, Σάββατο
25 Μαρτίου 2023

Δόθηκαν -ύστερα από… χρόνια- 4 χιλιόμετρα στην κυκλοφορία (ΦΩΤΟ)

Φωτο Σάββας Αυγητίδης “Απόδοση σε κυκλοφορία του τμήματος Κάθετου Άξονα της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκη – Ν. Μουδανιά – Ποτίδαια” σημειώνει το λιτό ανακοινωθέν της Εγνατίας Οδού ΑΕ. Συγκεριμένα γράφει: “Σήμερα Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017 και ώρα 11 πμ δόθηκε σε κυκλοφορία το τμήμα της οδού ταχείας κυκλοφορίας Μουδανιά – Ποτίδαια από τον Ανισόπεδο Κόμβο Μουδανιών (Χ.Θ. 0+000) έως την Χ.Θ. 4+200, μήκους 4,2 χιλιομέτρων. Η οδός διέρχεται σε εκτός σχεδίου περιοχή η οποία χαρακτηρίζεται ως επί το πλείστον τουριστική, καθώς υπάρχουν εκατέρωθεν της οδού, εκτάσεις με οικόπεδα, στα οποία έχουν ανεγερθεί παραθεριστικές κατοικίες, τουριστικά ξενοδοχειακά συγκροτήματα, βιοτεχνικές μονάδες και διάφορες εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης, όπως πρατήρια βενζίνης, καταστήματα τροφίμων και ποτών κ.λ.π. και συνδέει το πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης των Μουδανιών (Α/Κ Μουδανιών) με την Ποτίδαια (γέφυρα Ποτίδαιας). Κατά τη χρήση του νέου οδικού τμήματος παρακαλούνται οι οδηγοί να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις της Τροχαίας, τις σημάνσεις της οδού και να τηρούν τον Κ.Ο.Κ.” / φωτο Σάββας Αυγητίδης
Πριν από λίγες εβδομάδες ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Α. Τζιτζικώστας σε… αυστηρό μήνυμα του – όπως ο ίδιος το χαρακτήρισε – προς όλους τους υπεύθυνους (Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και «Εγνατία οδός ΑΕ» με αφορμή τη νέα ταλαιπωρία που υπέστησαν οι εκδρομείς του τριημέρου της Πρωτομαγιάς στο πρώτο πόδι Χαλκιδικής) είχε πει:
«Έχω προειδοποιήσει εγκαίρως για τα προβλήματα που συνεχίζει να δημιουργεί σε έναν από τους πλέον σύγχρονους οδικούς άξονες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στο οδικό κύκλωμα του πρώτου ποδιού της Χαλκιδικής, το τμήμα μόλις τεσσάρων χιλιομέτρων, που δεν μπορεί εδώ και τέσσερα χρόνια να δώσει στην κυκλοφορία η “Εγνατία Οδός ΑΕ” και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Είναι αδιανόητο να συνεχίζεται η αδιαφορία των υπεύθυνων για την άμεση ολοκλήρωση ενός τόσο μικρού τμήματος, το οποίο όμως ακυρώνει την αξία ενός κλειστού αυτοκινητοδρόμου 17,5 χλμ., από την Ποτίδαια μέχρι την Κασσανδρεία, που παρέδωσε από πέρσι το καλοκαίρι στην κυκλοφορία η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με συνολικό προϋπολογισμό 63 εκ. ευρώ. Στα χρόνια που είμαι Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας πιέζω διαρκώς τους αποκλειστικά υπεύθυνους, που είναι η ‘Εγνατία Οδός ΑΕ’ και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, να ολοκληρώσουν επιτέλους αυτά τα τέσσερα χιλιόμετρα για να μπορούν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες να κινούνται με ασφάλεια και ταχύτητα και χωρίς μποτιλιαρίσματα, στην πλέον τουριστική περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Ματαίως όμως. Η ταλαιπωρία συνεχίζεται μεταξύ Μουδανιών και Ποτίδαιας, όπως αποδείχτηκε και το τριήμερο. Μόλις πριν από ένα μήνα πραγματοποίησα αυτοψία στην περιοχή της γέφυρας της Ποτίδαιας και προειδοποίησα ότι αν δεν δοθεί άμεσα λύση γι’ αυτό το μικρό τμήμα, η ταλαιπωρία των πολιτών θα συνεχιστεί και ουσιαστικά θα μειωθεί η αξία των έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ας αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους. Είναι ντροπή και κοροϊδία για τους πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας και της Χαλκιδικής, για τους χιλιάδες τουρίστες και επισκέπτες, στους οποίους οφείλουν να λογοδοτήσουν. Ορισμένοι αρνούνται πεισματικά να αντιληφθούν τον επείγοντα χαρακτήρα ορισμένων έργων ή είναι ανίκανοι να ολοκληρώσουν τέσσερα χιλιόμετρα δρόμου, δοκιμάζοντας την υπομονή χιλιάδων πολιτών επί χρόνια».