Καινοτόμο διαγνωστικό εργαλείο για τον καρκίνο του παγκρέατος από φοιτητές του ΑΠΘ - Karfitsa.gr
Health Θεσσαλονίκη Ρεπορτάζ

Καινοτόμο διαγνωστικό εργαλείο για τον καρκίνο του παγκρέατος από φοιτητές του ΑΠΘ

Ρεπορτάζ Φιλίππα Βλαστού

Το πρόβλημα που υπάρχει πίσω από την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος ευελπιστεί να δώσει η διεθνώς διακεκριμένη φοιτητική διεπιστημονική ομάδα iGEM Thessaloniki, του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

Εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο, έντεκα φοιτητές αφιερώνουν ατελείωτες ώρες στο πρότζεκτ που αφορά ένα καινοτόμο μοριακό διαγνωστικό εργαλείο που θα εντοπίζει αυτόν τον τύπο καρκίνου, με απλές εξετάσεις ούρων.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα με αυτόν το τύπο καρκίνου είναι ότι δεν μπορεί να γίνει εύκολα η διάγνωση του. Συνήθως γίνεται στο τέταρτο στάδιο που είναι και το τελικό, στο οποίο έχουν πραγματοποιηθεί ήδη μεταστάσεις σε γειτονικά όργανα, οπότε στο στάδιο εκείνο δεν μπορεί να υπάρξει κάποια επιτυχημένη θεραπευτική προσέγγιση. Αντίθετα αν γινόταν να διαγνώσουμε τον καρκίνο του παγκρέατος στο πρώτο ή στο δεύτερο στάδιο θα μπορούσε με μια χειρουργική επέμβαση να ζήσει ο ασθενής και μάλιστα με πολύ καλές προγνώσεις για την υπόλοιπη ζωή του», εξηγεί στην Karfitsa η φοιτήτρια του Τμήματος Φαρμακευτικής ΑΠΘ και μέλος της ομάδας Μαρία Κοσμίδου.

Μετά από αρκετές ώρες συζητήσεων και mind storming η ομάδα αποφάσισε πως θα βρει έναν διαγνωστικό εργαλείο, το οποίο θα ριχθεί στην μάχη για έγκαιρη διάγνωση στο πρώτο και στο δεύτερο στάδιο του καρκίνου. Μάλιστα, με αυτό το εργαλείο θα εκπροσωπήσει το ΑΠΘ για τέταρτη συνεχή χρονιά, στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό «iGEM Competition».

Όσον αφορά την λειτουργία της μηχανής θα χρησιμοποιηθούν ως βιοδείκτες μικρά μόρια RNA, που ονομάζονται microRNAs (miRNAs) και εκκρίνονται φυσιολογικά στα ούρα κάθε ανθρώπου σε μικρές ποσότητες. Με τη βοήθεια ειδικών αλληλουχιών που ονομάζονται “Toehold switches” θα ανιχνεύεται η ποσότητα αυτών των miRNAs, η οποία αν υπερβαίνει μία τιμή θα είναι βέβαιο ότι ο συγκεκριμένος ασθενής πάσχει από καρκίνο του παγκρέατος.

«Αυτή τη στιγμή έχουν σχεδιαστεί οι αλληλουχίες που θα ανιχνεύουν εξειδικευμένα αυτά τα μόρια στα ούρα και τώρα είμαστε σε πειραματικές διαδικασίες, όπου δοκιμάζουμε αν οι συγκεκριμένες αλληλουχίες όντως συνδέονται με αυτά τα μόρια. Μόλις τελειώσουν όλες αυτές οι πειραματικές διαδικασίες στη συνέχεια θα προχωρήσουμε στην αξιολόγηση δειγμάτων ούρων από ασθενείς. Όταν πετύχει και αυτό το στάδιο τότε θα το αυτοματοποιήσουμε, θα φτιάξουμε δηλαδή την μηχανή», εξηγεί το μέλος της ομάδας. Με βάση τις αναλύσεις που έχουν γίνει σε βιοπληροφοριακές αναλύσεις και με όσα διαβάζουν οι φοιτητές στην βιβλιογραφία φαίνεται πως το εργαλείο θα είναι σωστό, προσθέτει η ίδια τονίζοντας ότι «αυτό θα το δούμε στην πράξη».

Ατελείωτες ώρες δουλειάς


Οι έντεκα φοιτητές της ομάδας προέρχονται από διάφορες σχολές, καθώς όπως αναφέρει η Μ.Κοσμίδου το πρότζεκτ αυτό χρειάζεται επιστημονικότητα από διάφορους τομείς για να πετύχει, δεν γίνεται να πραγματοποιηθεί από μια οπτική. Η ίδια υπογραμμίζει μεταξύ άλλων πόσο σημαντική είναι η στήριξη που δέχονται από το ΑΠΘ. «Είμαστε τυχεροί γιατί έχουμε καθηγητές που μας ενθαρρύνουν να δοκιμάζουμε νέα πράγματα. Θέλει πολύ διάβασμα και προσπάθεια για να κάνουμε τα όνειρα μας πραγματικότητα και να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας», λέει η ίδια.

Η ομάδα iGEM Thessaloniki αποτελείται από τα εξής 11 μέλη: Κοσμίδου Μαρία, Προπτυχιακή φοιτήτρια Φαρμακευτικής Α.Π.Θ, Τσουδερού Κωνσταντίνα, Προπτυχιακή φοιτήτρια Φαρμακευτικής Α.Π.Θ, Βεργίνη Δανάη-Ελένη, Προπτυχιακή φοιτήτρια Φαρμακευτικής Α.Π.Θ, Αναγνωστάκις Χαράλαμπος, Προπτυχιακός φοιτητής Φαρμακευτικής Α.Π.Θ., Θεοδοσιάδου Αναστασία. Προπτυχιακή φοιτήτρια Βιολογικού Α.Π.Θ., Χατζηχριστοφής Εμμανουήλ, Προπτυχιακός φοιτητής Χημείας Α.Π.Θ., Τρυγωνιάρης Δημήτριος, Προπτυχιακός φοιτητής Φυσικού Α.Π.Θ., Αναστασίου Άννα, Απόφοιτος τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής Δ.Π.Θ., Βαρβάρη Άννα, Προπτυχιακή φοιτήτρια τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Α,Π,Θ, Τσιγγίλης Αλέξανδρος, Προπτυχιακός φοιτητής  Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Α.Π.Θ., Βαλατσός Παναγιώτης, Προπτυχιακός φοιτητής Πληροφορικής Α.Π.Θ. Ο επιστημονικός Υπεύθυνος της ομάδας iGEM Thessaloniki είναι ο κ. Βιζιριανάκης Ιωάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής Μοριακής Φαρμακολογίας και Φαρμακογονιδιωματικής του τμήματος Φαρμακευτικής του Α.Π.Θ. 

 

 

Από την έντυπη Karfitsa

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ