fbpx

, Σάββατο
09 Νοεμβρίου 2024

search icon search icon

ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΠΟΝΤΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΛΑΧΑΝΑΓΟΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ!

Του Λευτέρη Ζαβλιάρη @zavliarisleft

laxanagora1

Μπορεί να έχουν περάσει σχεδόν 40 χρόνια από τότε που η Κεντρική Λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης μεταφέρθηκε από την οδό Αγίου Δημητρίου σε χώρο εκτός πόλεως, ωστόσο μέχρι και σήμερα το κτήριο που στέγαζε τους εμπόρους οπωρολαχανικών από το 1935 παραμένει ανεκμετάλλευτο από τις εκάστοτε διοικήσεις του δήμου Θεσσαλονίκης. Ένα ακόμα ιστορικό κτίσμα της πόλης βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης.

Οι προτάσεις που έπεσαν όλο αυτόν τον καιρό στο τραπέζι, παρέμειναν στα χαρτιά, με το κτηριακό συγκρότημα να εμφανίζει ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια την εικόνα ερειπίου και να χρησιμεύει ως αυτοσχέδιος χώρος στάθμευσης. Παράλληλα, ορισμένοι χώροι αποτελούν εστίες μόλυνσης για την περιοχή με σκουπίδια και ποντίκια να κάνουν την εμφάνιση τους, σε χώρους που όσο και αν ακούγεται απίστευτο μένουν άστεγοι, δημιουργώντας μια όχι και τόσο κολακευτική εικόνα για την περιοχή. Στη διάρκεια του μεσοπολέμου, η τότε κυβέρνηση αποφασίζει τη δημιουργία μιας κεντρικής λαχαναγοράς στην πόλη της Θεσσαλονίκης, έτσι ώστε οι λιανέμποροι οπωρολαχανικών να μπορούν να προμηθεύονται τα προϊόντα τους. Το 1933 προκηρύσσεται πλειστηριασμός και 55 κάτοικοι της Θεσσαλονίκης αποφασίζουν να επενδύσουν τις οικονομίες στη νέα λαχαναγορά της πόλης αγοράζοντας μαγαζιά. Οι ευκατάστατοι επενδυτές αγοράζουν αρκετά μαγαζιά, ενώ ορισμένοι βλέποντας ότι πρόκειται για μια επένδυση με μέλλον αγοράζουν καταστήματα εξ ημισείας με φιλικά ή συγγενικά τους πρόσωπα. Συνολικά, τα καταστήματα της υπό κατασκευή τότε λαχαναγοράς αποδίσονται σε 55 αγοραστές που έκαναν τις καλύετερες δυνατές προσφορές. Η κεντρική λαχαναγορά ανοίγει και επίσημα για τους εμπόρους το 1935, όταν ολοκληρώνεται και η κατασκευή της. Για 40 ακριβώς χρόνια θα αποτελέσει σταυροδρόμι συναλλαγών για εμπόρους χονδρικής και λιανικής από όλα τα σημεία του νομού της Θεσσαλονίκης, ενώ όταν βρισκόταν στις δόξες της, η κεντρική λαχαναγορά προσέφερε προϊόντα από ολόκληρη την Ελλάδα. Τα χρόνια ωστόσο πέρασαν και η κεντρική λαχαναγορά της Αγίου Δημητρίου αρχίζει να δυσκολεύει την κίνηση στην περιοχή. Οι εποχές που οι έμποροι έφερναν τα προϊόντα τους με ζωήλατα οχήματα είχαν ήδη ξεκινήσει να αποτελούν παρελθόν και τη θέση τους πήραν τα φορτηγά. Ωστόσο τα νέα μέσα μεταφορά έπρεπε να σταματούν στον πολυσύχναστο δρόμο της Αγίου Δημητρίου, προκειμένου να ξεφορτώσουν το εμπόρευμα τους, με αποτέλεσμα να δημιουργούν κυκλοφοριακή συμφόρηση, την εποχή που τα αυτοκίνητα άρχιζαν να πληθαίνουν στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ωράριο της λαχαναγοράς τότε ήταν ελεύθερο και το ζήτημα των φορτοεκφορτώσεων αποτελούσε μείζον ζήτημα, όπως και σήμερα.

Η μεταφορά

Τελικά η κατάσταση αρχίζει και γίνεται αφόρητη και το 1975 το αρμόδιο υπουργείο μετά από αίτημα του δήμου Θεσσαλονίκης αποφασίζει τη μεταφορά της λαχαναγοράς σε καινούργιες εγκαταστάσεις, αυτές δηλαδή όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα. Η μεταφορά των εγκαταστάσεων ξεκινά το Φεβρουάριο του 1975 και ολοκληρώνεται το Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Κατά τη μεταφορά της λαχαναγοράς ήδη είχαν ξεκινήσει οι πρώτες συζητήσεις για το τι θα απογίνει το κτήριο. Οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για δημιουργία πάρκου ή για χώρο αθλητικών laxanagora5εγκαταστάσεων.  Τελικά, το οικόπεδο δεσμεύεται από το δήμο Θεσσαλονίκης το 1976 και ξεκινούν οι προσπάθειες για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη εκμετάλλευση του. Τελικά η δικαστική πράξη απαλλοτροίωσης που επιδικάζεται αρχικά κάνει λόγο για 37.000 δραχμές το τετραγωνικό μέτρο, ενώ τελικά το ποσό που επιδικάζεται είναι 42.000 δραχμές το τετραγωνικό μέτρο προς τους ιδιοκτήτες. Ωστόσο οι ιδιοκτήτες και οι κληρονόμοι τους, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που είχαν φύγει από τη ζωή, δεν είδαν το χρώμα του χρήματος, μιας και το ποσό που έπρεπε να καταβληθεί ήταν μεγάλο, με αποτέλεσμα να μην κινηθεί καμία διαδικασία. Οι ιδιοκτήτες και οι κληρονόμοι τους που σήμερα έχουν φτάσει περίπου τους 150 σε αριθμό, προσπάθησαν μέσα σε αυτή την 40ετία να διαθέσουν προς πώληση τα μαγαζιά τους. ωστόσο, όσοι εργολάβοι έδειξαν ενδιαφέρον για μια πιθανή απαλλοτροίωση του κτηρίου όταν μάθαιναν τον αριθμό των ιδιοκτητών και το ύψος του ποσού που έπρεπε να καταβληθεί, άλλαζαν γνώμη.  Είναι αξιοσημείωτο ότι ο μοναδικός εργολάβος που προσπάθησε να ασχοληθεί με την περίπτωση του εν λόγω κτηρίου απεβίωσε και έκτοτε δεν υπήρξε κάποιο ζωηρό ενδιαφέρον προκειμένου το κτήριο της παλίας λαχαναγοράς να αξιοποιηθεί.  Μετά την αποκάλυψη του αρχαιολογικού χώρου σε ανασκαφές στην πλατεία Διοικητηρίου προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος στάθμευσης, υπήρξαν σκέψεις για τη δημιουργία του συγκεκριμένου χώρου στην παλιά λαχαναγορά. Ωστόσο, αρχαιολογικές μελέτες έδειξαν ότι κάτω από τη λαχαναγορά υπήρχαν και εκεί αρχαιολογικά ευρήματα, κάτι που σήμαινε ότι και εκεί δεν ήταν δυνατόν να γίνει κάποια παρέμβαση. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Αστικού Περιβάλλοντος Ανδρέα Κουράκη, το γεγονός ότι υφίσστανται τόσοι πολλοί κληρονόμοι και το κόστος της απαλλοτροίωσης κάνει απαγορευτική την αξιοποίηση της παλιάς λαχαναγοράς. «Πρόκειται για έναν από τους χώρους όπου δεν μπορούμε δυστυχώς να κάνουμε παρεμβάσεις με αποτέλεσμα να παραμένει αναξιοποίητος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι επιχειρηματίες

Εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι ο χώρος παραμένει αναξιοποίητος, αρκετοί είναι οι επιχειρηματίες που με χαμηλά ενοίκια ή και χωρίς καθόλου ενοίκιο διατηρούν επιχειρήσεις στα παλιά καταστήματα της πάλαι ποτέ λαχαναγοράς. Ο κ. Σάββας βρίσκεται στην περιοχή από το 1986. Η επιχείρηση που διατηρεί είναι συνεργείο και πλυντήριο αυτοκινήτων που σύμφωνα με τον ίδιο λειτουργεί όλα αυτά τα χρόνια χωρίς κανένα πρόβλημα. « Εγώ προσωπικά νοικιάζω τρία μαγαζιά μέσα στη λαχαναγορά. Δεν είχα κάποιο πρόβλημα όλα αυτά τα χρόνια. Μερικές φορές έχουν περάσει εργολάβοι για να δουν το χώρο αλλά μόνο αυτό δεν προχώρησαν σε κάτι άλλο». Οι επιχειρήσεις που παραμένουν στο χώρο της παλιάς λαχαναγοράς είναι περίπου δέκα, με κάποιες από αυτές να λειτουργούν κανονικά και άλλες να υπολειτουργούν. Σε επικοινωνία μάλιστα που είχαμε με έναν από τους ιδιοκτήτες που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, είπε πως οι περισσότεροι επιχειρηματίες που βρίσκονται εκεί είναι «τζαμπατζήδες» και πως οι ιδιοκτήτες συνεχίζουν όλα αυτά τα χρόνια να πληρώνουν φόρους για κτήρια που δεν αξιοποιούνται και δεν υπάρχει προοπτική να αξιοποιηθούν.

Εστία μικροβίων

laxanagora2Σε ένα από τα εγκαταλελειμμένα καταστήματα της παλιάς λαχαναγοράς είναι πολύ εύκολο να διαπιστώσει κανείς ότι βρίσκεται μια υγειονομική βόμβα. Πραγματοποιώντας μια μικαρή αυτοψία στο γωνιακό παλιό κατάστημα διαπιστώνουμε ότι μέσα βρίσκονται σωροί από σκουπίδια, κουβέρτες, παλίες εφημερίδες και άλλα σκουπίδια, που δείχνουν ότι είναι εμφανής η παρουσία αστέγων. Κοιτώντας το άσχημο θέαμα παρατηρούμε κάτι πιο αποτρόπαιο, αφού από τους σωρούς των σκουπιδιών εμφανίζονται δεκάδες αρουραίοι οι οποίοι κυκλοφορούν ανάμεσα στα υπάρχοντα των αστέγων που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο οίκημα για να κοιμούνται.

laxanagora3
Ο κ. Μπάτκας είναι κάτοικος της περιοχής

Ο κ. Δημήτρης Μπάτκας είναι κάτοικος της περιοχής εδώ και αρκετά χρόνια. Όπως μας λέει ο ίδιος το εν λόγω φαινόμενο παρατηρείται τα τελευταία χρόνια. «Στο συγκεκριμένο σημείο μαζεύονται σκουπίδια και αρουραίοι αρκετά συχνά. Παλαιότερα καλούσαμε το δήμο να τα μαζέψει ώστε να μη δημιουργείται εστί μικροβίων και έρχονταν κάποιοι οδοκαθαριστές και τα καθάριζαν. Όμως αυτό δε συνεχίστηκε με αποτέλεσμα να φτάσουμε να βλέπουμε αυτήν την κατάσταση», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ερώτηση μας. Εκτός από το γεγονός ότι η αυτή η κατάσταση διαιωνίζεται, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων να είναι μεγάλος, διαπιστώνεται και μεγάλη υποβάθμιση στην περιοχή. Όπως μάλιστα εξηγεί ο κ. Μπάτκας, διαθέτει προς ενοικίαση ένα διαμέρισμα, ωστόσο το ενδιαφέρον τελειώνει μόλις οι υποψήφιοι ενοικιαστές αντικρίζουν το συγκεκριμένο θέαμα. «Βλέπουν το σπίτι ενθουσιάζονται και μόλις βλέπουν τα σκουπίδια και τα ποντίκια να χορεύουν από πάνω, φεύγουν τρέχοντας», μας λέει χαρακτηριστικά, λέγοντας παράλληλα ότι τα διαμερίσματα στην περιοχή δε νοικιάζονται όχι λόγω της κρίσης, αλλά εξαιτίας αυτού του αντιαισθητικού φαινομένου.

Το σχολείο που δεν έγινε ποτέ

laxanagora4Η τελευταία απόπειρα αξιοποίησης του χώρου ήταν η προσπάθεια μεταφοράς του 32ου γυμνασίου Θεσσαλονίκης, το οποίο όλα αυτά τα χρόνια στεγάζεται στην οδό Κασσάνδρου, ένας χώρος όπου παλαιότερα ήταν φυλακές. Το 2009 η πρόταση έπεσε στο τραπέζι με τη σύμφωνη γνώμη τόσο του συλλόγου καθηγητών του σχολείου, όσο και της περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης. Η διαδικασία που κινήθηκε ήταν η ίδια με αυτή του 1976, με τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων  να είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει ποσά απαλλοτρόιωσης. Ωστόσο η περίοδος των «ισχνών αγελάδων» είχε ήδη καταφθάσει στη χώρα με αποτέλεσμα ο ΟΣΚ να μη διαθέτει τα χρήματα που απαιτούνταν για την απαλλοτροίωσητου χώρου. Το γεγονός οι μαθητές στο 32ο γυμνάσιο μειώθηκαν αισθητά, διευκόλυνε την εγκατάλειψη του συγκεκριμένου πλάνου, με αποτέλεσμα το σχολείο να παραμένει στην αρχική του θέση και το σχέδιο μετεγκατάστασης του να το θυμίζει μόνο μια παλιά πινακίδα στην είσοδο της παλιάς λαχαναγοράς.

#Tags: Karfitsa

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.