13:10, Τρίτη
28 Ιουνίου 2022

Πόσοι είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι σήμερα και πόσοι οι μετακλητοί της… εξουσίας

Δεν θα απολυθεί ούτε ένας δημόσιος υπάλληλος, τόνισε από τη Βουλή η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Όλγα Γεροβασίλη, την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός “έδινε” 13η σύνταξη! “Θέλω εδώ να θυμίσω ότι ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων είναι ο μικρότερος από την αρχή της κρίσης. Ο αριθμός όλων των απασχολούμενων στο Δημόσιο (τακτικό, έκτακτο προσωπικό και προσωπικό ΝΠΙΔ) το 2009 ήταν 942.625, ενώ σήμερα είναι 655.688, μείωση περίπου κατά 300.000. Το σύνολο του τακτικού προσωπικού του Δημοσίου στο τέλος του 2009 σε 692.900 ανερχόταν υπαλλήλους. Σήμερα, βρίσκεται στους 564.000. Από αυτούς οι 344.000 είναι εκπαιδευτικοί, γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό, ένστολοι και κληρικοί. Μένουν 220.000”, είπε χαρακτηριστικά η κ. Γεροβασίλη. Και έθεσε το ερώτημα προς την αξιωματική αντιπολίτευση: “Και θα ήθελα να μας πει η ΝΔ: πού πρέπει να κόψουμε; Ποιους πρέπει να κόψουμε απ’ αυτούς για να γίνουν πραγματικότητα οι ιδεολογικές της εμμονές;”
Σε ό,τι αφορά τους μετακλητούς είπε ότι σήμερα το σύνολό τους είναι 2067 και σε αυτούς προσμετρώνται, όπως είπε, όλοι οι συνεργάτες όλων των πολιτικών κομμάτων, οι συνεργάτες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και της Βουλής σε αντίθεση με το παρελθόν που “δεν τους κατέγραφαν όλους ως μετακλητούς”
“Έφτασε η ΝΔ να μας κατηγορεί για τους μετακλητούς υπαλλήλους. Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή είναι 2.067. Κι αυτό γιατί, σε αντίθεση με ότι ίσχυε μέχρι και πέρυσι, στους μετακλητούς καταγράφονται όλοι οι συνεργάτες, δηλαδή οι επιστημονικοί συνεργάτες όλων των βουλευτών ανεξαρτήτως κόμματος, αυτοί που υπηρετούν στις κοινοβουλευτικές ομάδες, οι μετακλητοί των δημάρχων και των οργανισμών της τοπικής αυτοδιοίκησης, είπε χαρακτηριστικά η κ. Γεροβασίλη. Και πρόσθεσε: “Από αυτούς τους 2.067, οι 567 είναι επιστημονικοί συνεργάτες όλων των βουλευτών ανεξαρτήτως κόμματος, οι 151 είναι μετακλητοί που υπηρετούν στη Βουλή και τις κοινοβουλευτικές ομάδες όλων των κομμάτων, 631 είναι οι μετακλητοί των δημάρχων και των λοιπών φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σύνολο των μετακλητών που δεν είναι στην κυβέρνηση: 1.349. Αυτά είναι τα πραγματικά νούμερα για να ξέρουμε για τι πράγμα μιλάμε” Εξήγησε, δε, “το κόλπο”, όπως είπε, που γινόταν στο παρελθόν: “Τι έκαναν όμως; Έκαναν το κόλπο. Δεν τους κατέγραφαν όλους ως μετακλητούς. Δηλαδή, επιστημονικοί συνεργάτες και ειδικοί συνεργάτες δεν καταγράφονταν στους μετακλητούς. Εμείς το κάναμε αυτό, για να έχουμε μια πλήρη εικόνα. Αυτό σημαίνει ότι στο γραφείο υπουργού της κυβέρνησης Σαμαρά υπηρετούσαν 53 άτομα, αλλά ως μετακλητοί εμφανίζονταν μόνο 8. Αυτή είναι η διαφορά. Αυτά είναι για να δοθούν κάποιες απαντήσεις, γιατί δεν είναι χώρος για να λαϊκίζουμε αυτός”, πρόσθεσε.
Όσον αφορά την κινητικότητα η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης υποστήριξε ότι “στο νέο σύστημα, επιχειρείται η ανακατανομή του προσωπικού και η κάλυψη των κενών θέσεων βάσει των πραγματικών αναγκών του κάθε φορέα, χωρίς αδικαιολόγητες γραφειοκρατικές επιβαρύνσεις, με μία μόνο τελική υπογραφή από τον φορέα υποδοχής. Οι μετατάξεις να γίνουν ο κανόνες και οι αποσπάσεις η εξαίρεση. Ούτως ώστε να σταματήσει το πελατειακό αυτό σύστημα αποσπάσεων που εξέθρεψαν για δεκαετίες οι προηγούμενες κυβερνήσεις”, πρόσθεσε. Σχετικά με την υποχρεωτική κινητικότητα αντέτεινε ότι “κατηγορηθήκαμε για τον εθελοντικό χαρακτήρα της κινητικότητας, κυρίως από τη ΝΔ. Μας είπε ότι θα έπρεπε η κινητικότητα να είναι υποχρεωτική. Η υποχρεωτική κινητικότητα αποδεδειγμένα είναι δυσλειτουργική και μόνο, πάλι, εξυπηρετεί τις πελατειακές σχέσεις, μέσα από τον κανόνα των εξαιρέσεων που χρόνια τώρα γεμίζουν υπουργικά και βουλευτικά γραφεία· αυτά τα ρουσφέτια που αποδεκάτισαν υπηρεσίες, για τις οποίες σήμερα κάποιοι λένε ότι είναι υποστελεχωμένες. Θα μεταρρυθμίσουμε, λοιπόν, το κράτος, χωρίς πολιτικό αυταρχισμό”, προσθεσε.
Σύμφωνα με την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, “ο τακτικός προϋπολογισμός του υπουργείου σε σχέση με το 2016 δεν μεταβάλλεται. Είναι στο ίδιο ύψος, 44 εκατ. ευρώ. Θέλω να επισημάνω, είπε, ότι δεν υπάρχει καμία απόλυση στον δημόσιο τομέα στο μέλλον. Γιατί, τελευταία ακούμε και αυτήν την παραφιλολογία”. Επίσης, όπως τόνισε, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχουν προϋπολογιστεί 140 εκατ. ευρώ, με τα οποία –σε συνεργασία και με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής– θα προχωρήσουμε σε έργα άμεσης αναγκαιότητας και σημαντικής αποτελεσματικότητας για τη διοικητική ανασυγκρότηση της χώρας” κατέληξε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης.