20:10, Σάββατο
25 Ιουνίου 2022

Ανακαλείται με εντολή Κοντονή το αίτημα επανεξέτασης της καταδίκης για τη Μανωλάδα

Με εντολή του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρου Κοντονή, ανακαλείται η αίτηση για επανεξέταση της καταδίκης της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την υπόθεση της Μανωλάδας. Ο υπουργός πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Βιέννη, μετά από πρόσκληση του Αντικαγκελαρίου και Υπουργού Δικαιοσύνης της Αυστρίας, κ. Wolfgang Brandstetter.
Αντιδράσεις επήλθαν, ωστόσο, για το ζήτημα από άλλα κόμματα:
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόδρας, άσκησε κριτική στην Κυβέρνηση για τον χειρισμό της υπόθεσης της Μανωλάδας, αναφέροντας τα εξής:
Η φρίκη της στυγνής εκμετάλλευσης μεταναστών στη Μανωλάδα είχε προκαλέσει σοκ στο πανελλήνιο. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο οποίο προσέφυγαν οι μετανάστες, αποφάσισε να αποζημιωθούν. Κι όμως! Η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε επανεξέταση της υπόθεσης, παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση κατήγγελλε το γεγονός. Επανεξέταση γιατί; Δεν συνέβη τίποτα στη Μανωλάδα; Οι μετανάστες με ποιον τρόπο θα δικαιωθούν για όσα υπέστησαν; Ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει όλο και περισσότερο με τον κυβερνητικό του εταίρο.
Η τοποθέτηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης:
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πιάστηκε στα πράσα.
Η ανάκληση του κυβερνητικού αιτήματος για επανεξέταση της “υπόθεσης Μανωλάδας” από το ΕΔΑΔ, μετά από τις αντιδράσεις που προέκυψαν, θα σώσει την αξιοπρέπεια της χώρας όχι όμως την δική τους.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης οφείλει επίσημη τοποθέτηση για το θέμα. Αυτοί που ανέλαβαν την πολιτική πρωτοβουλία για την κατάθεση του αιτήματος οφείλουν να βγουν στο φως και να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Να σταματήσει η εξαπάτηση και η υποκρισία.
Δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να λύσουν το πρόβλημα και τώρα προσπαθούν να το συγκαλύψουν.
Τότε χαρακτήρισαν “όνειδος” τις συνθήκες που οδήγησαν στην καταδίκη της χώρας αποκρύπτοντας επιμελώς ότι κατά την εξέταση της υπόθεσης τάχθηκαν σθεναρά ενάντια στους μετανάστες εργάτες γης, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρχε παραβίαση δικαιωμάτων και εμπορία ανθρώπων.
Τρέμουν γιατί, τώρα, το ΕΔΑΔ θα παρακολουθεί και θα αξιολογεί τις δικές τους πολιτικές στο θέμα της απασχόλησης των εργατών γης.
Η δήθεν λύση που προώθησε η κυβέρνηση, με την περιβόητη τροπολογία για τους παράτυπους εργάτες γης, έχει μηδενικά αποτελέσματα. Η κατάσταση στην Μανωλάδα δεν έχει αλλάξει. Στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει ούτε καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, ούτε βιώσιμο σχέδιο για την υποστήριξη των αγροτών και των μεταναστών. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει επισημάνει από την ψήφιση της σχετικής διάταξης τη δυσκολία εφαρμογής της αλλά και τον κίνδυνο να δημιουργήσει συνθήκες “δουλεμπορίου” ή, όπως ορθά έκρινε η απόφαση του ΕΔΑΔ και καταδικάστηκε η χώρα μας, συνθήκες “καταναγκαστικής εργασίας” (forced labour).
Ο χαρακτηρισμός όνειδος επιστρέφει, πολλαπλασιασμένος, σε αυτούς».
Η ανακοίνωση του ΚΚΕ:
«Η κατάθεση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αίτησης επανεξέτασης της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που δικαίωνε τους 42 μετανάστες εργάτες γης, για τις συνθήκες δουλειάς στη Μανωλάδα, αποτελεί μια αισχρή πολιτική πράξη που θα την ακολουθεί για πάντα.
Είναι σα να «πυροβολούνται» για δεύτερη φορά οι μετανάστες εργάτες γης, που είχαν δεχτεί τα δολοφονικά πυρά των μπράβων των μεγαλοαγροτών στα δουλοχώραφα της Μανωλάδας.
Με την πράξη αυτή, η κυβέρνηση δικαιώνει το καθεστώς δουλείας και εργοδοτικής τρομοκρατίας σε βάρος των μεταναστών εργατών. Τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών ήθελε να εξυπηρετήσει η κυβέρνηση και όταν νομοθέτησε την εκμετάλλευση των εργατών γης μέσω του εργόσημου, χωρίς να τους δίνει το δικαίωμα να αποκτήσουν άδειες παραμονής, κρατώντας τους σε καθεστώς παρανομίας και ομηρίας.
Ο κάθε εργαζόμενος, νέος, άνεργος, ειδικά οι μετανάστες και πρόσφυγες εργάτες, πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, να βάλουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο ίδιο «κάδρο» με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Να παλέψουν οργανωμένα μέσα από τις γραμμές του ταξικού εργατικού κινήματος, να συμπορευτούν με το ΚΚΕ, σε ρήξη με τα καπιταλιστικά συμφέροντα, το κράτος και τα κόμματα που τα υπηρετούν».
Να σημειωθεί πως το ελληνικό κράτος ζήτησε την επανεξέταση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που δικαίωνε την προσφυγή 42 μεταναστών εργατών γης στη Μανωλάδα και επιδίκαζε αποζημίωση χιλιάδων ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της “Καθημερινής” η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε την επανεξέταση στην εκπνοή της τρίμηνης προθεσμίας που είχε στη διάθεσή της, δηλαδή στις 30 Ιουνίου.