21:19, Πέμπτη
26 Μαΐου 2022

Νέο επεισόδιο στην κόντρα των αρχαιολόγων με την Περιστέρη

peristeri
Συνεχίζεται η κόντρα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων με την επικεφαλής της ανασκαφής στον λόφο Καστά, στην Αμφίπολη, Κατερίνα Περιστέρη, με αφορμή την επιστολή της αρχαιολόγου με την οποία καταγγέλλει πως τόσο η ίδια όσο και η ανασκαφική ομάδα δέχθηκαν πρωτοφανή και ανήθικη επίθεση.
Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων απαντά πως…  δεν θα απαντήσει στη νέα προσβλητική -όπως την χαρακτηρίζει- επιστολή της κ. Περιστέρη και σημειώνει ότι «δεν θα πτοηθεί στην άσκηση της καταστατικής αρχής του, συγκεκριμένα την προστασία αρχαιολογικής κληρονομιάς από κάθε κατάχρηση, υλική ή πνευματική» και ζητά «την κατάθεση όλων των τεκμηρίων στην επιστημονική κοινότητα».
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων:
«Ο ΣΕΑ, επιστημονικός και συνδικαλιστικός φορέας των αρχαιολόγων του υπουργείου Πολιτισμού, δεν θα απαντήσει στην νέα προσβλητική επιστολή της επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας του μνημείου στο λόφο Καστά της Αμφίπολης, ούτε όμως και θα πτοηθεί στην άσκηση της καταστατικής αρχής του, συγκεκριμένα την προστασία της αρχαιολογικής κληρονομιάς από κάθε κατάχρηση, υλική ή πνευματική.
Ας αναρωτηθούν όμως οι καλόπιστοι πολίτες γιατί – για πρώτη φορά στους σχεδόν δύο αιώνες βίου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας – ο συλλογικός φορέας των Αρχαιολόγων του ΥΠΠΟ υποχρεώνεται να πάρει θέση για μια ανασκαφή και τον – τουλάχιστον καινοφανή – τρόπο διεξαγωγής της, να καταγγείλει την πρωτοφανή επικοινωνιακή κατάχρηση της έρευνας και να ζητήσει το αυτονόητο: την κατάθεση όλων των τεκμηρίων στην επιστημονική κοινότητα».