, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ο Γιάννης Ιωαννίδης, το μπάσκετ, η πολιτική και η υποψηφιότητα για το δήμο Θεσσαλονίκης

ioannidis

Της Χρύσας Κυριακού

Έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως ο πιο επιτυχημένος Έλληνας προπονητής μπάσκετ και ένας από τους πιο επιτυχημένους υπουργούς Αθλητισμού. Όσοι γνωρίζουν καλά τον Γιάννη Ιωαννίδη μιλούν για έναν μαχητή που θέλει πάντα να κερδίζει και… ξέρει πώς να το κάνει. Χαρακτηριστική είναι άλλωστε παλαιότερη δήλωση του θρύλου του ελληνικού μπάσκετ, Νίκου Γκάλη, «ο Γιάννης είναι εγωιστής και θέλει να πετυχαίνει. Είναι γεννημένος νικητής». Αυτό μάλλον σκέφτονται και στη Νέα Δημοκρατία και προσανατολίζονται να τον χρίσουν υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, απέναντι σε ένα «σκληρό» αντίπαλο, τον Γιάννη Μπουτάρη. «Ο Ιωαννίδης έχει όλα τα προσόντα για να βγει απέναντι στον κυρ Γιάννη και να τον κερδίσει», λέει στην «Κ» δημοτικός σύμβουλος του δήμου Θεσσαλονίκης.

Η δήλωση του Κώστα Γκιουλέκα ότι δεν προτίθεται να διεκδικήσει εκ νέου το δημαρχιακό θώκο Θεσσαλονίκης ξαναφέρνει στο προσκήνιο το σενάριο υποψηφιότητας του Γιάννη Ιωαννίδη για τον κεντρικό δήμο. Το όνομα του κόουτς ακούγεται έντονα και δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι το παιχνίδι θα παιχτεί ανάμεσα στο ξανθό και τον Σταύρο Καλαφάτη με την πλάστιγγα να γέρνει υπέρ του κόουτς. Ίσως δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στον τελευταίο ανασχηματισμό ο Αντώνης Σαμαράς τον άφησε εκτός υπουργείου Αθλητισμού, αν και θεωρήθηκε από τους καλύτερους υπουργούς, που έχουν περάσει από το εν λόγω υπουργείο.

Μαχητής, ιδεολόγος, τελειομανής, είναι μερικά μόνο από τα επίθετα που δίνουν στον Γιάννη Ιωαννίδη φίλοι και συνεργάτες του. Ο Γιάννης Ιωαννίδης πάντα γεννούσε ακραία συναισθήματα. Όπως λένε όσοι τον ξέρουν καλά υπήρχαν αυτοί που τον λάτρευαν κι αυτοί που τον μισούσαν. Αυτοί που τον λάτρευαν έβλεπαν έναν άνθρωπο δυναμικό αλλά ταυτόχρονα ευαίσθητο με μεγάλη πίστη στον Θεό. Αυτοί που τον μισούσαν έκαναν λόγο για χαρακτήρα επιθετικό και ευέξαπτο. Όλοι τους όμως συμφωνούσαν ότι ο Γιάννης Ιωαννίδης είναι γεννημένος νικητής.

Από το παρκέ του γηπέδου

Ο Γιάννης Ιωαννίδης ξεκίνησε από πολύ μικρός να παίζει μπάσκετ στην ομάδα του Άρη. Άρχισε να παίζει στα τσιμεντένια γήπεδα και παράλληλα να σπουδάζει. Τελείωσε τη Γεωπονική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και δούλεψε για ένα διάστημα ως γεωπόνος στην Αγροτική Τράπεζα. Ωστόσο, η μεγάλη του αγάπη ήταν το μπάσκετ. Το 1978 αναλαμβάνει τα ηνία της αγαπημένης του ομάδας. Με τον Άρη θα κατακτήσει 8 πρωταθλήματα και 5 κύπελλα και θα πάρει μέρος σε τρία φάιναλ φορ Ευρωλίγκας. Δεν σταμάτησε όμως εκεί. Από τη Θεσσαλονίκη βρέθηκε στην Αθήνα και στην ομάδα του Ολυμπιακού. Τέσσερα ακόμα πρωταθλήματα Ελλάδας, 1 κύπελλο και άλλες δύο συμμετοχές σε φάιναλ φορ Ευρωλίγκας. Επόμενος σταθμός η ΑΕΚ, με την οποία συμμετέχει σε ένα ακόμη φάιναλ φορ Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Λίγο αργότερα επέστρεψε στον Ολυμπιακό, από όπου αποχώρησε όταν ήρθε σε ρήξη με τον Σωκράτη Κόκκαλη. Η καριέρα του ως προπονητής λήγει στους κόλπους της Εθνικής ομάδας, την οποία υπηρετεί για τρία χρόνια.

…στην πολιτική

Ωστόσο, το τέλος της προπονητικής του καριέρας σήμανε την έναρξη μιας νέας αρχής. Το 2004 ο Γιάννης Ιωαννίδης ξεκινά τη δική του πορεία στο χώρο της πολιτικής. Από το 2004 μέχρι σήμερα εξελέγη τέσσερις φορές βουλευτής της Α’ Θεσσαλονίκης με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας ενώ άσκησε καθήκοντα υφυπουργού Πολιτισμού, αρμόδιου για θέματα Αθλητισμού από το Σεπτέμβριο του 2007 έως τον Οκτώβριο του 2009. Μετά την επανεκλογή του το 2009, άσκησε τα καθήκοντα του υπεύθυνου Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας ενώ τον Ιούνιο του 2012 τοποθετήθηκε στη θέση του υφυπουργού Αθλητισμού, θέση την οποία κατείχε μέχρι το περασμένο καλοκαίρι. Όπως έχει πει και ο ίδιος, στο μυαλό του έχει πάντα τα λόγια ενός βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, του Φοίβου Ιωαννίδη, που του είχε πει πως η Βουλή είναι το μεγαλύτερο σχολείο. Πως όποιος παρακολουθεί ανελλιπώς τις συνεδριάσεις γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει στη χώρα.

Η Γευγελή, η οικογένεια και τα Σκόπια

Με καταγωγή από τη Γευγελή ο Γιάννης Ιωαννίδης είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος με το θέμα των Σκοπίων. «Ο πατέρας μου πέθανε όταν ήμουν 11 χρόνων. Πριν πεθάνει μου είπε: “Όταν ελευθερωθεί η Γευγελή, θα μεταφέρεις εκεί τα κόκαλά μου”. Έχω καμπάνες στ’ αυτιά μου. Δεν είμαι αντικειμενικός, έχω παιδικά βιώματα», έχει πει σε παλαιότερή του συνέντευξη υποστηρίζοντας ότι η Μακεδονία είναι μία από τις μεγάλες του αγάπες. Η μεγαλύτερη όμως είναι η οικογένειά του. Παντρεμένος εδώ και πολλά χρόνια με τη Γιούλα Γκιουζελοπούλου και πατέρας από το 2002 της Ελένης – Θεοδώρας. Η κόρη του άργησε να έρθει στη ζωή τους, γι’ αυτό ο Γιάννης Ιωαννίδης και η σύζυγός του της έδωσαν το όνομα Θεοδώρα, αφού τη χαρακτήρισαν ως «δώρο Θεού» που ολοκλήρωσε την ευτυχία τους. «Αυτό είναι το καλύτερο, το πιο μεγάλο κύπελλο», έχει πει χαρακτηριστικά διευκρινίζοντας ότι είναι μεν χαζομπαμπάς αλλά «από μέσα του».

Ποιος είναι

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Φοίτησε στη Γεωπονική Σχολή του Α.Π.Θ. από όπου απέκτησε το πρώτο του πτυχίο. Στη συνέχεια διεύρυνε τις σπουδές του με την εγγραφή του στη Βιομηχανική Σχολή Θεσσαλονίκης. Για πολλά χρόνια εργάσθηκε ως γεωπόνος στην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος. Είναι γνωστός ως ο πλέον πολυνίκης Έλληνας προπονητής, με τις ομάδες του Άρη Θεσσαλονίκης, του Ολυμπιακού, της ΑΕΚ και της Εθνικής Ομάδας.

Έχει κατακτήσει 12 πρωταθλήματα και 6 κύπελλα Ελλάδας, ενώ έχει πάρει μέρος σε 6 φάιναλ φορ Ευρωλίγκας, συμμετέχοντας μάλιστα τρεις φορές σε τελικό. Έχει επίσης ένα ακόμα μοναδικό επίτευγμα: Eίναι ο μοναδικός Έλληνας προπονητής που έχει κερδίσει πρωταθλήματα σε τρεις δεκαετίες, του ’70, του ’80 και του ’90. Ο ίδιος μάλιστα έχει ως μεγάλο του παράπονο πως η ρήξη στις σχέσεις του με τον Σωκράτη Κόκκαλη του στέρησε την δυνατότητα να κερδίσει ένα ακόμα μέσα στη δεκατία του 2000.

Εξελέγη τέσσερις φορές βουλευτής της Α’ Θεσσαλονίκης με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Άσκησε καθήκοντα υφυπουργού Πολιτισμού, αρμόδιου για θέματα Αθλητισμού από το Σεπτέμβριο του 2007 έως τον Οκτώβριο του 2009. Μετά την επανεκλογή του το 2009, άσκησε τα καθήκοντα του υπεύθυνου Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας. Τοποθετήθηκε εκ νέου στη θέση του υφυπουργού Αθλητισμού τον Ιούνιο του 2012, όπου και παρέμεινε μέχρι και τον Ιούνιο του 2013.

Του έχουν απονεμηθεί αναρίθμητες διακρίσεις, από το πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, από νομικά και φυσικά πρόσωπα και πλήθος άλλους φορείς. Ανάμεσα στις διακρίσεις του προεξέχουσα θέση κατέχει η βράβευση του από το πανεπιστήμιο Αθηνών που φέρει τον τίτλο HOMO HELLENICUS. Ο τιμητικός αυτός τίτλος απονέμεται σε προσωπικότητες από όλο τον κόσμο που υπηρέτησαν με το έργο και τη ζωή τους τις αξίες του Ελληνισμού.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.