13:14, Σάββατο
13 Αυγούστου 2022

Μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα κατέθεσε ο πρόεδρος του ΕΕΘ για το λαθρεμπόριο τσιγάρων στην πλ. Αριστοτέλους

Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης για το πρόβλημα του λαθρεμπορίου τσιγάρων και καπνών στην πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με τον κ. Ζορπίδη «η έλλειψη αστυνόμευσης ταλαιπωρεί την Αγορά».
Ο πρόεδρος του ΕΕΘ έδωσε σήμερα, στο προεδρείο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης στη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης που είχε μαζί του το πρωί την διαβεβαίωση πως  το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης στηρίζει με όλες τους τις δυνάμεις τα αιτήματα των Αστυνομικών της Θεσσαλονίκης για καλύτερη αστυνόμευση και δηλώνει ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να φτάσουν αυτά στην ηγεσία της Αστυνομίας και τον αρμόδιο υπουργό.
Ο κ. Ζορπίδης τόνισε ότι «δυστυχώς τα προβλήματα αστυνόμευσης που υπάρχουν στην Θεσσαλονίκη επηρεάζουν ευθέως την Αγορά και θα πρέπει να βοηθήσουμε όλοι ώστε να επιλυθούν. Η μικροεγκληματικότητα, τα παρεμπόριο, το λαθρεμπόριο τσιγάρων και άλλων προϊόντων, που ταλαιπωρούν την Αγορά κυρίως στο κέντρο της πόλης είναι θέματα που θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπιστεί από την Πολιτεία με τον σωστό προγραμματισμό», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΕΕΘ.
Το Προεδρείο της Ένωσης ανέλυσε στον κ. Ζορπίδη τις θέσεις του για την κάλυψη των πολλών οργανικών θέσεων, την καλύτερη αξιοποίηση του δυναμικού, τις τεράστιες ελλείψεις σε εξοπλισμό και οχήματα αλλά και τα προβλήματα που έχουν προκύψει με την αναδιάρθρωση των αστυνομικών τμημάτων.
Ο κ. Ζορπίδης δεσμεύθηκε ότι θα προωθήσει τις προτάσεις αυτές στην ηγεσία της Αστυνομίας αλλά και τον αρμόδιο Υπουργό, ενώ ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει τις δυνατότητες που έχει το ΕΕΘ να ενισχύσει υλικά κάποια από τις αστυνομικές υπηρεσίες.
Την αντιπροσωπεία της Ένωσης αποτελούσαν ο Πρόεδρος Θεόδ. Τσαϊρίδης, ο Αντιπρόεδρος Δημ. Παδιώτης, ο Γενικός Γραμματέας Αλ. Καλευράς και το μέλος του ΔΣ Λαζ. Μαχαιρίδης.
Το ΕΕΘ προχτές υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης για το τεράστιο πρόβλημα του λαθρεμπορίου τσιγάρων και καπνού, κάτω ακριβώς από τις εγκαταστάσεις του, στην Πλατεία Αριστοτέλους.
Στην αναφορά ζητείται η παρέμβαση της Δικαιοσύνης, «καθώς έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια ανοχής» αλλά και όλες οι προσπάθειες του ΕΕΘ με εκκλήσεις προς τους αρμοδίους φορείς και τις Αρχές για καταστολή των φαινομένων αυτών.
Παράλληλα τονίζεται πως, μέσα στο άγριο αυτό σκηνικό καλούνται να λειτουργήσουν οι συνεπείς επιχειρηματίες, που επιβαρύνονται τόσο σκληρά από φόρους και κάθε είδους εισφορές προς το κράτος.
Η αναφορά έχει ως εξής:
«Αξιότιμε κύριε Εισαγγελέα,
Το τελευταίο χρονικό διάστημα ο χώρος έμπροσθεν του κτηρίου του Επαγγελματικού Επιμελητήριου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) επί της οδού Αριστοτέλους, αλλά και ευρύτερα κάτωθεν και άνωθεν της οδού Εγνατίας, έχει κυριολεκτικά μετατραπεί σε άντρο διακίνησης λαθραίων τσιγάρων, καπνικών προϊόντων και άλλων ειδών παρεμπορίου και λαθρεμπορίου.
Η καθημερινή εικόνα είναι πραγματικά αποκαρδιωτική, όπου κυρίως αλλοδαποί πωλούν ανενόχλητοι λαθραία είδη, παρενοχλούν τους διερχόμενους πολίτες και πολλές φορές εμπλέκονται σε καυγάδες μεταξύ τους δημιουργώντας ένα τρομακτικό περιβάλλον, που μόνο ασφάλεια και τάξη δεν εμπνέει στους πολίτες και τους επαγγελματίες.
Η παρανομία δυστυχώς ανθεί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης στο φως της ημέρας και παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες του Επιμελητηρίου, οι έλεγχοι είναι ανύπαρκτοι και οι λαθρέμποροι κινούνται χωρίς κανέναν απολύτως φόβο. Παράλληλα, θίγονται και οι επαγγελματίες της πόλης, οι οποίοι απροστάτευτοι βλέπουν μπροστά στα μάτια τους να πωλούνται λαθραία είδη, τα οποία οι ίδιοι πωλούν νόμιμα, και άρα χάνουν τζίρο, ενώ ταυτόχρονα πληρώνουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις στο κράτος. Παράλληλα, φοβούνται να καταγγείλουν το γεγονός φοβούμενοι αντίποινα από τις σπείρες των λαθεμπόρων.
Έχοντας εξαντλήσει όλα τα περιθώρια υπομονής και κατανόησης για το δύσκολο έργο των διωκτικών Αρχών, είναι αδύνατον να παραβλέψουμε την απραγία της Πολιτείας, ιδιαιτέρως όταν αυτή αφενός, παραλείπει να πράξει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση και επιτακτική προστασία της δημόσιας τάξης, ασφάλειας των πολιτών και προστασίας των επαγγελματιών και αφετέρου, απαθώς παρακολουθεί.
Ειδικότερα, η επ’ αόριστον αδράνεια και παράλειψη ενεργειών από πλευράς της Πολιτείας στο εν λόγω ζήτημα δημιουργεί τεράστια προβλήματα, που ως αποτέλεσμα έχουν τόσο την κατάφωρη τέλεση αδικημάτων στο κέντρο της πόλης, όσο και την απαξίωση των αγορών και του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην οικονομία, τη στιγμή που το ζητούμενο στις δύσκολες μέρες που περνάει η Χώρα είναι η ανάπτυξη, καθώς και την οικονομική καταστροφή των επιχειρήσεων – επαγγελματιών της Θεσσαλονίκης.
Επειδή το αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης είναι η ανενόχλητη τέλεση αδικημάτων διακίνησης λαθραίων τσιγάρων, καπνικών προϊόντων και άλλων ειδών παρεμπορίου και λαθρεμπορίου καθώς και η έκθεση των επαγγελματιών – καταστηματαρχών τόσο σε κίνδυνο σωματικής τους βλάβης λόγω των συνεχών διαπληκτισμών των διακινητών κυριολεκτικά δίπλα στα μαγαζιά, καθώς και η συνακόλουθη οικονομική εξασθένηση πάρα πολλών επιχειρήσεων του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης λόγω της απαξίωσης της αγοράς που σχετίζεται με το αναφερόμενο πρόβλημα».