, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

“Δεν θα μάθουμε ποτέ το όνομα του νεκρού”

tafos-nekros-amfipoli-thema-k

Του Βαγγέλη Στολάκη

Την ώρα που οι ονοματολογία για τον «ένοικο» του τύμβου στο λόφο Καστά καλά κρατεί και μάλιστα με πολλά ερωτήματα να παραμένουν αναπάντητα από τα στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού, δυο αρχαιολόγοι, ο Μιχάλης Τιβέριος και ο Παναγιώτης Φάκλαρης επιμένουν μιλώντας στο karfitsa.gr πως τα οστά που εντοπίστηκαν δεν ανήκουν στον Μέγα Αλέξανδρο και «δεν θα μπορέσουμε να μάθουμε ποτέ την ταυτότητα του νεκρού».

tiverios«Τα ερωτήματα δεν πρόκειται να απαντηθούν» ισχυρίζεται ο Καθηγητής Αρχαιολογίας Μιχάλης Τιβέριος. «Υπάρχει περίπτωση να μην μάθουμε ποτέ ποιος ήταν θαμμένος εκεί, αλλά μπορούμε να αποκλείσουμε μερικούς. Πρώτον από όλους τον Μέγα Αλέξανδρο. Το θεωρώ απίθανο το μνημείο αυτό να έχει οποιαδήποτε σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο» συμπληρώνει ο κ. Τιβέριος. Ο ίδιος επιμένει πως από την μελέτη που θα γίνει στα οστά που εντοπίστηκαν αυτό που μπορεί να γίνει γνωστό είναι το φύλλο, η ηλικία κατά προσέγγιση και το ύψος  του νεκρού. «Ο νεκρός μάλλον είναι άνδρας λόγω του λιονταριού. Μάλλον είναι στρατηγός. Άνδρας με πολεμικές δραστηριότητες» υπογραμμίζει.

«Ο Μέγας Αλέξανδρος αποκλείεται. Για τον Ηφαιστίωνα ξέρουμε ότι ο Μέγας Αλέξανδρος του ετοίμασε μια πολύ μεγάλη πυρά, άρα αποκλείεται κι αυτός. Όμως ζούμε σε μια εποχή παραλογισμού επομένως δεν θέλω να σχολιάσω κάτι παραπάνω. Όταν μου λένε για τον Μέγα Αλέξανδρο μου ανεβαίνει η πίεση. Οι αρχαίοι συγγραφείς μιλούν καθαρά για ταφή του Μ. Αλεξάνδρου στην Αλεξάνδρεια και η σωρός του ήταν εκεί μέχρι τις αρχές του 3ου αιώνα μ.Χ. Δεν χωρά αμφισβήτηση κάτι τέτοιο» καταλήγει ο κ. Τιβέριος.

 

FaklarisΑπό την πλευρά του, ο επίσης αρχαιολόγος Παναγιώτης Φάκλαρης υποστηρίζει ότι «δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν πρόκειται για γυναίκα ή άνδρα. Οι ανθρωπολόγοι θα δουν τα οστά. Δεν γνωρίζουμε επίσης εάν είναι η μοναδική ταφή στον τάφο. Μακάρι να ήταν του Μεγάλου Αλεξάνδρου αλλά αυτό δεν είναι καθόλου πιθανό γιατί γνωρίζουμε πως τάφηκε στην Αλεξάνδρεια. Εάν μεταφερόταν στη Μακεδονία θα μεταφερόταν στις Αιγές και όχι την Αμφίπολη». Ο κ. Φάκλαρης επιμένει πως πολλά από όσα ακούγονται σχετικά με την ταυτότητα του νεκρού «στερούνται σοβαρότητας». «Η βασιλική οικογένεια μετά τον θάνατο του Αλεξάνδρου δεν έτυχε μεγαλοπρεπούς ταφής. Κανένα μέλος της. Όλοι δολοφονήθηκαν στα κρυφά. Δεν θα μπορέσουμε να πούμε τίποτα για την ταυτότητα του νεκρού γιατί δεν έχουμε επιγραφή. Δεν θα μάθουμε το όνομά του ποτέ, αφού δεν βρέθηκε. Εικασίες μπορούμε να κάνουμε αλλά δεν θα είμαστε ποτέ σίγουροι. Ακόμα και σύγκριση με τα οστά των βασιλικών τάφων στις Αιγές να γίνει δεν μπορεί να αποδειχτεί κάποια συγγένεια γιατί δεν ξέρουμε ούτε το DNA του Φιλίππου. Είναι σαν να συγκρίνουμε έναν κάτοικο της σημερινής Αμφίπολης με έναν κάτοικο της Βεργίνας. Τι συγγένεια θα βρούμε;” καταλήγει ο κ. Φάκλαρης.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.