, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Καμπάνια στις φυλακές για το βραχιολάκι της ελευθερίας

Ακόμη και διαφημιστική καμπάνια ετοίμασε το υπουργείο Δικαιοσύνης για να πείσει τους κρατουμένους -που μπορούν να φορέσουν το «βραχιολάκι»- να εξοικειωθούν με την ιδέα της ηλεκτρονικής επιτήρησης και να αφήσουν τα κελιά των φυλακών για τη ζεστασιά του σπιτιού τους.

 
Ακούγονται πολλές εξηγήσεις για την ελάχιστη δημοφιλία του μέτρου της ηλεκτρονικής επιτήρησης ανάμεσα στους κρατουμένους.

Με ένα φυλλάδιο που αναμένεται να διανεμηθεί στις φυλακές, αλλά και με μία «ζωντανή» παρουσίαση του ειδικού αυτού μέσου στον Κορυδαλλό τις επόμενες ημέρες, το υπουργείο Δικαιοσύνης θα επιχειρήσει να ξεπεράσει τους φόβους ή τις αντιρρήσεις των κρατουμένων που σύμφωνα με τον νόμο έχουν το δικαίωμα να φορέσουν «βραχιόλι», ώστε να αποσυμφορηθούν τα ήδη βεβαρημένα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας. Θα το καταφέρει;
Το φυλλάδιο που παρουσιάζει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής» τυπώθηκε από το Εθνικό Τυπογραφείο και αποτελεί έναν οδηγό προς ναυτιλλομένους, αφού γραμμή γραμμή εξηγεί ποιος υπόδικος ή κατάδικος μπορεί να φορέσει το ηλεκτρονικό «βραχιόλι», πώς λειτουργεί, πώς μπορεί να το ζητήσει και πώς… παρακολουθείται. Εάν και ο νόμος για την επιτήρηση εξ αποστάσεως προβλέφθηκε το 2013 και με προεδρικό διάταγμα του 2014 ορίστηκε η πιλοτική εφαρμογή του σε συγκεκριμένους υπόδικους ή κατάδικους, εντούτοις μέχρι σήμερα το έχουν «προβάρει» μόνον… 6! Η εφαρμογή πήρε σάρκα και οστά τον Μάιο του 2015 και από τότε το φόρεσαν 4 υπόδικοι και 2 φοιτητές, ένας υπόδικος και ένας κατάδικος, μεταξύ των οποίων μία γυναίκα.
Από αυτούς, σήμερα, το φορούν μόνο δύο! Τι φταίει και οι κρατούμενοι δεν το προτιμούν; Είναι το κόστος που πρέπει να επωμιστεί ένας κρατούμενος, το οποίο ωστόσο το αναλαμβάνει το κράτος εάν διαπιστωθεί ότι έχει οικονομική αδυναμία; Είναι το γεγονός ότι πρέπει να δηλώσει μία μόνιμη κατοικία και πολλοί δεν την έχουν ή το ότι είναι απαραίτητη η χρήση σταθερής τηλεφωνικής γραμμής; ‘Η μήπως οι δικαστές είναι ακόμη «παγωμένοι» στην εφαρμογή αυτού του μέτρου, φοβούμενοι ότι κάποιοι μπορεί να αποδράσουν; Δεν είναι λίγοι πάντως εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το μέτρο έχασε… πόντους εξαιτίας του νομοθετήματος που είχε ψηφιστεί την ίδια περίοδο και έδινε τη δυνατότητα για αποφυλακίσεις πολλών κρατουμένων.

 Εκείνη τη χρονική στιγμή δόθηκε η δυνατότητα αποφυλάκισης εκατοντάδων κρατουμένων, με αποτέλεσμα να επιδιώκεται η ένταξη σε αυτό το νομοθέτημα και όχι στο «βραχιόλι». Και γιατί άλλωστε κάποιος να μην κυκλοφορεί ελεύθερος εάν έχει τη δυνατότητα, αλλά να είναι αναγκασμένος να ζει φυλακισμένος στο σπίτι του;

 
Το φυλλάδιο που θα κυκλοφορήσει στις φυλακές δίνει στους υποψήφιους χρήστες της εφαρμογής τεχνικές πληροφορίες για το «βραχιολάκι», για το κόστος του, ακόμη και για το πόσο... λεπτομερής είναι η επιτή

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ολοκλήρωσε πρόσφατα την «έρευνα» που έκανε σε όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα, ζητώντας στατιστικά στοιχεία για τα αιτήματα που έγιναν από την πλευρά των κρατουμένων, προκειμένου να φορέσουν ηλεκτρονικό «βραχιόλι». Τα αποτελέσματα ήταν αποκαρδιωτικά, αφού προκύπτει ότι μέχρι τον Μάρτιο του 2016 έγιναν μόνο 10 αιτήματα, από τα οποία δεκτά έγιναν τελικώς 2. Τα μέχρι τώρα νομοθετήματα προβλέπουν ότι το «βραχιόλι» μπορεί να ζητηθεί σε όλα τα στάδια μιας ποινικής διαδικασίας. Από την ανάκριση και την αποφυλάκιση υπό όρους, μέχρι και τις εκπαιδευτικές άδειες. Εξαιρεί ωστόσο μεγάλες ομάδες κρατουμένων οι οποίοι εμπλέκονται σε ανθρωποκτονίες, βιασμούς, τρομοκρατικές πράξεις, πορνογραφία, αλλά και στο αδίκημα της εσχάτης προδοσίας.
Οι δράσεις
Για τον γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, Ευτύχη Φυτράκη, ο θεσμός της ηλεκτρονικής επιτήρησης πρέπει να ενισχυθεί, αφού, όπως λέει, συμβάλλει σε όσο το δυνατό λιγότερες προφυλακίσεις. «Ο κατ’ οίκον περιορισμός με ηλεκτρονική επιτήρηση αποτελεί μέτρο που ενισχύει τον ποινικό πλουραλισμό, στοιχείο που χαρακτηρίζει μια σύγχρονη αντεγκληματική πολιτική. Το ?βραχιολάκι? συμβάλλει στη μείωση της φυλακής και έτσι εγγράφεται στη φιλελεύθερη φαρέτρα του ποινικού μας συστήματος. Βούλησή μας είναι να θωρακιστεί με κάθε τρόπο (νομοθετικό, οργανωτικό) ώστε να αποκτήσει μια ουσιαστική εμβέλεια και να βοηθήσει στην προστασία της κοινωνίας, αλλά ταυτόχρονα και στον περιορισμό της φυλάκισης, μόνο στις απολύτως αναγκαίες περιπτώσεις».
Με αυτό το πνεύμα, το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει πραγματοποιήσει ενημερωτικές ημερίδες σε τρία μεγάλα δικαστήρια της χώρας, στην Αθήνα, στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη, ενώ προ ημερών ο Ν. Παρασκευόπουλος ζήτησε από την πρόεδρο και την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να αναθερμάνουν την υπόθεση «βραχιολάκι» στέλνοντας… ραβασάκια για τις νομοθετικές εξελίξεις στο θέμα (ν. 4356/2015) σε όλες τις δικαστικές αρχές της χώρας. Με τον τελευταίο νόμο διευρύνθηκε το πεδίο εφαρμογής του μέτρου, κυρίως σε επιμέρους περιπτώσεις υποδίκων, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις.
Συγκεκριμένα, ηλεκτρονική επιτήρηση εφαρμόζεται πλέον και σε υποδίκους για εγκλήματα, η ανάκριση των οποίων υπάγεται στην αρμοδιότητα των Πρωτοδικείων Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, οι οποίοι κατοικούν στην Αττική ή τη Θεσσαλονίκη. Συμπεριλαμβάνονται εδώ και όσοι είναι υπόδικοι ή κατάδικοι φοιτητές και σπουδαστές Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων που εδρεύουν στην Αττική, στους οποίους δύναται να χορηγηθεί εκπαιδευτική άδεια με «βραχιολάκι».
ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Τις τελευταίες εβδομάδες γίνονται συζητήσεις και με την εταιρεία η οποία θα παραδίδει και θα τοποθετεί στο πόδι του κρατουμένου το ειδικό αυτό μέσο, ώστε να διερευνηθεί εάν υπάρχουν τεχνικές βελτιώσεις που μπορούν να γίνουν, ενώ πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν αποκλείουν και νομοθετικές αλλαγές προκειμένου να διευρυνθεί η εφαρμογή του μέτρου. ethnos.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.