, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

"Και οι Ρώσοι περνούν… κρίση"

χαλκιδικη
Στάση αναμονής κρατά η Ελλάδα εν όψει της θερινής περιόδου, παρότι η Τουρκία και η Αίγυπτος παραμένουν «κλειστοί» προορισμοί. Το πλεονάζον μερίδιο δεν φαίνεται να διοχετεύεται στη χώρα μας, αφού το υψηλό ευρώ καθιστά ακριβά τα πακέτα για Ελλάδα. Προϋπόθεση είναι και η στελέχωση των προξενικών αρχών για την έκδοση της βιομετρικής βίζας σε 48 ώρες, ωστόσο αυτός δεν είναι ο βασικός λόγος που μπορεί να κρατήσει εφέτος τους Ρώσους εντός συνόρων. «Τα πράγματα είναι σχετικά αισιόδοξα αλλά όχι πολύ ευχάριστα» λέει η εκπρόσωπος του ταξιδιωτικού ομίλου Μουζενίδη σε συνέχεια και της έκθεσης ΜΙΤΤ που ολοκληρώθηκε στις 26 Μαρτίου στη Μόσχα. «Ο λόγος είναι το ρούβλι. Η Ελλάδα είναι ακριβή για τους Ρώσους. Δεν είναι στο τιμολογιακό επίπεδο της Τουρκίας». Αυτό μπορεί να οδηγήσει ορισμένους «ακόμη και στο να παραμείνουν στη χώρα τους το καλοκαίρι, αν δεν είναι σε θέση να καλύψουν το κόστος των διακοπών» εκτιμά, μια και ένα ευρώ ισοδυναμεί με 75- 80 ρούβλια.
Από πρόσφατη μελέτη προκύπτει επίσης ότι το 50% των Ρώσων που θα πήγαινε στην Τουρκία θα παραμείνει για διακοπές στο εσωτερικό της χώρας (Κριμαία, Σότσι κ.λπ.). «Οι τιμές κάνουν τους ταξιδιώτες να είναι επιφυλακτικοί. Η Ρωσία περνάει κρίση. Και τα ξενοδοχεία στην Ελλάδα πρέπει να το καταλάβουν» τονίζει η εκπρόσωπος. Και υπογραμμίζει ότι η αύξηση του ΦΠΑ «είναι πολύ μεγάλη και σοβαρή και μετακυλίστηκε από το 99% των ξενοδοχείων στον πελάτη».
Στα στοιχεία του ομίλου Μουζενίδη οι κρατήσεις για Ελλάδα είναι αυξημένες κατά 20% από Ρωσία, Ουκρανία και Λευκορωσία. Ο μεγαλύτερος tour operator για Ελλάδα στη ρωσική αγορά έχει μερίδιο άνω του 30% και εφέτος συνεργάζεται με περισσότερα από 2.000 ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα. Ενδεικτικό της αναμονής στην οποία βρίσκεται η ρωσική αγορά είναι ότι ενώ έχουν γίνει κρατήσεις αεροπορικών θέσεων στις πτήσεις charter οι εταιρείες δεν έχουν προχωρήσει στην πληρωμή των slots. «Η ισοτιμία είναι ο πιο βασικός λόγος που οι Ρώσοι δεν έρχονται ακόμη στην Ελλάδα» λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής και γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) κ. Γρηγόρης Τάσιος.
Με την Αίγυπτο και την Τουρκία «κλειστές», υπάρχει μεγάλος αριθμός Ρώσων για να ανακατανεμηθεί. Στην Τουρκία κατευθύνονταν περίπου 4,5-5 εκατομμύρια Ρώσοι τον χρόνο. Η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν πάρει κάποιο τμήμα, αλλά «αυτό είναι μικρό. Δεν έχει απορροφηθεί και από την Ελλάδα ακόμη», τονίζει η εκπρόσωπος του ομίλου Μουζενίδη. Από την άλλη, «δεν έχει καταγραφεί πρόβλημα με τις βίζες. Δεν έχουμε λάβει παράπονα για καθυστερήσεις». Επιβεβαιώνει ωστόσο ότι η ρωσική αγορά είναι «πάντα της τελευταίας στιγμής». Ωστόσο «η κίνηση θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει ήδη καλά». Ο ρώσος πελάτης «κλείνει τρεις εβδομάδες με έναν μήνα πριν. Δεν θέλουμε όμως να κλείνουμε τον Αύγουστο για τον Αύγουστο», σχολιάζει. Πάντως μεταξύ των κορυφαίων προορισμών σε ζήτηση φέτος για τους Ρώσους τουρίστες είναι η Κρήτη, η Χαλκιδική, η Ρόδος και ακολουθούν η Κέρκυρα και η Ζάκυνθος. πηγή το βήμα / φωτο Σάββας Αυγητίδης

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.