, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Ορισμένοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν πολιτικά τη βόμβα»!

Ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου τον τελευταίο μήνα κηρύχτηκε δυο φορές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Την πρώτη με την κακοκαιρία και τις πρωτόγνωρες καιρικές συνθήκες για την περιοχή και τη δεύτερη πρόσφατα, με αφορμή την επιχείρηση εξουδετέρωσης της βόμβας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που βρέθηκε. Λίγες ημέρες μετά την επιχείρηση, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη απομάκρυνση πληθυσμού σε καιρό ειρήνης ο Πέτρος Σούλας μιλά στην KARFITSA. Αποκαλύπτει εάν φοβήθηκε πως μπορεί κάτι να πάει στραβά και να τιναχτούν (κυριολεκτικά και μεταφορικά) όλα στον αέρα, αναφέρεται σε όλους εκείνους που δεν άκουσαν τις οδηγίες των Αρχών και τελικά δεν εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και καταγγέλλει πως ορισμένοι επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν την βόμβα… πολιτικά! Ο κ. Σούλας υπογραμμίζει επίσης, πως μετά την επιχείρηση «ορισμένοι επέλεξαν να δώσουν συγχαρητήρια μόνο στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας».
 
Συνέντευξη στον Βαγγέλη Στολάκη
 
Λίγες ημέρες μετά την επιχείρηση εξουδετέρωσης της βόμβας που βρέθηκε στην περιοχή σας, τι μένει;
Αυτό που μας δίδαξε η πρωτοφανής αυτή επιχείρηση, τα αποτυπώματα που άφησε στο πέρασμά της είναι μια πολύτιμη παρακαταθήκη, ένα «οπλοστάσιο» εμπειρίας για τη διαχείριση κρίσεων σε επίπεδο πλέον εθνικό. Εκείνο που σε πρώτη φάση «μένει» είναι ένα αίσθημα ικανοποίησης ότι όλα πήγαν καλά και λειτούργησαν στην εντέλεια και ότι όταν η Τοπική Αυτοδιοίκηση θέλει μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία ακόμη και στα πιο δύσκολα εγχειρήματα. Και ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου απέδειξε πως είναι ικανός να φέρει σε πέρας και την πιο απαιτητική αποστολή, κάνοντας περήφανη την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σε δεύτερη ανάγνωση εκείνο που είναι ουσιαστικό και χρήσιμο είναι η ανάγκη αποτίμησης και αξιοποίησης όλης αυτής της εμπειρίας, η οποία πρέπει να αποτελέσει οδηγό για την οργάνωση αντίστοιχων επιχειρήσεων σε εθνικό πλέον επίπεδο. Προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε, συντάσσοντας έναν οδηγό διαχείρισης κρίσεων, με πρότυπο τις καλές πρακτικές που συνάγονται από τη γιγαντιαία επιχείρηση της εξουδετέρωσης της βόμβας και της οργανωμένης απομάκρυνσης του πληθυσμού στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου.
 
Φοβηθήκατε ότι η βόμβα μπορεί να έσκαγε στα… χέρια σας και να τιναχτούν (κυριολεκτικά και μεταφορικά) όλα στον αέρα;
Τα όρια μεταξύ της επιτυχίας και της αποτυχίας είναι σχεδόν ακαθόριστα. Ειδικά όταν έχεις να διαχειριστείς ανθρώπινες ζωές και να επιδείξεις τα πιο αυξημένα αντανακλαστικά σε μια τέτοιας σοβαρότητας και μεγέθους επιχείρηση. Κυριολεκτικά μας περίμεναν στην γωνία έστω και για το παραμικρό. Και αφού δεν βρήκαν σφάλμα ή παράλειψη στους χειρισμούς της δημοτικής αρχής μετά την αίσια έκβαση όλης αυτής της κινητοποίησης, επέλεξαν να δώσουν συγχαρητήρια μόνον στη Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας -χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δεν χειρίστηκε άψογα το συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων- ενώ σε περίπτωση αποτυχίας όλη την ευθύνη θα είχε ο δήμαρχος και ο δήμος! Επειδή εμείς απέχουμε – φύσει και θέσει – από τέτοιες συμπεριφορές, το μόνο μας μέλημα ήταν το πως θα προστατέψουμε τη ζωή και την ασφάλεια των συμπολιτών μας. Αυτή ήταν η αγωνία μας και γι’ αυτό δουλέψαμε συντονισμένα και μεθοδικά πετυχαίνοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πιο οργανωμένη επιχείρηση απομάκρυνσης πληθυσμού εν καιρώ ειρήνης στην Ελλάδα.
Ένα ποσοστό των πολιτών του δήμου, περίπου το 30% επέλεξε παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις να μην εγκαταλείψει τα σπίτια του. Τι έχετε να πείτε;
Παρά το γεγονός ότι η εκκένωση ήταν υποχρεωτική, πράγματι ένας αρκετά μεγάλος αριθμός δημοτών δεν συμμορφώθηκαν με τις οδηγίες και παρέμειναν στα σπίτια τους. Τις επιλογές αυτές δεν θα ήθελα να τις σχολιάσω. Μου αρκεί ότι η πλειοψηφία των συνδημοτών μας επέδειξε ψυχραιμία και συνεργάστηκε, αναγνωρίζοντας με την ολοκλήρωση της επιχείρησης ότι όλη αυτή η κινητοποίηση άξιζε την ταλαιπωρία, καθώς γινόταν αποκλειστικά και μόνο για την ασφάλειά τους!
Εκτιμάτε ότι ορισμένοι θέλησαν να εκμεταλλευτούν πολιτικά το ζήτημα;
Είναι γνωστό πως η επιτυχία έχει πολλούς πατέρες σε αντίθεση με την αποτυχία που είναι ορφανή. Εμείς από την αρχή σπεύσαμε να ευχαριστήσουμε – ως οφείλαμε – όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που συνέβαλαν στην επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος, θεωρώντας δίκαιο να αποδοθούν τα εύσημα σε όλους αυτούς που όλες αυτές τις ημέρες έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό για το τελικό αποτέλεσμα.
Παρότι έγιναν προσπάθειες πολιτικής εκμετάλλευσης του θέματος, οι πολίτες αποδείχτηκε πως έχουν κρίση και αυξημένα αντανακλαστικά ώστε να προβούν στην ορθή  εκτίμηση της κατάστασης και να μην παρασυρθούν από παρεκκλίνουσες  συμπεριφορές που μεμονωμένα εμφανίστηκαν στο προσκήνιο της επικαιρότητας.
Με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό και την κινητοποίηση του δήμου θα ήθελα να μιλήσουμε λίγο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον… στραγγαλισμό της από την κεντρική εξουσία. Μείωση κονδυλίων, πάρεδροι και Αποκεντρωμένες διοικήσεις που «μπλοκάρουν» έργα. Ποιες είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η Πολιτεία σε ό,τι αφορά τον Καλλικράτη;
Το προβληματικό και ασφυκτικό πλαίσιο που επέβαλε με την εφαρμογή του  ο Καλλικράτης οδήγησε και οδηγεί – μεσούσης της οικονομικής κρίσης – την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε δραματικά αδιέξοδα. Οι δήμοι βιώνουν σήμερα μια ανελέητη επίθεση σε όλα τα επίπεδα, με τη δραματική – άνω του 60% – περικοπή των θεσμοθετημένων χρηματοδοτήσεων, με τη μεταφορά ολοένα και περισσότερων αρμοδιοτήτων χωρίς την αντίστοιχη μεταφορά κρατικών πόρων, με μειώσεις προσωπικού, με γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και άλλες θεσμικές αδυναμίες.  Οι δήμοι καλούνται επί της ουσίας να ανταποκριθούν στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες του κοινωνικού κράτους και των δημοτών χωρίς καμία υποστήριξη, χωρίς τον απαιτούμενο σχεδιασμό, σε ένα διαρκή  αγώνα για την εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων για τη λειτουργική βιωσιμότητά τους και τον αναπτυξιακό τους σχεδιασμό.
Είναι επιτακτική ανάγκη λοιπόν η κυβέρνηση να  κατανοήσει πως  η ανασυγκρότηση της χώρας μας είναι αδύνατον να επιτευχθεί δίχως ισχυρή οικονομικά και θεσμικά Αυτοδιοίκηση. Η Πολιτεία λοιπόν οφείλει να προχωρήσει στις διαρθρωτικές εκείνες αλλαγές ανοίγοντας ένα νέο διάλογο με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης και θέτοντας ένα νέο πλαίσιο αρχών που θα διασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία και τη δυνατότητα οραματικού σχεδιασμού σε όλες τις εκφάνσεις της σύγχρονης κοινωνικοοικονομικής πραγματικότητας.
 
Διανύουμε το μισό της θητείας σας. Τι βαθμό βάζετε στον εαυτό σας για το μέχρι σήμερα έργο σας;
Επειδή εκ του αποτελέσματος κρίνονται όλοι, ας αφήσουμε το έργο της δημοτικής αρχής να κριθεί στο τέλος της πενταετίας από τους ίδιους τους δημότες, οι οποίοι και ορθή κρίση έχουν και τον τελικό λόγο. Μέχρι σήμερα επικεντρωνόμαστε στο πως θα εκτελέσουμε τους σχεδιασμούς μας με απόλυτη συνέπεια. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι παραμένουμε συνεπείς και ειλικρινείς απέναντι στους συμπολίτες μας επιδεικνύοντας τη μέγιστη αποτελεσματικότητα, παρά τα τεράστια προβλήματα και τους απρόβλεπτους παράγοντες που συναντάμε καθημερινά. Δεν είναι άλλωστε μικρή υπόθεση ότι μέσα σε ένα μήνα ο δήμος μας κηρύχθηκε δύο φορές – η πρώτη με τις χιονοπτώσεις και η δεύτερη με την εξουδετέρωση της βόμβας – σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καταφέρνοντας να τις διαχειριστεί με εξαιρετική επιτυχία.
Μπροστά στα μεγάλα μέτωπα που αντιμετωπίσαμε, μπροστά σε αυτά που παραμένουν ανοιχτά και απαιτούν την άμεση ανταπόκρισή μας, προτάσσουμε την αποφασιστικότητά μας, το όραμα και την πίστη μας για ένα καλύτερο αύριο και για μια σύγχρονη πόλη που μπορεί – παρά τα μεγάλα προβλήματα- να σταθεί στα πόδια της και να προχωρήσει μπροστά.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.