, Σάββατο
20 Απριλίου 2024

search icon search icon

«Αποδέχομαι την πολιτική ευθύνη για την κακοδιαχείριση»

Την πολιτική ευθύνη για την κακοδιαχείριση που αποκαλύφθηκε επί των ημερών του στο ταμείο της «Παγίας Προκαταβολής» του δήμου Θεσσαλονίκης ανέλαβε ο τέως δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, απολογούμενος ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, όπου διεξάγεται η δίκη για το έλλειμμα στο συγκεκριμένο ταμείο.
«Η πολιτική ευθύνη ανήκει 100% σε μένα, διότι η κακοδιαχείριση έγινε επί των ημερών μου» παραδέχτηκε ο Β. Παπαγεωργόπουλος. Είπε ακόμα ότι διακατέχεται από «αισθήματα έντονης πικρίας» και για το άλλο οικονομικό σκάνδαλο που βαραίνει τη διοίκησή του, αυτό της υπεξαίρεσης των 17,9 εκατ. ευρώ.
Κατά την απολογία του, που διήρκεσε σχεδόν 2,5 ώρες, ο τέως δήμαρχος επανέλαβε πολλές φορές ότι δεν είχε καμία σχέση με την «Παγία» ούτε γνώριζε για τη διαχείριση της. «Δεν μας απασχόλησε ποτέ η λέξη ‘Παγία’ στα 12 χρόνια της δημαρχιακής μου θητεία. Εδώ μέσα στο ακροατήριο έγινα σοφότερος» είπε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση της έδρας για τον εποπτικό ρόλο του ως δημάρχου, απάντησε ότι είχε αυξημένο φόρτο εργασίας κι ότι μεταβίβασε όλες τις οικονομικές αρμοδιότητες στους Αντιδημάρχους Οικονομικών.
Όταν ρωτήθηκε για το έλλειμμα του ταμείου απάντησε ότι ουδέποτε δέχθηκε σχετική εισήγηση από την αρμόδια οικονομική διεύθυνση. «Το Ελεγκτικό Συνέδριο, το υπουργείο Οικονομικών, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Δημαρχιακή Επιτροπή, το Δημοτικό Συμβούλιο, ορκωτοί ελεγκτές και λογιστές, όλοι μου διαβεβαίωναν εγγράφως ότι τα πάντα σε ό,τι αφορά την οικονομική διαχείριση κινούνται στο αυστηρό πλαίσιο της νομιμότητας» υπογράμμισε.
Αναφορικά με τα 1930 τιμολόγια της «Παγίας» που εξαφανίστηκαν, είπε ότι δεν γνωρίζει για την τύχη τους κι ούτε έχει άποψη. «Τι να σας πω, ότι τα έβαζε στην τσέπη της η διαχειρίστρια του ταμείου;» διερωτήθηκε, ενώ σε ερώτηση για τις ειδικές εντολές σημείωσε ότι δεν προκλήθηκε καμία ζημιά, σχολιάζοντας ότι επρόκειτο για μία διαδικασία που ακολουθείτο για 50 χρόνια και «πίστευα ακράδαντα ότι ήταν νόμιμη η διαδικασία».
Κληθείς να κατονομάσει τους υπόλογους για την κακοδιαχείριση της «Παγίας», ο τέως δήμαρχος απάντησε ότι δεν μπορεί να «κρεμάσει» ανθρώπους «έτσι ανεύθυνα». Υποστήριξε επίσης δικαστήριο ότι καταδικάστηκε άδικα σε ισόβια για την υπεξαίρεση επειδή οι δικαστές δεν πίστεψαν τον ίδιο αλλά τον συγκατηγορούμενό του σ’ εκείνη την υπόθεση, πρώην δημοτικό ταμία Παναγιώτη Σαξώνη, «που έκλεβε έξι χρόνια πριν αναλάβω εγώ δήμαρχος».
«Μία υπεξαίρεση που γινόταν με παιδικό και βλακώδη τρόπο και κράτησε για 15 ολόκληρα χρόνια, διότι ούτε η εφορία ούτε τα ασφαλιστικά ταμεία κατόρθωσαν να ανακαλύψουν τον τρόπο» δήλωσε.
Κάνοντας, τέλος, έναν απολογισμό της πολιτικής του σταδιοδρομίας, επισήμανε ότι οι Θεσσαλονικείς τον τίμησαν 11 φορές με την ψήφο τους, εκλέγοντάς τον αρχικά ως δημοτικό σύμβουλο και στη συνέχεια ως βουλευτή και δήμαρχο Θεσσαλονίκης, ενώ αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα που έγιναν κατά τη δημαρχιακή του θητεία, όπως η ανάπλαση της νέας παραλίας και το νέο δημαρχιακό μέγαρο.
Η δίκη συνεχίζεται με τις απολογίες δημοτικών υπαλλήλων. Συνολικά για την «Παγία», η ζημιά της οποίας -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- ανέρχεται σε 1,2 εκατ. ευρώ, κατηγορούνται 16 άτομα, με βασική κατηγορία που τους καταλογίζεται την απιστία στην υπηρεσία.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.