Οι… διαφορετικές διακοπές που μπορείτε να κάνετε στην Ελλάδα

agrotourismos-thema-kΤου Λευτέρη Ζαβλιάρη
Το βασικότερο «όπλο» του ελληνικού τουρισμού από τότε που ξεκίνησε επαγγελματικά να είναι ίσως το κυριότερο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας ήταν ο ήλιος και η θάλασσα. Φυσικά αυτό το άτυπο «σλόγκαν» παραμένει, ωστόσο ο τουρισμός είναι μια δραστηριότητα που εξελίσσεται γεγονός που αλλάζει συνεχώς τα δεδομένα στον ελληνικό τουριστικό χάρτη.
Εδώ και κάποια χρόνια, επιχειρηματίες φαντάστηκαν τις διακοπές στην Ελλάδα χωρίς απαραίτητα  τις ξαπλώστρες και τα «ουζάκια» δίπλα στη θάλασσα, αλλά με την ελπίδα ο επισκέπτης να γνωρίσει μια διαφορετική Ελλάδα, αυτή που βρίσκεται δίπλα στη φύση. Την Ελλάδα που διαθέτει ένα αξιομνημόνευτο φυσικό πλούτο. Ο αγροτουρισμός, οι διακοπές μέσα στο φυσικό περιβάλλον έχει αρχίσει να κερδίζει συνεχώς πόντους στην ελληνική τουριστική βιομηχανία. Η γνωριμία του επισκέπτη με την ελληνική ύπαιθρο, οι πρωτότυπες και πρωτόγνωρες για πολλούς δραστηριότητες, συνθέτουν ένα διαφορετικό σκηνικό για το πώς μπορεί ένας επισκέπτης να περάσει κάποιες μέρες για να γεμίσει τις μπαταρίες του. Έλληνες επιχειρηματίες, αποφασίζουν να επενδύσουν σε ένα νέο τουριστικό τοπίο με στόχο να αναδείξουν τη διαφορετική Ελλάδα, όπου αναδεικνύεται η εντυπωσιακή της χλωρίδα και πανίδα, οι εθνικοί δρυμοί, οι υδροβιότοποι και τα τοπία μοναδικής φυσικής ομορφιάς. Ένα μεγάλο ρόλο βέβαια παίζει και η ελληνική γαστρονομία, που μέσω του αγροτουρισμού ή οικοτουρισμού αναδεικνύεται σε μεγάλο βαθμό, αποτελώντας ένα ξεχωριστό κομμάτι στη διαφορετική αυτή πρόταση διακοπών.
Ένας παράδεισος έξω από τη Θεσσαλονίκη
agnantiΠερίπου 40 χιλιόμετρα εκτός της Θεσσαλονίκης, στο δρόμο για την πόλη των Σερρών μπορεί κάποιος να συναντήσει τη μεγαλύτερη ίσως αγροτουριστική μονάδα της ευρύτερης περιοχής το «Αγνάντι» στο Λευκοχώρι Λαγκαδά. Ο ιδιοκτήτης Γιάννης Γεωργακόπουλος, κάποτε ζητούσε μια… ευκαιρία να πάει στον Παράδεισο, γράφοντας τους στίχους του «Τι ζητάω» που τραγουδήθηκε από τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Το 1996 ωστόσο φάνηκε ότι τον είχε βρει, με λίγα στρέμματα γης και κάποια άλογα, προσδοκώντας να φτιάξει κάτι όμορφο. «Στόχος μας ήταν να φέρουμε εδώ τον επισκέπτη ώστε να αλλάξει για λίγο τον τρόπο ζωής του, να δει από κοντά τον τρόπο ζωής του χωριού», αναφέρει χαρακτηριστικά στην Karfitsa, η Βάσω Κωτέλη, επίσης ιδιοκτήτρια στο «Αγνάντι» και σύζυγος του Γιάννη Γεωργακόπουλου. Βέβαια, όπως εξηγεί η ίδια οι επισκέπτες προτιμούν να έρθουν στο «Αγνάντι» τις μέρες εκτός του καλοκαιριού, αφού οι θερινοί μήνες στην Ελλάδα είναι ακόμα πλήρως συνδυασμένοι με τη θάλασσα. «Έρχονται τις άλλες μέρες του χρόνου, αφού την εποχή εκτός καλοκαιριού μεγαλώνει και η ανάγκη του ανθρώπου να βγαίνει έξω, να έχει επαφή με τη φύση», τονίζει η κ. Κωτέλη. Για αυτό το λόγο άλλωστε και η οικοτουριστική μονάδα έχει δημιουργηθεί με βάση έναν από τους καλύτερους φίλους του ανθρώπου το άλογο. «Η επαφή με τα ζώα και εν προκειμένω τα άλογα είναι πολύ σημαντική. Είναι το μέσο που θα φέρει τον άνθρωπο της πόλης πιο κοντά στο φυσικό τοπίο», εξηγεί η Βάσω Κωτέλη, που μετρά με το σύζυγο και τα παιδιά της 20 χρόνια στο «Αγνάντι». Εκτός των αλόγων, στην όμορφη αυτή γωνιά στο Λευκοχώρι υπάρχει και μεγάλη πληθώρα δραστηριοτήτων. Πέρα από την ιππασία, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν βόλτες με «γουρούνες», ποδήλατα ή βόλτα με κανό στην τεχνητή λίμνη. Τα αθλήματα δεν σταματούν εδώ, αφού η σκοποβολή, η τοξοβολία και το ping pong προσφέρουν δράση και στους λάτρης της δράσης. Για αυτούς τους λόγους άλλωστε ο χώρος προσελκύει μαθητές από σχολεία της Θεσσαλονίκης, με στόχο τα παιδιά της πόλης να γνωρίσουν από κοντά τη φύση. Στο ξενώνα και το εστιατόριο, οι επισκέπτες μπορούν να γνωρίσουν περισσότερο την παραδοσιακή φιλοξενία και τις τοπικές γεύσεις, που κάνουν τη διαμονή σε ένα όμορφο χωριό μισή ώρα έξω από τη Θεσσαλονίκη αξέχαστη.
Χαλάρωση στη σκιά της ελιάς
elaiwnasΈνα κτήμα με ελιές στις Ροβιές Εύβοιας ήταν η αφορμή για να λειτουργήσει πρώτη φορά το 2000 μια ξεχωριστή αγροτουριστική μονάδα όπως τη φαντάστηκε η κ. Μαρίνα Βαλλή και ο σύζυγος της Στέφανος. Ο «Ελαιώνας» φιλοξενεί τον επισκέπτη με στόχο να νιώσει σαν να βρίσκεται στο σπίτι του, ένα σπίτι ανάμεσα στα ασημένια φύλλα των ελαιόδεντρων, που αν μη τι άλλο χαρακτηρίζουν την ελληνική φύση. «Στην Ελλάδα η έννοια του αγροτουρισμού βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια του τι πιστεύει ο καθένας. Στον Ελαιώνα όπως είναι φυσικό και από τον τίτλο, το σημείο αναφοράς είναι η ελιά. Ο επισκέπτης μπορεί να μάθει τα πάντα για την ελιά, αφού του δίνεται η δυνατότητα να διαβάσει, αλλά και να ενημερωθεί από εμάς τους ίδιους», εξηγεί στην Karfitsa η κ. Βαλλή.
Όσο για τις δραστηριότητες, εργασίες πάνω στην καλλιέργεια της ελιάς μπορούν να γίνουν, αλλά σύμφωνα με την κ. Βαλλή αυτό δεν μπορεί να είναι «υποχρέωση» στον αγροτουρισμό, να σηκωθεί δηλαδή ο επισκέπτης στις έξι το πρωί για να δουλέψει. «Το νόημα του αγροτουρισμού είναι ο επαγγελματίας που ασχολείται με αυτό να φέρει τον επισκέπτη κοντά στη φύση και στη δουλειά του ανθρώπου της υπαίθρου. Η φύση είναι δίπλα μας όλο το χρόνο, αυτό που έχουμε ανάγκη είναι να έρθουμε κοντά της ειδικά όσοι ζουν έντονα στους ρυθμούς της πόλης και να νιώσουν κοντά στο φυσικό περιβάλλον», αναφέρει η κ. Βαλλή. Όπως εξηγεί η ιδιοκτήτρια του «Ελαιώνα» φτάνει για τον επισκέπτη  μόνο να δει πως παράγεται η τροφή του στη φύση, ώστε να ενωθεί με αυτήν. «Κατά τη γνώμη μας δραστηριότητα δεν είναι μόνο το περπάτημα ή η συνεχής δράση. Και να πάρει κάποιος και να διαβάσει ένα βιβλίο μέσα στη φύση είναι και αυτό μια δραστηριότητα», επισημαίνει η Μαρίνα Βαλλή. Βέβαια οι δραστηριότητες για όποιον τις έχει ανάγκη είναι αρκετές. Υπάρχουν σηματοδοτημένα μονοπάτια ώστε ο επισκέπτης να απολαύσει τη βιοποικιλότητα, υπαίθρια όργανα γυμναστικής, χώροι για να παίξουν τα παιδιά ποδόσφαιρο και ping pong, υπαίθρια yonga στη φύση και φυσικά δίνεται η δυνατότητα ενασχόλησης με χόμπι όπως η ζωγραφική, η φωτογραφία και το bird watching.
Με θέα το Άγιον Όρος
ammouliani-athosΈνα πράσινο κτήριο στην… Αμμουλιανή. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να χαρακτηριστεί το κατάλυμα Athos Bay Villla στο όμορφο νησάκι της Χαλκιδικής με τις εξωτικές παραλίες. Όπως εξηγεί στην Karfitsa η ιδιοκτήτρια του Κωνσταντία Μισοπούλου, «για τη δημιουργία του έχουν χρησιμοποιηθεί φιλικά προς το περιβάλλον υλικά και συστήματα για τις μεθόδους θέρμανσης και ψύξης, προκειμένου να επιτευχθεί το μικρότερο αντίκτυπο στο περιβάλλον». Όσο για το φυσικό περιβάλλον; Η μοναδική εμπειρία που προσφέρει το νησί της Αμμουλιανής στον επισκέπτη, αρκεί για να τον πείσει ότι βρίσκεται σε ένα μέρος που θα τον αποφορτίσει από τους έντονους ρυθμούς στης πόλης. Το πράσινο που κυριαρχεί, η επιβλητική θέα του Άθω και φυσικά η μικρή απόσταση από τις μοναδικές παραλίες Αλυκές και Άγιο Γεώργιο ή Μεγάλη Άμμο είναι αρκετά για να πείσουν και τον πιο απαιτητικό.