, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Κλειστά… χειρουργεία στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης!

φωτο Σάββας Αυγητίδης

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΣ
Ο διοικητής δημόσιου νοσοκομείου μιλάει στην karfitsa και λέει μεταξύ άλλων ότι γνώρισε… 16 υπουργούς υγείας. Απαντά γιατί είναι κλειστές οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στο ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ και ποια είναι τα προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ασθενών σήμερα…
Της Έλενας Καραβασίλη
Πέρασαν περισσότερα από 20 χρόνια από τότε που ο επιχειρηματίας Νικόλαος Παπαγεωργίου ανέθεσε στον τότε αρχιτέκτονα Βασίλη Παπά, να φτιάξει στη Θεσσαλονίκη ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, «κόσμημα» στο χώρο της υγείας. Η κτιριακή – και όχι μόνο – επιτυχία του συγκεκριμένου εγχειρήματος είναι δεδομένη, καθώς το νοσοκομείο Παπαγεωργίου είναι από τα λίγα κτήρια στο χώρο της υγείας που ύστερα από τόσα χρόνια δεν παρουσιάζει φθορές. Στη συνέχεια, όπως λέει στην εφημερίδα Karfitsa ο κ. Παπάς, του ζητήθηκε να ενταχθεί στο συμβούλιο του νοσοκομείου και όταν ο κ. Παπαγεωργίου αποσύρθηκε από τη νευραλγική θέση του προέδρου να αναλάβει τα ηνία και να γνωρίσει μέχρι σήμερα… 16 υπουργούς Υγείας!
«Ο μέσος χρόνος θητείας του κάθε υπουργού είναι 16 μήνες. Κάθε φορά κατά κανόνα, μαζί με τον υπουργό αλλάζουν και τα διοικητικά συμβούλια των νοσοκομείων. Το Παπαγεωργίου έχει 80.000 τ.μ. χτισμένη επιφάνεια, 2.000 εργαζόμενους, 7.000 επισκέπτες σε καθημερινή βάση, με ετήσιο προϋπολογισμό 130 εκατομμύρια. Έτσι λοιπόν είναι δύσκολο για το Δ.Σ. (ακόμα και αν απαρτίζεται από τους καλύτερους) να καταλάβει πως λειτουργεί ένα νοσοκομείο κολοσσός και κατ’ επέκταση να πάρει έγκαιρα τις σωστές αποφάσεις. Εκεί λοιπόν κατά την άποψή μου οφείλεται η κακοδαιμονία των νοσοκομείων της χώρας. Είναι μεγάλο λάθος να αλλάζουν τα Δ.Σ. κάθε φορά που αλλάζει ο υπουργός Υγείας», υπογραμμίζει ο κ. Παπάς.
-Πόσους ασθενείς δέχεται το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης σε μία γενική εφημερία; Είναι ένας διαχειρίσιμος αριθμός;
-Το νοσοκομείο Παπαγεωργίου μπορεί και ανταποκρίνεται αξιοπρεπώς στα αιτήματα και τις ανάγκες του πληθυσμού, έτσι καλώς ή κακώς δέχεται το μεγαλύτερο φόρτο από όλα τα υπόλοιπα νοσοκομεία της πόλης. Πανελλαδικά ο χώρος της υγείας χωρίζεται σε επτά υγειονομικές περιφέρειες. Εμείς ανήκουμε στην 3η μαζί με άλλα 16 νοσοκομεία, με το Παπαγεωργίου να έχει το 50% του κύκλου εργασιών. Σε μέρα εφημερίας λοιπόν, φτάνουμε να δεχόμαστε από 1.000 μέχρι 1.500 ασθενείς. Το ζήτημα είναι ότι το συγκεκριμένο νοσοκομείο έχει τις υποδομές, οι οποίες όμως απαξιώνονται όταν δε τις δουλεύεις. Δε γίνεται να έχουμε κρεβάτια εντατικής θεραπείες κλειστά γιατί δεν επαρκεί το νοσηλευτικό προσωπικό. Να έχουμε εξοπλισμένες, ακριβές χειρουργικές αίθουσες οι οποίες παραμένουν κλειστές. Σκεφτείτε λοιπόν τι κόστος είναι για τους πολίτες που αναγκάζονται να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα. Το Παπαγεωργίου διαθέτει ελικοδρόμιο, σκεφτείτε πόσο στοιχίζει να σηκωθεί ένα super puma για να μεταφέρει για παράδειγμα έναν ασθενή από την Αλεξανδρούπολη. Η αντιστοιχία είναι όσο ο μισθός τριών νοσηλευτριών για ένα χρόνο.
-Εδώ και ένα χρόνο το νοσοκομείο διαθέτει το πρώτο ογκολογικό μηχάνημα στη Β. Ελλάδα (PET/CT). Το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό επαρκεί για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία του;
-Κάναμε οκτώ χρόνια για να πάρουμε το συγκεκριμένο μηχάνημα, διότι βλέπαμε ότι καθημερινά ένας μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας αναγκαζόταν να μεταβεί στην Αθήνα για τη συγκεκριμένη εξέταση, με το συνολικό κόστος να είναι μεγάλο. Παρότι λοιπόν το αποκτήσαμε μετά κόπων και βασάνων, υπολειτουργεί καθώς θα μπορούσαν να πραγματοποιούνται εξετάσεις πρωί και απόγευμα και αυτή τη στιγμή το προσωπικό επαρκεί μόνο για την πρωινή βάρδια. Έτσι λοιπόν και πάλι μία μεγάλη μερίδα ασθενών αναγκάζεται να πάει στην Αθήνα, ενώ θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν εδώ αν υπήρχε το προσωπικό. Πρόκειται για εγκλήματα και όχι απλά για αμέλειες. Ο ρόλος των υπουργών είναι να δίνουν λύσεις.
-Έχει ξεπεραστεί ο οικονομικός σκόπελος λειτουργίας του νοσοκομείου;
-Δε θέλουμε καμία επιχορήγηση από το δημόσιο. Αυτό που ζητάμε είναι να μας δίνουν τα χρήματα έγκαιρα. Να πληρωνόμαστε δηλαδή τα νοσήλια. Όταν αυτή τη στιγμή ο ΕΟΠΠΥ μας χρωστάει 213 εκατομμύρια, πως μπορούμε να λειτουργήσουμε; Μη ξεχνάτε πως πρέπει να εκσυγχρονίζετε και ο εξοπλισμός μας. Ευτυχώς υπάρχουν τα προγράμματα ΕΣΠΑ που τα εκμεταλλευόμαστε όσο μπορούμε. Πριν από τέσσερις μήνες είχαμε ξεμείνει από αναλώσιμα, διότι δε μας προμήθευαν οι εταιρίες. Το επόμενο κραχ κανείς δε ξέρει πότε μπορεί να συμβεί.
-Δεδομένου ότι λόγω της οικονομικής κρίσης αρκετοί συμπολίτες μας είναι ανασφάλιστοι και σε αυτούς ήρθαν να προστεθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας, ποιο είναι το οικονομικό μέγεθος των υπηρεσιών υγείας που παρέχει το νοσοκομείο σε ανασφάλιστους πολίτες;
-Έχει αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό ο αριθμός των ανασφάλιστων. Είχαμε τους απόρους τώρα έχουμε και αυτούς που δεν έχουν για να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους. Την τελευταία τριετία έχουμε μία σταδιακή αύξηση των ανασφάλιστων που αγγίζει το 300%. Από τον ετήσιο προϋπολογισμό του νοσοκομείου, το 10% καλύπτει τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων.
-Ποια είναι τα στοιχεία που καθιστούν το Παπαγεωργίου πρότυπο νοσοκομείου ακόμη και για τα δεδομένου του εξωτερικού;
-Θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερο αν μας έδιναν τη δυνατότητα. Ξεκίνησε να λειτουργεί από μηδενική βάση, χωρίς αμαρτίες του παρελθόντος. Με άφθαρτο προσωπικό, με όρεξη, όπου καλλιεργήθηκε μία κουλτούρα για να πάει η υγεία μπροστά. Έχουμε μειώσει κατά πολύ το κόστος συγκριτικά με άλλα νοσοκομεία , αυξάνοντας την παραγωγικότητα και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Δεν είναι τυχαίο ότι έχουμε το 50% του κύκλου εργασιών όλης της υγειονομικής περιφέρειας. Κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να κρατήσουμε το νοσοκομείο σε ένα υψηλό επίπεδο, εφάμιλλο των ξένων νοσοκομείων. Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στο Παπαγεωργίου το συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Management Υπηρεσιών Υγείας, όπου μας βράβευσαν για τις καινοτόμες ιδέες.
-Ποιοι δήμοι και φορείς της πόλης έχουν σταθεί δίπλα σας και έχουν στηρίξει το έργο σας;
-Έχουμε την «Αντηρίδα» που είναι ένας όμιλος εθελοντών που βοηθάει στο νοσοκομείο. Κάνουν παρέα σε ασυνόδευτα παιδάκια, διευκολύνουν όσους δεν έχουν που να μείνουν να βρούνε μία στέγη, δίνουν ρούχα σε όσους τα χρειάζονται και ναύλα σε όσους έχουν ανάγκη προκειμένου να μεταφερθούν. Σημαντική συμβολή σε αυτή τη δράση ήταν αυτή του δημάρχου Πυλαίας- Χορτιάτη κ. Ιγνάτιου Καϊτεζίδη. Μας έφερε δύο αυτοκίνητα με διάφορα υλικά που τα αξιοποίησε η «Αντηρίδα». Στο σύνολό της βέβαια η τοπική αυτοδιοίκηση είναι στο πλευρό μας, ιδιαίτερα όταν είχαμε μείνει χωρίς χρήματα μας βοήθησαν σε μεγάλο βαθμό, το ίδιο και το εμποροβιομηχανικό επιμελητήριο. Είναι σημαντικό να ξέρεις ότι η πόλη είναι μαζί σου.
-Ποια είναι τα προσωπικά «λάθη» που έχετε κάνει και δε θα ξανακάνατε όσον αφορά στη διοίκηση;
-Το χειρότερο είναι να στηρίζεσαι σε κάποιους ανθρώπους και στη συνέχεια να απογοητεύεσαι. Θα ήμουν λοιπόν πιο προσεκτικός στις επιλογές μου.
-Ποια είναι η τοποθέτησή σας για τη “διαρροή μυαλών” (επιστημόνων) στο εξωτερικό;
-Μιλάμε για μία πάρα πολύ μεγάλη αφαίμαξη. Σπουδάζουμε τα παιδιά μας, επενδύουμε και μας φεύγουν. Για να σπουδάσει ένα παιδί ιατρική χρειάζονται τουλάχιστον 2.000.000 ευρώ και αυτοί που φεύγουν είναι οι καλύτεροι και διαπρέπουν στο εξωτερικό. Μάλιστα το μεγαλύτερο ποσοστό εξ αυτών δεν επιστρέφει, με αποτέλεσμα να τους στερείται η Ελλάδα. Είναι εγκληματικό και δε λογοδοτεί κανείς γι’ αυτό.
To θέμα δημοσιεύεται στην εφημερίδα KARFITSA

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.