04:47, Δευτέρα
15 Αυγούστου 2022

Σύγκρουση Α. Συρίγου – Ν. Φίλη στη Βουλή για τα push backs

Ο υφυπουργός Παιδιάς, Άγγελος Συρίγος, κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ, να σταματήσει την υπονόμευση της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας. Αφορμή αποτέλεσαν καταγγελίες του Νίκου Φίλη σε επιτροπή της Βουλής περι επαναπροωθήσεων μεταναστών από τις ελληνικές αρχές.

Πιο αναλυτικά, ο κ Φίλης επικαλέστηκε απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τον θάνατο 11 μεταναστών στο Φαρμακονήσι για να υποστηρίξει « είμαι στη πολύ δυσάρεστη θέση να ενημερώσω ότι πριν λίγο ανακοινώθηκε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Στρασβούργο που καταδικάζουν την Ελλάδα για 11 θανάτους μεταναστών στο Αιγαίο επί κυβέρνησης Σαμαρά και 340.000 ευρώ για ηθική βλάβη. Πρόκειται για το Φαρμακονήσι. Αν μας ακούτε κ. Σαμαρά θα πάμε μέχρι τέλους στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου».

Ο κ Συρίγος, απάντησε, πως το δικαστήριο αναγνωρίζει πως δεν μπορεί να πάρει θέση ότι έγιναν push backs. «Σας παρακαλώ πολύ επειδή αυτά είναι θέματα που αφορούν στην διεθνή εικόνα της χώρας να είστε πιο προσεκτικός», είπε χαρακτηριστικά προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του βουλευτή: «δεν είπατε τίποτα για την απόφαση. Ντροπή σας να μιλάτε έτσι, είναι ντροπή».

«Όσο διάβασα την απόφαση αναφέρει ότι δεν έγινε σωστή έρευνα. Ένα εξαιρετικά θλιβερό περιστατικό μη το μετατρέπετε με δικές σας ερμηνείες σε push backs», είπε ο κ. Συρίγος. «Καμία ερμηνεία. σας ζητώ να το καταδικάσετε έστω και τώρα. Διασύρετε την Ελλάδα αυτό κάνετε, είναι ανάξια η χώρα τέτοιας κυβέρνησης», ανταπάντησε ο κ. Φίλης.