, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Οικογένεια προσφύγων αναχώρησε από τη Θεσσαλονίκη για την Ευρώπη!

prosfyges_
Την καλύτερη απάντηση σε ρατσιστικές και ξενοφοβικές κραυγές αποτελεί η περίπτωση των μελών της οικογένειας των προσφύγων που, υπό την ομπρέλα του προγράμματος «REACT» της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, έμειναν για λίγο διάστημα σε διαμέρισμα στο δήμο Νεάπολης-Συκεών και αναχωρούν πλέον για την Ευρώπη.
Κόντρα, λοιπόν, σε όσους φοβούνται ότι οι πρόσφυγες θα… κατακλύσουν την Ελλάδα, η οικογένεια Al Bacour από τη Συρία, που έμεινε για λίγο διάστημα σε διαμέρισμα στις Συκιές, αποχαιρετά τη χώρα μας με χαρά, αλλά και ευγνωμοσύνη για αυτή τη ζεστή αγκαλιά που τους προσφέρθηκε.
«Στενοχωριόμαστε που φεύγουν, αν και ξέρουμε πόσο πολύ το θέλουν. Η πενταμελής αυτή οικογένεια παρέμεινε μόνο λίγες εβδομάδες στο διαμέρισμα που ενοικιάστηκε στις Συκιές, στο πλαίσιο του προγράμματος ‘‘REACT’’ και τώρα αναχωρεί για τη Γερμανία. Ο κόσμος στον δήμο μας άνοιξε την αγκαλιά του και υποδέχτηκε τους ανθρώπους αυτούς, ενώ με μια αγκαλιά ανοιχτή υποδέχτηκαν και τα παιδιά τους οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί στον δήμο μας», τόνισε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης κατά την αποχαιρετιστήρια εκδήλωση που διοργανώθηκε στη ΧΑΝΘ, και πρόσθεσε: «Η περίπτωση αυτή όχι μόνο αποδεικνύει περίτρανα ότι το πρόγραμμα ‘‘REACT’’ έχει αποτέλεσμα, αλλά κυρίως διαψεύδει τις ξενοφοβικές και ρατσιστικές κραυγές που έλεγαν ότι είναι παραμύθι πως οι άνθρωποι αυτοί θέλουν να φύγουν από την πατρίδα μας. Το 99% των οικογενειών αυτών θέλει να αναχωρήσει για την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, όπου συνήθως υπάρχουν ήδη συγγενείς που τους περιμένουν. Στηρίζουμε τους συμπολίτες μας αυτούς και θα συνεχίσουμε την προσπάθεια να προσφέρουμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και σε άλλες οικογένειες προσφύγων. Ευχόμαστε ολόψυχα στα μέλη της οικογένειας Al Bacour να συναντηθούν με τους συγγενείς τους στην Ευρώπη και να μπορέσουν να ζήσουν με ασφάλεια. Να γνωρίζουν ότι η αγκαλιά του δήμου  μας παραμένει ανοιχτή για αυτούς».
Ο Άχμεντ, η Άζια και τα τρία τους παιδιά είχαν αρχίσει ήδη να προσαρμόζονται στην καθημερινότητα. Τα δύο από τα τρία παιδάκια (το ένα δεν είναι σε ηλικία για να πηγαίνει σχολείο) παρακολουθούσαν κανονικά μαθήματα στα 1ο και 5ο Δημ. Σχολεία Συκεών, ενώ τις απογευματινές ώρες συμμετείχαν στα τμήματα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών της ΧΑΝΘ.
Να σημειωθεί ότι ο δήμος Νεάπολης-Συκεών υπήρξε από τους πρώτους δήμους που δήλωσε συμμετοχή στο εταιρικό σχήμα για την υλοποίηση του προγράμματος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, έχοντας προχωρήσει έως σήμερα στην ενοικίαση εννέα διαμερισμάτων, στα οποία εγκαταστάθηκαν τρεις οικογένειες ενώ άλλα τρία θα ενοικιαστούν τις επόμενες ημέρες.
Στο εταιρικό σχήμα, του οποίου συντονιστής είναι ο δήμος Θεσσαλονίκης, συμμετέχουν επίσης ο δήμος Καλαμαριάς, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης (ΧΑΝΘ), η ΜΚΟ PRAKSIS (Προγράμματα Ανάπτυξης Κοινωνικής Στήριξης και Ιατρικής Συνεργασίας), η ΑΡΣΙΣ-Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Με χαρά και συγκίνηση
Έκδηλη ήταν η συγκίνηση στη γιορτή αποχαιρετισμού που διοργάνωσε χτες η ΧΑΝΘ, όπου όλο αυτό το διάστημα απασχολούνταν δημιουργικά τα παιδιά της οικογένειας. Πριν από δύο μήνες, ο Ομάρ και η Σαφά, δύο από τα παιδιά της οικογένειας ανέβαιναν τις σκάλες της ΧΑΝΘ, δειλά δειλά, με τριαντάφυλλα και χαμόγελα, και χτες, στη γιορτή του αποχαιρετισμού, ένα ολόκληρο πλήθος φίλων, των φίλων που δημιούργησαν μέσα σε δύο μόλις μήνες ήταν εκεί για να τους αποχαιρετήσει: φίλοι από τη μεγάλη «οικογένεια» της ΧΑΝΘ, με επικεφαλής τον πρόεδρο Γιάννη Σωσσίδη, φίλοι από τον δήμο Νεάπολης-Συκεών, φίλοι από τον δήμο Θεσσαλονίκης με επικεφαλής την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης Καλυψώ Γούλα και όλους τους άλλους εταίρους στο πρόγραμμα.
Όλοι ήρθαν για να ευχηθούν καλό ταξίδι και καλή συνέχεια στην οικογένεια, στέλνοντας -με πράξεις και όχι με λόγια- το πιο δυνατό, το πιο αληθινό μήνυμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.
Συγκινημένοι και οι άνθρωποι των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου Νεάπολης-Συκεών, που το διάστημα αυτό ήταν καθημερινά στο πλευρό της οικογένειας για τα πιο απλά και για τα πιο… δύσκολα. «Τα συναισθήματα είναι ανάμικτα. Χαιρόμαστε που για αυτούς ανοίγει μια πόρτα στο μέλλον. Έχουμε δεθεί αρκετά με αυτή την οικογένεια. Είναι η πρώτη που ήρθε και η πρώτη που φεύγει για μετεγκατάσταση. Η αλήθεια είναι ότι περάσαμε δύο μήνες πολύ δύσκολα. Γιατί ήταν άνθρωποι κουρασμένοι, ταλαιπωρημένοι και ήθελαν υποστήριξη. Χθες βρεθήκαμε στην ευχάριστη θέση να χαμογελάσουμε αλλά και συγκινημένοι με το γεγονός ότι ένα κύκλος κλείνει», δηλώνει χαρακτηριστικά η κοινωνική λειτουργός Μαίρη Τσιρίκα.
Όλοι τους ευχήθηκαν καλό ταξίδι και η μάνα πρόσφυγας «ευχαρίστησε»  με ένα τραγούδι της θρυλικής Fairuz και την ευχή, ο τελευταίος σταθμός αυτού του ταξιδιού να είναι η επιστροφή στην πατρίδα τους τη Συρία…

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.