11:42, Σάββατο
02 Ιουλίου 2022

Δημοτικά τέλη για… Κροίσους στη Σιθωνία

Δημοτικά τέλη για.. κροίσους φαίνεται  πως  έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια στο δήμο Σιθωνίας καθώς όπως αναφέρουν επαγγελματίες της περιοχής  στην Karfitsa, καλούνται να πληρώσουν μεγάλα ποσά.

Συγκεκριμένα για κάθε τετραγωνικό μέτρο οι ιδιοκτήτες καλούνται να πληρώσουν 3,5 ευρώ δημοτικά τέλη για ηλεκτροφωτισμό και καθαριότητα. Δηλαδή για μια μέση επιχείρηση 300 τετραγωνικών μέτρων το κόστος είναι 1.050 ευρώ το χρόνο! Το παράξενο είναι ότι οι επιχειρήσεις λειτουργούν έξι μήνες κατά τη θερινή περίοδο ενώ το ποσό αυτό  το πληρώνουν για όλο το χρόνο.

Οι  κάτοικοι της Σιθωνίας έχουν ως μοναδική τους απασχόληση τον τουρισμό. Στη Βουρβουρού όπου το καλοκαίρι δραστηριοποιούνται περισσότερες από 200 επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων, οι επαγγελματίες πληρώνουν δημοτικά τέλη για όλο το 12μηνο και όχι μόνο για το διάστημα που οι επιχειρήσεις τους είναι σε λειτουργία.

Το χειμώνα στην περιοχή ζουν ελάχιστες οικογένειες και οι ανάγκες για καθαριότητα και αποκομιδή των σκουπιδιών δεν είναι τόσο μεγάλες όσο το καλοκαίρι. Ωστόσο ο δήμος εξακολουθεί να «χρεώνει» τους ιδιοκτήτες με τα ίδια τέλη με αποτέλεσμα όπως αναφέρουν επιχειρηματίες να έχουν γονατίσει.

Ανάλογο  οικονομικό βάρος καλούνται να σηκώσουν και οι ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών που χρησιμοποιούν τα σπίτια τους μόνο το καλοκαίρι.

Το θέμα έχει συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο μετά από αίτημα της αντιπολίτευσης η οποία ζήτησε να πληρώνουν τέλη οι επιχειρηματίες μόνο όταν λειτουργούν τις επιχειρήσεις τους. Ανάμεσα στους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης που  αντιδρούν σε αυτή την απόφαση είναι και ο επικεφαλής Αντιπολίτευσης του Δήμου Σιθωνίας Σωτήρης Ληστής ο οποίος αναφέρει στην karfitsa ότι ο νόμος καλύπτει τους επιχειρηματίες να μην πληρώνουν τέλη αν δεν λειτουργούν τις επιχειρήσεις τους. «Ο νόμος με σαφήνεια αναφέρει ότι τα ακίνητα απαλλάσσονται των δημοτικών τελών για όσο χρόνο παραμένουν κλειστά» αναφέρει ο κ Ληστής.

Από την πλευρά τους οι επαγγελματίες του δήμου Σιθωνίας σκέφτονται να προσφύγουν με μαζικές αγωγές στα δικαστήρια διεκδικώντας να πληρώνουν τέλη μόνο για την περίοδο που λειτουργούν τις επιχειρήσεις τους. Ο λόγος που μέχρι τώρα δεν το έχουν κάνει είναι διότι, όπως αποκάλυψε στην karfitsa επιχειρηματίας, φοβούνται ότι δε θα κερδίσουν κάτι καθώς η δημοτική αρχή έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τα δημοτικά τέλη για τη θερινή περίοδο.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ