Το δείπνο των 300 του Εφραίμ στο Ηλέκτρα Παλλάς…

thema-karfitsa

Του Β. Στολάκη

«Εμφάνιση και… μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες». Έτσι χαρακτηρίζει στην «Κ» πολιτικός παράγοντας της Θεσσαλονίκης τη διήμερη επίσκεψη του ηγούμενου της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ στην πόλη την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη. Και όπως αποκαλύπτει η «Κ» το παρόν έσπευσε να δώσει η πολιτική ηγεσία της πόλης πλην του Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος δεν προσκλήθηκε!

Περισσότεροι από τρεις χιλιάδες Θεσσαλονικείς βρέθηκαν στην εκδήλωση που διοργανώθηκε στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» στην οποία κεντρικός ομιλητής ήταν ο ηγούμενος. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από ομιλίες και ψαλμωδίες χορωδίας μονής του εξωτερικού που πνευματικά ανήκει στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου Αγίου Όρους.

Το τραπέζι

Ακολούθησε γεύμα του ηγούμενου σε πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες της Βόρειας Ελλάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» η Μονή ζήτησε «πριβέ» όλο τον πρώτο όροφο του Electra Palace. Το γεύμα ξεκίνησε στις 11 το βράδυ και κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ μεταξύ των 300 προσκεκλημένων παραβρέθηκαν ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ο έκπτωτος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Άνθιμος, ο πρώην βουλευτής και συνεργάτης του Άδωνι Γεωργιάδη Θανάσης Πλεύρης, ο πρώην βουλευτής Κυριάκος Βελόπουλος, ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη Αλεξέι Ποπόφ κ.α. Ο ηγούμενος Εφραίμ ευχαρίστησε τους καλεσμένους που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του και τους ευχήθηκε «Καλά Χριστούγεννα».

Τι είπε

Είχε προηγηθεί ομιλία του γέροντα σε φοιτητές στο Electra Palace. Μεταξύ άλλων ο κκ. Εφραίμ είπε «ο άνθρωπος πρέπει να ξέρει το σκοπό για τον οποίο ήρθε στον κόσμο» και συμπλήρωσε πως «ο άνθρωπος πρέπει να γνωρίζει. Πρέπει να έχει την περιέργεια». Μάλιστα δεν ήταν λίγες οι φορές που αστειεύτηκε προκαλώντας τα γέλια του ακροατηρίου του. «Ξέρετε τώρα που απέκτησα… φήμη, διάφοροι έρχονται και με βλέπουν…» ισχυρίστηκε. Στέλνοντας πολιτικά μηνύματα τόνισε πως «είναι της μόδας η αγάπη ειδικότερα τώρα στις γιορτές.

Βλέπω τα γράμματα προέδρων που μου δείχνουν την αγάπη τους γραπτά και μου έρχεται να τα σκίσω», ενώ μιλώντας για την οικονομική κρίση και τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης πως το 2014 θα είναι η τελευταία χρονιά της ύφεσης υπογράμμισε «θα έχουμε να δεινοπαθήσουμε. Αυτό (κρίση) θα πάει χρόνια».

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του σχολίασε πως οι πιστοί δεν θα πρέπει να ταυτίζουν την Εκκλησία με ορισμένους ρασοφόρους που σκανδαλίζουν, ενώ αναφερόμενος στην έκτρωση (κατόπιν σχετικής ερώτησης πιστού) είπε πως «η έκτρωση είναι δολοφονία. Πλέον όμως στις ημέρες μας δεν επιτρέπεται να λες ότι έκανες έκτρωση αλλά διακοπή κύησης. Λες και πρόκειται για διακοπή ρεύματος». (φωτο karfitsa)

 

IMG_8713