωσε ο κανονισμός και πρέπει να επανέλθει εκεί που ήταν. Σήμερα στην Ελλάδα και οι πολίτες είναι χωρισμένοι στα δυο. Άλλοι σέβονται το νόμο και άλλοι επιδεικνύουν παραβατικές συμπεριφορές. Όταν όμως ο νόμος λειτουργεί οι δεύτεροι παρεμποδίζονται να παραβατούν. Θα είναι αστείο να εκλέγεται βουλευτής και να μην ασκεί τα καθήκοντά του επειδή κάποιοι έκριναν ότι είναι ανεπαρκής».
6. Ανδρέας Λυκουρέντζος«Όχι» στα ψυχογραφικά τεστ λέει ο πρώην υπουργός Υγείας και βουλευτής Αρκαδίας, Ανδρέας Λυκουρέντζος. «Η ουσία της Δημοκρατίας είναι ότι η ευθύνη της επιλογής ανήκει στον πολίτη. Αυτός είναι που θα αποφασίσει για τον εκπρόσωπό του. Δεν μπορούν να υπάρξουν άλλοι διαμεσολαβητικοί μηχανισμοί. Θα νοθεύσουμε τη Δημοκρατία έτσι». «Από πλευράς Συντάγματος δεν μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Ωστόσο, η σημερινή εικόνα του Κοινοβουλίου είναι άσχημη και αποκαρδιωτική. Ακόμα και ο τρόπος που εμφανιζόμαστε οι βουλευτές μέσα στο Κοινοβούλιο από πλευράς συμπεριφοράς και ενδυμασίας είναι ανησυχητικός. Πρέπει να τηρείται κατά γράμμα ο κανονισμός της Βουλής και να προστατεύει το προεδρείο τις συζητήσεις από τις ακραίες συμπεριφορές. Η ευπρέπεια πρέπει να τηρείται. Η εικόνα που λαμβάνουν οι πολίτες είναι εξόχως αρνητική» καταλήγει.
Markou-karfitsa«Οι βουλευτές δεν είναι πιλότοι αεροπλάνου. Αν κάποιες συμπεριφορές δεν συνάδουν με τη θεσμική ιδιότητα του βουλευτή, το όποιο προκύπτον ζήτημα αφορά πρωτίστως τη θεσμική λειτουργία των ίδιων των κομμάτων, γεγονός που περιλαμβάνει και τη διαφανή και δημοκρατική διαδικασία επιλογής των υποψηφίων βουλευτών» αναφέρει από την πλευρά της η βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Κατερίνα Μάρκου. «Σε κάθε περίπτωση, δεν αντιμετωπίζεται με την όποια εξωκοινοβουλευτική διαδικασία, απ’ όπου κι αν προέρχεται. Παρά το ότι οι συμπεριφορές δεν πρέπει να ποινικοποιούνται, και οι βουλευτές οφείλουν, αφού έχουν επιλέξει να είναι βουλευτές, να συμβάλουν οι ίδιοι με τη συμπεριφορά τους, βασισμένοι στα δικαιώματα και τις ελευθερίες, σε ένα επίπεδο κοινοβουλευτικής λειτουργίας άξιο του ονόματός της» καταλήγει.
Τι λένε οι ειδικοί
«Αυτοί που υποβάλλονται σε τέτοιου είδους εξετάσεις είναι οι δικαστικοί, οι εργαζόμενοι στις εταιρίες σεκιούριτι και ντετέκτιβ, οι εργαζόμενοι στο στράτευμα και την αστυνομία» σχολιάζει ο Μηνάς Σαμαντζίδης, πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας νομού Θεσσαλονίκης και ψυχίατρος στο επάγγελμα. «Είναι όμως μια άστοχη σκέψη. Το πρόβλημα στη Βουλή είναι ότι δεν τηρείται ο κανονισμός και αυτό δεν χρίζει ψυχιατρικής παρακολούθησης. Εξάλλου στο Κοινοβούλιο κάποιος εκλέγεται. Δεν μπορεί κάποιος να αποφασίσει την έκπτωση ενός εκλεγμένου. Άλλωστε το να είσαι βουλευτής δεν είναι επάγγελμα. Όσοι τώρα έχουν άδεια οπλοφορίας έχουν λάβει χαρτί από τους… αρμόδιους γιατρούς» καταλήγει.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.