Καβγάς ΚΤΕΛ-ταξί-τουριστικών πρακτόρων για τη μεταφορά των σύρων - Karfitsa.gr
Κοινωνία

Καβγάς ΚΤΕΛ-ταξί-τουριστικών πρακτόρων για τη μεταφορά των σύρων

Το Πταισματοδικείο Καβάλας με απόφαση που εξέδωσε ...

prosfygesΚόντρα έχει ξεσπάσει στην Καβάλα μεταξύ των τοπικών ΚΤΕΛ από την μια πλευρά, και των ραδιοταξί και των τουριστικών πρακτόρων από την άλλη σχετικά με τη μεταφορά των σύρων προσφύγων που φτάνουν στο λιμάνι και επιθυμούν στη συνέχεια να μεταβούν στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ.

Το Πταισματοδικείο Καβάλας με απόφαση που εξέδωσε απαγορεύει στα λεωφορεία του αστικού ΚΤΕΛ να μεταφέρουν τους σύρους πρόσφυγες που αποβιβάζονται στο λιμάνι της Καβάλας, προς την πλησιέστερη στάση στο σταθμαρχείο του υπεραστικού ΚΤΕΛ που βρίσκεται στην παραλιακή ζώνη.

Στην εν λόγω απόφαση τονίζεται ότι το αστικό ΚΤΕΛ δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις του νόμου για τη μετακίνηση των προσφύγων καθώς τόσο η αποβίβαση όσο και επιβίβαση γίνονταν από χώρο που δεν υπήρχε αφετηρία, ενώ δεν υπήρχε καθορισμένη-εγκεκριμένη γραμμή από το λιμάνι προς το σταθμαρχείο του υπεραστικού ΚΤΕΛ.

Η απόφαση του δικαστηρίου ήρθε ως αποτέλεσμα των ασφαλιστικών μέτρων που άσκησαν οι ιδιοκτήτες του σωματείου ραδιοταξί Καβάλα διαμαρτυρόμενοι έντονα για την απόφαση της διοίκησης του αστικού ΚΤΕΛ να μεταφέρει από το λιμάνι προς το υπεραστικό ΚΤΕΛ τους πρόσφυγες.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του Συνδέσμου Πρακτόρων Τουρισμού Μακεδονίας-Θράκης, με την οποία ζητούσε να διεξαχθεί έρευνα για τις συνθήκες μεταφοράς περίπου 1.000 προσφύγων από το λιμάνι της Καβάλας προς την Ειδομένη στις 17 Σεπτεμβρίου, καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωση τα τοπικά ΚΤΕΛ, αστικό και υπεραστικό, υπέκλεψαν μεταφορικό έργο από τα τουριστικά λεωφορεία και τα ταξί.

Στην ανακοίνωση τονίζεται, πως όταν οι πρόσφυγες αφίχθησαν στην Καβάλα με το πλοίο «Νήσος Ρόδος», τους παρέλαβε ομάδα 50 ατόμων από τα ΚΤΕΛ, η οποία τους επιβίβασε σε λεωφορεία του αστικού ΚΤΕΛ.

Αυτά τα λεωφορεία, με τη σειρά τους, τούς μετέφεραν -σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση- στο πρακτορείο του υπεραστικού ΚΤΕΛ.

Εκεί, οι πρόσφυγες επιβιβάστηκαν σε οχήματα του υπεραστικού ΚΤΕΛ και, αντί να μεταφερθούν οδικώς στη Θεσσαλονίκη, κατευθύνθηκαν απευθείας στην Ειδομένη, «υποκλέπτοντας το έργο που ανήκει αποκλειστικά στα τουριστικά λεωφορεία».

«Αποτέλεσμα της ανομίας των δύο ΚΤΕΛ» συνεχίζεται στην ανακοίνωση, «ήταν ότι σχεδόν όλοι οι πρόσφυγες, παρά τις έντονες αντιδράσεις των οδηγών ταξί και τουριστικών λεωφορείων, μεταφέρθηκαν απευθείας στα ΚΤΕΛ Καβάλας, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν για τη μετακίνησή τους με άλλο νόμιμο μεταφορικό μέσο (ταξί και τουριστικά λεωφορεία).

» Καταγγέλλουμε ότι οι πρόσφυγες κατέβαλαν το αντίτιμο του εισιτηρίου χωρίς να παραλάβουν το σχετικό απόκομμα και ότι τα αστικά λεωφορεία δεν έκαναν το προβλεπόμενο δρομολόγιο, όπως το ορίζει η γραμμή […] και μετέφεραν προσχηματισμένη ομάδα απευθείας στα ΚΤΕΛ Καβάλας, υποκλέπτοντας το έργο ειδικά των τουριστικών λεωφορείων.

» Όσον αφορά το υπεραστικό ΚΤΕΛ, καταγγέλλουμε ότι αντί να πραγματοποιήσει με εισιτήριο την προβλεπόμενη γραμμή Καβάλα-Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησε την απευθείας μεταφορά των προσφύγων προς την Ειδομένη» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, η οποία καταγγέλλει παραβίαση του νόμου περί άγρας πελατών.

Ο πρόεδρος του αστικού ΚΤΕΛ Καβάλας Στράτος Μακρογιαννίδης μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο τόνισε ότι η απόφαση της μεταφοράς των προσφύγων στηρίζονταν στη διευκόλυνση αυτών των ανθρώπων από το λιμάνι προς το σταθμαρχείο του υπεραστικού ΚΤΕΛ με το μικρότερο δυνατό κόμιστρο που ήταν στο 1 ευρώ.

Υποστήριξε επίσης ότι το αστικό ΚΤΕΛ διαθέτει αφετηρία μέσα στην παραλιακή ζώνη του λιμανιού και ότι η αποβίβαση των προσφύγων έγινε στην πλησιέστερη στάση στο σταθμαρχείο του υπεραστικού ΚΤΕΛ και σε καμία περίπτωση στους χώρους του σταθμαρχείου.

Επίσης, τόνισε ότι το βράδυ που αναμένεται νέα άφιξη προσφύγων τα λεωφορεία του αστικού ΚΤΕΛ δεν θα προβούν σε καμία μετακίνηση προσφύγων, αφήνοντας όμως όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το επόμενο διάστημα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του υπεραστικού ΚΤΕΛ Καβάλας, Παναγιώτης Τσεντεμεΐδης, υποστήριξε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι όλα έγιναν νόμιμα και ότι οι πρόσφυγες δεν αποβιβάστηκαν στον σταθμό των υπεραστικών ΚΤΕΛ, όπως ακούστηκε, αλλά σε κανονική στάση αστικών λεωφορείων, η οποία απέχει 150 μέτρα από τον σταθμό.

«Δεν ήρθε αστικό μέσα στο ΚΤΕΛ. Ρωτήστε όποιον θέλετε. Το θέμα δημιουργήθηκε επειδή οι πρόσφυγες επιβιβάστηκαν σε αστικά μέσα στο λιμάνι» σημείωσε ο κ. Τσεντεμεΐδης και πρόσθεσε ότι τη συγκεκριμένη μέρα υπήρξαν ως επιβατικό κοινό 1.550 πρόσφυγες και 150 άλλοι ταξιδιώτες και «τα ΚΤΕΛ έκοψαν 1.118 εισιτήρια. Οι άλλοι έφυγαν με τουριστικά λεωφορεία.»

Όπως είπε, η μοναδική συνεργασία που είχε το υπεραστικό ΚΤΕΛ Καβάλας ήταν αυτή με τα ΚΤΕΛ Κιλκίς, η οποία είναι απολύτως νόμιμη, αφού προβλέπεται από τον νόμο και καλύπτεται από ιδιωτικό συμφωνητικό.

«Πήγαν εκεί πέντε λεωφορεία [από το ΚΤΕΛ Καβάλας], τα οποία μετέφεραν μόνο πρόσφυγες, επειδή το ΚΤΕΛ Κιλκίς δεν είχε διαθέσιμα οχήματα» σημείωσε ο κ. Τσεντεμεΐδης.

in.gr

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ