Ποιοι βουλευτές είπαν… "όχι" σε δωρεάν ΙΧ!

φωτο Σάββας Αυγητίδης ΒΟΥΛΗ
Περισσότεροι από 25 με 30 βουλευτές είπαν όχι σε βουλευτικό αυτοκίνητο… Τα ονόματα όσων είπαν “ευχαριστώ δεν θα πάρω”  και έγιναν γνωστά είναι πολύ λιγότερα… (φωτο Σάββας Αυγητίδης / Boυλή ορκωμοσία κυβέρνησης Τσίπρα)
—–
Οι πέντε βουλευτές από το Ποτάμι, που είπαν «όχι» σε βουλευτικό αυτοκίνητο, είναι ο Σταύρος Θεοδωράκης, η Σταυρούλα Αντωνάκου, ο Γιώργος Αμυράς, ο Παναγιώτης Καρκατσούλης και η Αντιγόνη Λυμπεράκη.
Ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος ήδη από χθες έστειλε επιστολή στην πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Ζωή Κωνσταντοπούλου, με την οποία την ενημέρωσε ότι δεν επιθυμεί βουλευτικό ΙΧ. Σήμερα ο διευθυντής του γραφείου του κ. Κουμουτσάκου το επανέλαβε κατά τη διαδικασία κλήρωσης στην οποία συμμετείχαν οι “καινούριοι”
Από τον ΣΥΡΙΖΑ την παραλαβή βουλευτικού αυτοκινήτου αρνήθηκαν οι νέοι βουλευτές Γιώργος Δημαράς, Ελένη Ψαρρέα και Μουσταφά Μουσταφά ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΙΧ αρνήθηκε και ο Νίκος Φίλης.
Για την ώρα και με βάση την κλήρωση, ο Ανδρέας Μιχαηλίδης από τον ΣΥΡΙΖΑ (Χίος) πήρε ένα Mini Cooper Countryman Diesel, o Δημήτρης Σταμάτης από τη ΝΔ ένα VW Golf Diesel, o Κώστας Βλάσης από τη ΝΔ  (Αρκαδία) Audi A4, ο Ανδρέας Κατσανιώτης από τη ΝΔ (Αχαΐα) ένα Audi A4 και ο Στέργιος Γιαννάκης από τη ΝΔ (Πρέβεζα) ένα Mini Cooper. Επισημαίνεται ότι η κλήρωση αφορά μόνο στους 135 νέους βουλευτές, καθώς οι υπόλοιποι 165 βουλευτές που επανεξελέγησαν στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου είχαν ήδη αυτοκίνητο από την προηγούμενη σύνοδο της Βουλής των Ελλήνων.
Οι βουλευτές του λεκανοπεδίου Αττικής (Α’, Β’ Αθηνών και Πειραιά και υπόλοιπο Αττικής) δικαιούνται αυτοκίνητο έως 1.400 κυβικά εκατοστά και έως 750 ευρώ μηνιαίο μίσθωμα. Για τους βουλευτές περιφέρειας προβλέπεται Ι.Χ. έως 1.800 κ.εκ. και 1.200 ευρώ μίσθωμα.
Πάντως, η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου έχει ξεκαθαρίσει πως θα υπάρξει διαδικασία εκλογίκευσης της συγκεκριμένης δαπάνης χωρίς ωστόσο αυτή να παρεμποδίσει τους βουλευτές από το να ασκούν τα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα. Για τον σκοπό αυτό, προανήγγειλε ότι θα προχωρήσει σε καταγγελία της σύμβασης μίσθωσης από την 1.9.2015 η οποία λήγει κανονικά 31.12.2015.