08:19, Πέμπτη
11 Αυγούστου 2022

Το πριβέ δείπνο Βαρθολομαίου – Ιερώνυμου με τον πρέσβη Τζ. Τσούνη

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε ήταν γεμάτο θρησκευτικό παρασκήνιο, μιας και είχε έρθει στην Αθήνα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Την Παρασκευή είχε ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτορας στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο και το Σάββατο παρέστη σε δεξίωση στην κατοικία του Αμερικανού πρέσβη Τζορτζ Τσούνη. Στη δεξίωση αυτή ήταν προσκεκλημένα γύρω στα 350 άτομα από τον εκκλησιαστικό κόσμο, δηλαδή Μητροπολίτες και της Ελλάδας και του Πατριαρχείου, πολιτικοί όπως ο Κωστής Χατζηδάκης, η Νίκη Κεραμέως, ο Νότης Μηταράκης, η Ζέτα Μακρή, ο Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Γιώργος Ανωμερίτης αλλά και οι «άρχοντες του Πατριαρχείου», κρίσιμοι παράγοντες σε Ελλάδα και ΗΠΑ για την προάσπιση των συμφερόντων του Πατριαρχείου.

Και φυσικά, ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζορτζ Τσούνης, που ήταν πολύ θερμός στους προσκεκλημένους του, εκθείασε τον Οικουμενικό Πατριάρχη που είχε γνωρίσει από κοντά στη Θεσσαλονίκη πριν από μέρες όταν και οι δύο περιόδευαν στην περιοχή.

Ωστόσο, μετά τη δεξίωση ακολούθησε πριβέ δείπνο με πολύ λιγότερα άτομα, εντελώς διαφορετική σύνθεση και σε άλλη τοποθεσία, στο Πολιτιστικό Κέντρο Σταύρος Νιάρχος. Εκεί βρέθηκαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Π. Πικραμμένος, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο οποίος ήταν ευδιάθετος και έδειχνε να έχει άριστες σχέσεις με τον Πατριάρχη.

Επίσης, ήταν εκεί και ο πρώην υπουργός Αντώνης Διαματάρης, στελέχη του Πατριαρχείου και της Πρεσβείας. Το μενού είχε ελαφρύ γεύμα, ψάρι και σαλάτες, και όπως μου είπαν ο κ. Τσούνης μίλησε για το έντονο θρησκευτικό στοιχείο που υπήρχε στην οικογένειά του από τα μικρά του χρόνια. Ήταν ένα ήσυχο βράδυ Σαββάτου με την Ορθοδοξία ενωμένη…

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL