04:55, Σάββατο
25 Ιουνίου 2022

Από συμπρωτεύουσα… «πρωτεύουσα» των φοιτητών και των νέων

Του Βαγγέλη Στολάκη
Μετρά τέσσερα ανώτατα ακαδημαϊκά ιδρύματα, σχεδόν ισάριθμα ιδιωτικά κολέγια και πολλά ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Την εμπιστεύονται χιλιάδες νέοι και νέες τόσο από την Ελλάδα όσο και το εξωτερικό προκειμένου να αποκτήσουν τις βάσεις για τις σπουδές τους και τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό και πάντα, ακόμα και εάν περάσουν δεκαετίες ολόκληρες αναπολούν τα φοιτητικά τους χρόνια και έχουν να πουν στα παιδιά τους δεκάδες ιστορίες για την πόλη που αγάπησαν, ερωτεύτηκαν, σπούδασαν, δούλεψαν, απογοητεύτηκαν, μίσησαν. Κυρίες και κύριοι, ο λόγος για την Θεσσαλονίκη.
Φοιτητούπολη. Εδώ «χτυπά» ο παλμός περίπου 110.000 νέων ανθρώπων. Θεωρείται από πολλούς ως ο top προορισμός για να σπουδάσει κανείς. Την επιλέγουν κάθε χρόνο εκτός από τους Έλληνες και χιλιάδες νέοι του εξωτερικού. Την επιλέγουν ανάμεσα σε Ευρωπαϊκές και Αμερικάνικες πόλεις που διαθέτουν εξαιρετικό επίπεδο σπουδών και πανεπιστήμια που «φιγουράρουν» στις πρώτες θέσεις των σχετικών πινάκων κατάταξης. Είναι ενδεικτικό ότι το 2015 οι ξένοι φοιτητές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ανέρχονταν σε 1.200, στο Διεθνές Πανεπιστήμιο την ίδια χρονιά το 18% των φοιτητών του ήταν ξένοι, ενώ για το 2016 το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας φιλοξενούσε φοιτητές από άλλες χώρες κατά 20% στο συνολικό αριθμό φοιτητών του.
Η αλήθεια είναι πως το κύτταρο που κρατά την πόλη ζωντανή εδώ και δεκαετίες ολόκληρες (από την ίδρυση δηλαδή του ΑΠΘ το 1926) είναι οι νέοι άνθρωποι της. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως η πόλη και οι άνθρωποί της ζουν μέσα από την νεολαία, με τους φοιτητές να διαμορφώνουν με τον τρόπο τους τη σύγχρονη εικόνα της Θεσσαλονίκης.
Κόστος ζωής
Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που τα συνδυάζει όλα και μπορεί να ικανοποιήσει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες της. Μπαράκια, μπουζούκια, ταβερνάκια, εστιατόρια, καφετέριες, escape rooms και μια Νέα Παραλία που ανοίγει τους… ορίζοντες όσων την περπατούν.
Σε ό,τι αφορά το κόστος ζωής για έναν φοιτητή, αυτό είναι σίγουρα χαμηλότερο από το αντίστοιχο της Αθήνας ή πόλεων του εξωτερικού. Οι τιμές των ενοικίων παραμένουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, οι μετακινήσεις με τα αστικά λεωφορεία είναι δωρεάν για όσους φέρουν πάνω τους το ειδικό δελτίο, ενώ οι πολλές προτάσεις για φαγητό, ποτό και γενικότερα τρόπους ψυχαγωγίας και διασκέδασης μπορούν να ικανοποιήσουν όλα τα βαλάντια.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των τεσσάρων δημοσίων ανωτάτων εκπαιδευτικών δομών που διαθέτει η πόλη αλλά και στοιχεία του δήμου Θεσσαλονίκης υπολογίζεται ότι το σύνολο των φοιτητών στην πόλη συνεισφέρει στην ενίσχυση του τοπικού ΑΕΠ με 100.000.000 ευρώ κάθε μήνα. Αυτός είναι και ο λόγος που σε συνεργασία δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια αλλά και οι Αρχές της πόλης τους τελευταίους μήνες μέσω του προγράμματος «Διπλωματία των Πόλεων» του δήμου Θεσσαλονίκης προωθούν το πρόγραμμα «Study in Thessaloniki». Σκοπός του κεντρικού δήμου της πόλης είναι να καταστήσει την Θεσσαλονίκη ως νούμερο ένα προορισμό για σπουδές στα Βαλκάνια. Όπως λέει ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων Σπύρος Πέγκας «σκοπός του δήμου είναι η πόλη να γίνει προορισμός για σπουδές όχι μόνο από φοιτητές του εξωτερικού αλλά και εγχώριους». «Υπάρχουν πολλαπλά οφέλη για την πόλη. Αρχικά ενισχύεται η τοπική οικονομία. Επίσης ενισχύεται το επίπεδο των σπουδών που παρέχονται στην πόλη, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας εάν οι φοιτητές αποφασίσουν να ιδρύσουν επιχειρήσεις στην Θεσσαλονίκη, ενισχύεται η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία» λέει ο κ. Πέγκας. Συμπληρώνει μάλιστα ότι στις στοχεύσεις του δήμου είναι να «φιλοξενηθούν» summer schools.
Πόλος έλξης και… ανάπτυξης
Προς αυτή την κατεύθυνση την περασμένη Πέμπτη ο δήμος της Θεσσαλονίκης υπέγραψε με τα συνεργαζόμενα δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της πόλης μνημόνιο συνεργασίας. Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Θεσσαλονίκης, Σπύρο Πέγκα  πρόκειται για ένα πρότζεκτ μακροπρόθεσμο και όχι βραχυπρόθεσμο που θα καθορίσει το μέλλον της πόλης. Ο ίδιος σημείωσε ότι η αύξηση των νέων ανθρώπων στην πόλη δημιουργεί νέες υποδομές όπως είναι κοιτώνες, youth hostel, νέα ξενοδοχεία κ.α. «Η δράση χτίζει το μέλλον της πόλης μας. Οι νέοι που έρχονται να σπουδάσουν στη Θεσσαλονίκη επιλέγουν να μείνουν στην πόλη και στη συνέχεια επιχειρούν, δημιουργούν θέσεις εργασίας και δουλειές» είπε ο κ. Πέγκας
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης εκτίμησε ότι η παραπάνω δράση αναμένεται να βοηθήσει την πόλη σε διάφορα επίπεδα. «Η Θεσσαλονίκη έχει δυο τεράστια περιουσιακά στοιχεία ανεκμετάλλευτα. Αυτό είναι η ιστορία της και τα πανεπιστήμιά της. Οι φοιτητές στη Θεσσαλονίκη αφήνουν περίπου 100 εκ. ευρώ το μήνα στην πόλη. Πρέπει να βρούμε τρόπο πως θα προσεγγίσουμε ξένους. Η Θεσσαλονίκη πρέπει να ξεφύγει από μια αντίληψη που υπήρχε στην πόλη κυρίως μετά τον πόλεμο».  Ο δήμαρχος είπε επίσης ότι «θα πρέπει να υποστηριχτούν οι δράσεις των ιδρυμάτων προκειμένου να έρθουν περισσότεροι ξένοι που θα γίνουν πρεσβευτές  της Θεσσαλονίκης.  Πρέπει να προσπαθήσουμε να δημιουργηθούν ξενόγλωσσα τμήματα. Στόχος της Θεσσαλονίκης πρέπει να είναι να γίνει η καλύτερη πόλη των Βαλκανίων». Έκανε επίσης λόγο για οικονομική αυτοτέλεια των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και επανέλαβε την πρότασή του να καθιερωθεί τέλος εγγραφής στα ΑΕΙ, που θα κυμαίνεται από 300-400 ευρώ.
Ποιοι συμμετέχουν στο «Study in Thessaloniki»
Σημειώνεται πως την παραπάνω δράση του δήμου στηρίζουν επίσης το: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης , Πανεπιστήμιο Μακεδονίας,  Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος,  Αλεξάνδρειο Ανώτατο Τεχνολογικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης,Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης,Γερμανικό Σχολείο Θεσσαλονίκης,Γαλλικό Σχολείο Θεσσαλονίκης,PINEWOOD-The American International School of Thessaloniki, AMERICAN COLLEGE THESSALONIKI (ACT, METROPOLITAN  COLLEGE – Thessaloniki Campus, NEW YORK   COLLEGE – Thessaloniki Campus,ΤHE UNIVERSITY OF SHEFFIELD INTERNATIONAL FACULTY CITY COLLEGE, EUNIC (European Union National Institutes for Culture) Thessaloniki Greece, Βρετανικό Συμβούλιο, Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, Ινστιτούτο Goethe Θεσσαλονίκης, Ελληνοϊσπανικό Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης,   Istituto Italiano di Cultura,  OIKOTRUST Α.Ε.Δ.Α.