Και όμως, τα τακούνια δεν εφευρέθηκαν αρχικά για τις γυναίκες! - Karfitsa.gr
Κοσμικά

Και όμως, τα τακούνια δεν εφευρέθηκαν αρχικά για τις γυναίκες!

Tη σήμερον ημέρα, μια γυναίκα μπορεί να φοράει τακούνια για διάφορους λόγους...

Tη σήμερον ημέρα, μια γυναίκα μπορεί να φοράει τακούνια για διάφορους λόγους, όπως το να ολοκληρώσει ιδανικά ένα outfit, να δώσει ύψος στη σιλουέτα της κ.λπ. Ωστόσο, τότε που πρωτοφορέθηκαν παπούτσια με τακούνια δεν ήταν για αισθητικούς λόγους και -κυρίως- δεν ήταν για γυναίκες… Η διευθύνουσα του Mουσείου Παπουτσιού “Bata” στο Τορόντο, Elizabeth Semmelhack, μιλώντας για την ιστορία των τακουνιών, ανατρέχει στην Περσία το 10ο αιώνα, όπου οι άντρες τα φορούσαν ενώ ίππευαν, ώστε τα πόδια τους να “δένουν” καλύτερα στους συνδετήρες. Στη συνέχεια, αυτή η “μόδα” πέρασε και στους Ευρωπαίους, κατά το 17ο αιώνα.

perierga.gr - Και όμως, τα τακούνια δεν εφευρέθηκαν αρχικά για τις γυναίκες!

Σύμφωνα με τη Semmelhack, υπάρχει μακρά ιστορία με άνδρες που φορούσαν τακούνια για ιππευτικούς σκοπούς. “Οι καουμπόηδες φορούν τακούνια, το γνωρίζουμε αυτό”, δηλώνει η ίδια και συνεχίζει: “Το τακούνι αρχικά εφευρέθηκε για λειτουργικούς λόγους στη διάρκεια των πολέμων και όχι για αισθητικούς. Το τακούνι ήταν ένα επιπρόσθετο εργαλείο που επέτρεπε στον αναβάτη του αλόγου να σταθεροποιείται καλύτερα, χρησιμοποιώντας έτσι καλύτερα και τον οπλισμό του”.

Σύντομα, ωστόσο, οι γυναίκες γοητεύτηκαν από αυτό το στυλ και έτσι, το 18ο αιώνα, ήδη τα τακούνια θεωρούνταν και επίσημα γυναικείο υπόδημα. Σταδιακά, πήραν και τη μορφή που έχουν στις μέρες μας. Παρόλ’ αυτά, οι γυναίκες το 1700 δεν φορούσαν τακούνια για να δείχνουν ψηλότερες αλλά για να φαίνονται μικρότερα τα πόδια τους, καθώς τα πρότυπα ομορφιάς τότε όριζαν ότι οι όμορφες γυναίκες έπρεπε να έχουν σχεδόν μικροσκοπικά πόδια.perierga.gr

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ