, Πέμπτη
30 Νοεμβρίου 2023

Ανιδιοτελής πρωτοβουλία που ενώνει τους Πόντιους!

_v3a9642v
του Βαγγέλη Στολάκη
Με στόχο να ενώσουν τους… Πόντιους και τα ποντιακά σωματεία σε όλο τον κόσμο, που σήμερα είναι διαιρεμένα, επιφανείς Έλληνες ποντιακής καταγωγής πριν λίγο καιρό ανέλαβαν την πρωτοβουλία να φέρουν τους εκπροσώπους των ποντιακών ομοσπονδιών στο ίδιο τραπέζι διαλόγου. Η μεγάλη αυτή στιγμή, που θα αποτελέσει και το πρώτο βήμα για να… μονιάσουν και να αφήσουν στην άκρη τις προσωπικές τους διαφορές οι «ηγέτες» των Ποντίων έφτασε, καθώς την Κυριακή στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στις 16:30 με σύνθημα «η ισχύς εν τη ενώσει» αναμένεται να πραγματοποιηθεί σχετική εκδήλωση, που είναι ανοιχτή για όλους τους ποντίους. Θα συμμετέχουν πολλοί πόντιοι Ολυμπιονίκες, δήμαρχοι, Βουλευτές, Υπουργοί, δημοσιογράφοι, κλπ Επόμενος στόχος; Να συνδιοργανωθεί από κοινού μια και μοναδική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη στις 19 Μαΐου 2017 προκειμένου να τιμηθεί  η Μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων. Ο επόμενος στόχος είναι η διοργάνωση μιας εκδήλωσης για να τιμήσουν τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία και φαίνεται να είναι πιο κοντά από ποτέ.
Για την επίτευξη όλων των παραπάνω δουλεύουν «πυρετωδώς» και ανιδιοτελώς το τελευταίο διάστημα διακεκριμένοι Πόντιοι. Δημιούργησαν μια επιτροπή με πρόεδρο τον καθηγητή Γεώργιο Παυλίδη. Η επιτροπήκάλεσε ονομαστικά τις ποντιακές ομοσπονδίες και συνομοσπονδίες προκειμένου  να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την συνένωση του ποντιακού ελληνισμού. Επιδίωξή τους; «Όλοι μαζί αδελφωμένα να χαράξουμε το δρόμο της Πολυπόθητης Καθολικής Ποντιακής Ενότητας» όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στην Karfitsa.  Στην επιτροπή μεταξύ άλλων συμμετέχουν οι: Ολυμπιονίκες Γιώργος Ποζίδης, και Τασούλα Κελεσίδου, οι πανεπιστημιακοί καθηγητές Γεώργιος Παυλίδης, Θωμάς Σαββίδης, Σάββας Μαυρίδης, και οι επιστήμονες Χάρης Πασβαντίδης, Μιχάλης Σαββίδης, Γιώργος Καλαϊτζίδης, ενώ αναπληρωματικά μέλη είναι οι: Κώστας Εφραιμίδης και Πλούταρχος Κανετίδης.
Οι προτάσεις
Η επιτροπή πιο συγκεκριμένα προτείνει:  η μέγιστη  θητεία ηγετών  για όλα  τα σωματεία και ομοσπονδίες να είναι δυο θητείες, να υπάρχουν ελεύθερες εγγραφές σε όλα τα σωματεία και ομοσπονδίες, να υπάρξει επικαιροποίηση των σωματείων από κοινά αποδεκτή επιτροπή, με διαφανή και αντικειμενικά κριτήρια. Επίσης η επιτροπή προτείνει την αυτοδιάλυση των υπαρχόντων  δευτεροβάθμιων  και  τριτοβάθμιων  Ομοσπονδιών  το συντομότερο δυνατόν  και  τη δημιουργία μιας μεγάλης ομοσπονδίας στην Ελλάδα, μιας ομοσπονδίας σε κάθε ήπειρο, μιας ομοσπονδίας από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, μια Παγκοσμία Συνομοσπονδία,  με έδρα τη Θεσσαλονίκη και τη δημιουργία ενός συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού στο οποίο θα συμμετέχουν καταξιωμένες προσωπικότητες  του ποντιακού ελληνισμού.
«Ευελπιστούμε να ενώσουμε τους Πόντιους όλου του κόσμου» υπογραμμίζει στην Karfitsa ο κ. Παυλίδης. «Η εκδήλωση είναι μια εκδήλωση συνέχεια της πρώτης συνάντησης που είχαμε τον περασμένο Οκτώβριο» συμπληρώνει. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής: «Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν τρεις ομοσπονδίες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάθε 19η Μαΐου να διοργανώνονται δυο ξεχωριστές εκδηλώσεις για να τιμηθεί η μνήμη  των προγόνων μας. Αυτό είναι ντροπή για όλους του Πόντιους. Είναι ασέβεια προς τους προγόνους μας που θυσιάστηκαν και χάρη σε αυτούς ζούμε. Είναι αδιανόητο να τιμούμε την μνήμη των νεκρών μας με δυο διαφορετικές εκδηλώσεις» υποστηρίζει.
Όπως λέει ο κ. Παυλίδης οι εκπρόσωποι των υφιστάμενων Ποντιακών Ομοσπονδιών «βλέπουν» θετικά την ανιδιοτελή αυτή πρωτοβουλία. Συμπληρώνει πως υπάρχουν μάλιστα πρόεδροι των σημερινών Ομοσπονδιών που προτίθενται να παραιτηθούν και να ζητήσουν τη διάλυση των ομοσπονδιών τους, εάν αποφασιστεί αυτό σε επίπεδο Γενικής Συνέλευσης προκειμένου να… ενωθούν ξανά οι Πόντιοι.
«Τέλος στον εμφύλιο»
«Η διάσπαση του Ποντιακού Ελληνισμού έχει κάνει μεγάλο κακό. Άνθρωποι αξιόλογοι δεν θέλουν να ασχοληθούν λόγω της φαγωμάρας που επικρατεί. Αυτό είναι λυπηρό» υπογραμμίζει ο γνωστός καθηγητής Γιώργος Παυλίδης. «Στοίχημά μας είναι να στεφθεί με επιτυχία η αυριανή εκδήλωση και στην συνέχεια να συνδιοργανωθεί και από τις τρεις ομοσπονδίες της Θεσσαλονίκης μια μόνο εκδήλωση στις 19 Μαΐου. Θέλουμε να ενώσουμε τον Ποντιακό ελληνισμό. Όταν αυτό επιτευχθεί εμείς θα πάμε στα σπίτια μας. Το κάνουμε γιατί το οφείλω στην μνήμη όσων πέθαναν για εμάς. Προσωπικά δεν θα είμαι υποψήφιος ποτέ σε κανένα ποντιακό σύλλογο, σε καμία ομοσπονδία» ξεκαθαρίζει.
Για τον Γιώργο Παυλίδη καθοριστικός πρέπει να είναι στο μέλλον ο ρόλος της νεολαίας. «Θέλουμε οι νέοι να συμμετέχουν θεσμικά σε όλα τα ποντιακά σωματεία των Ποντίων. Αυτό προτείνουμε. Θέλουμε κοντά μας την νεολαία. Να σταματήσουμε να βλέπουμε… κυρίως ασπρομάλληδες στις συνεδριάσεις και τις γενικές συνελεύσεις. Κάθε σύλλογός μας διαθέτει χορευτικά που είναι γεμάτα με νέους. Αυτοί οι νέοι δεν συμμετέχουν όμως στα διοικητικά, γιατί σιχάθηκαν τη διχόνοια» αναφέρει.
«Αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν. Οι προσωπικές διαφορές, μας έχουν οδηγήσει σε… εμφύλιο των Ποντίων. Αυτές οι διαφορές μας έφαγαν όλα αυτά τα χρόνια» αναφέρει ο κ. Παυλίδης και καταλήγει: «πρέπει οι ομοσπονδίες να τα βρουν μεταξύ τους, να αυτοδιαλυθούν και να βρεθούν κάτω από την ομπρέλα μιας μεγάλης Ομοσπονδίας στον Ελλαδικό χώρο».