08:56, Τετάρτη
25 Μαΐου 2022

Γίνε δωρητής αίματος… online!

του Βαγγέλη Στολάκη
Κάποια στιγμή ένα συγγενικό τους πρόσωπο χρειάστηκε αίμα. Ψάχνοντας για αιμοδότες συνειδητοποίησαν ότι η χώρα μας υστερεί στον τομέα αυτό. Έτσι το 2012 σκέφτηκαν ότι έχουν μια ιδέα, η οποία εάν έπαιρνε σάρκα και οστά και μετατρεπόταν σε πλατφόρμα θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος και των αναγκών αίματος που έχει η Ελλάδα.  Κάπως έτσι, o Αλέξανδρος  Σωτηρόπουλος, η Ναταλία Κρίτσαλη και η Ναταλία Μπουγαδέλη δημιούργησαν το 2012 το BLOOD-E το οποίο ξεκίνησε ως ηλεκτρονική πλατφόρμα και εδώ και τρία χρόνια έχει μετατραπεί σε οργανισμό. Το bloode.org έχει ως στόχο την κάλυψη της ανάγκης για αίμα  στοχεύοντας στην αύξηση του ποσοστού των εθελοντών αιμοδοτών και την οργάνωση του συστήματος αιμοδοσίας στην Ελλάδα. Και όλα αυτά μέσω οργανωμένων δράσεων και εκκλήσεων.
 
Μόλις το 2% των Ελλήνων είναι σταθεροί αιμοδότες
Η σημερινή κατάσταση στη χώρα μας, σύμφωνα με τους δημιουργούς του είναι αποκαρδιωτική. Οι ανάγκες για αίμα στην Ελλάδα ξεπερνούν κάθε χρόνο τις 550.000 μονάδες αίματος. Από αυτές ως χώρα καλύπτουμε εθελοντικά λιγότερο από 50%. Οι υπόλοιπες μονάδες συγκεντρώνονται από δότες αντικατάστασης, δηλαδή ανθρώπους που δίνουν εκ μέρους κάποιου προκειμένου αυτός να μπορέσει να προχωρήσει την θεραπεία του. Σταθεροί εθελοντές αιμοδότες, αυτοί δηλαδή που δίνουν αίμα τουλάχιστον 2 φορές σε διάστημα 12 μηνών, είναι μόλις το 2% του πληθυσμού.  Μιλώντας στην Karfitsa ο Αλέξανδρος Σωτηρόπουλος, συνδημιουργός και Operations Manager του BLOOD-E αναφέρει ότι τα προβλήματα στην υλοποίηση της αρχικής ιδέας ήταν πολλά. «Η ουσία έγκειται στο να καταφέρεις να αντιμετωπίσεις τις δύσκολες στιγμές με ωριμότητα και ψυχραιμία. Όταν βρεθήκαμε πρώτη φορά με ανθρώπους από το σύστημα υγείας και ειδικά από τα τμήματα αιμοδοσίας αρκετοί μας κοιτούσαν με δυσπιστία. Αντίστοιχα μια πρόκληση ήταν να ξεπεράσουμε το μικρό φράγμα δυσπιστίας που μπορεί να υπάρχει κάποιες φορές απέναντι στις κοινωνικές επιχειρήσεις. Όμως ξέραμε καλά ότι αν αποδείξεις αυτό που λες με τα έργα σου ο κόσμος θα το αναγνωρίσει. Έτσι κάθε φορά που παρουσιάζεται κάποιο πρόβλημα προσπαθούμε να βρούμε τι είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε καλύτερα» υποστηρίζει χαρακτηριστικά.
Πως λειτουργεί;
Η λειτουργία της πλατφόρμας είναι απλή. Σύμφωνα με τον κ. Σωτηρόπουλο: «αρχικά περιέχει όλη την πληροφορία που χρειάζεται κανείς σχετικά με την αιμοδοσία καθώς και ενημερωτικό υλικό σχετικά με τις δράσεις μας και τους τρόπους που μπορεί να δραστηριοποιηθεί κανείς στο χώρο αυτό. Εκτός όμως από εργαλείο κινητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών η πλατφόρμα εξυπηρετεί και την πρώτη διαδικτυακή κοινότητα ενεργών εθελοντών αιμοδοτών. Μέσα από το www.bloode.org μπορεί ο καθένας να απευθύνει μια άμεση έκκληση για φιάλες αίματος απευθυνόμενος σε μια βάση περισσότερων από 4000 ανθρώπων οι οποίοι μπορούν με ένα κλικ να δηλώσουν την διαθεσιμότητα τους για βοήθεια. Έτσι η διαδικασία εύρεσης αίματος γίνεται ταχύτερη, πιο εύκολη και πιο ασφαλής για όλους».
 
Η αρχική ομάδα αρχικά αποτελούνταν από τρεις φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Φυσικά από το ξεκίνημα της ιδέας μέχρι σήμερα είναι πολλοί αυτοί που συνέβαλαν στην εξέλιξή του οργανισμού με ιδιαίτερη σημασία σε όσους είχαν ρόλο μέντορα για τα πρώτα βήματα του BLOOD-E. Επόμενος στόχος είναι τον Σεπτέμβριο του 2017 η ομάδα να αριθμεί τα 15 άτομα. Όπως υποστηρίζει ο κ. Σωτηρόπουλος για τη λειτουργία του BLOOD-E είναι σημαντική η παρουσία των εθελοντών. «Όπως λέμε πάντα, το BLOOD-E δεν είναι απλά μια πλατφόρμα αλλά οι άνθρωποι πίσω από αυτήν. Όχι μόνο αυτοί που την δημιούργησαν και την συντηρούν αλλά αυτοί που την χρησιμοποιούν και της δίνουν νόημα. Οι εθελοντές που συμμετέχουν με οποιοδήποτε τρόπο στην δράση μας είναι αυτοί που κινούν το BLOOD-E. Εμείς με τις αιμοδοσίες, τα ενημερωτικά προγράμματα και την πλατφόρμα δίνουμε απλά το μέσο στους ανθρώπους για να βοηθήσουν τους συμπολίτες τους» αναφέρει χαρακτηριστικά.  Σημειώνεται πως με πρόχειρους υπολογισμούς μέσω του BLOOD-E, όπως αποδεικνύεται και στην ιστοσελίδα της εν λόγω πλατφόρμας έχουν πραγματοποιηθεί 17 δράσεις, 130 εκκλήσεις για αίμα και αιμοπετάλια, έχουν σωθεί 2.100 ζωές ενώ υπάρχουν καταγεγραμμένοι στην πλατφόρμα 4500 εθελοντές αιμοδότες. Με την εγγραφή ενός εθελοντή στην πλατφόρμα γίνεται αυτομάτως  μέλος μιας ενεργούς διαδικτυακής κοινότητας. “Στόχος μας είναι να συνδυάζουμε την αιμοδοσία με μια συνολική ευχάριστη εμπειρία, είτε αυτό αποτελεί μια παράλληλη δράση στον χώρο της εκδήλωσης είτε ένα ολοήμερο πρόγραμμα εκδηλώσεων με δραστηριότητες για παιδιά και μεγάλους. Η λογική πίσω από αυτό είναι ότι δεν θα πρέπει να βλέπουμε την αιμοδοσία σαν μια άχαρη διαδικασία αλλά σαν ένα δώρο ζωής προς την κοινωνία μας» καταλήγει στην Karfitsa ο κ. Σωτηρόπουλος.