Εγκαταλείπουν τη μάχιμη δικηγορία λόγω κρίσης
Δύσκολα τα πράγματα για τους δικηγόρους στη Θεσσαλονίκη, καθώς ο κλάδος δείχνει να έχει υποστεί ισχυρά πλήγματα λόγω της κρίσης.
Όπως αναφέρει ο Τίμος Φακαλής στον Αγγελιοφόρο, πάνω από τους μισούς δικηγόρους της πόλης δεν ξεπέρασαν τις πέντε παραστάσεις πέρσι στα δικαστήρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.
Την κατηφόρα έχουν πάρει και οι δίκες. Αυτές υπολογίζεται ότι έχουν μειωθεί στο 1/3 λόγω της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου. «Ο κόσμος δεν αντέχει οικονομικά. Υπάρχουν περιπτώσεις πελατών όπου ακόμη και για πέντε χιλιάρικα προτιμούν να τα χάσουν παρά να πληρώσουν δικηγόρο και να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη», προσθέτει.
Εξάλλου, αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των δικηγόρων που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα ενοίκια, καθώς και στα υπόλοιπα λειτουργικά έξοδα του γραφείου. Μόνο για το 2010 «έκλεισαν» 150 γραφεία και οι δικηγόροι μετέφεραν την επαγγελματική τους στέγη στο σπίτι. Οπως εξηγεί ο Νίκος Βαλεργάκης, εδώ και μια διετία αρκετοί πελάτες έχουν κηρύξει στάση πληρωμών. Τα φέσια αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο ενώ πολλαπλασιάζονται και πολλές υποθέσεις που είτε δεν προχωρούν είτε εγκαταλείπονται, επειδή οι πελάτες δεν πληρώνουν, προσθέτει ο ίδιος.
Ουρές για τη Σχολή Δικαστών
Την ίδια ώρα, αρκετοί νέοι απόφοιτοι της Νομικής Σχολής δε δοκιμάζουν καθόλου τη μάχιμη δικηγορία και ακολουθούν άλλες δρόμους. Κοσμοσυρροή παρατηρείται στα φροντιστήρια προετοιμασίας για τους διαγωνισμούς δικαστών και συμβολαιογράφων. Την τελευταία διετία έχει αυξηθεί κατά 25% ο αριθμός των σπουδαστών στα φροντιστήρια για τους διαγωνισμούς πρωτοδικών, εισαγγελέων και διοικητικών δικαστών, όπως εξηγεί στον «Α» υπεύθυνος εκπαιδευτηρίου της πόλης. Επειτα από 13 ολόκληρα χρόνια μάλιστα λειτούργησε και τμήμα για ειρηνοδίκες, προκειμένου να προετοιμαστούν κατάλληλα για τον αντίστοιχο διαγωνισμό, όπως λέει ο ίδιος.
Σύμφωνα με τα εκπαιδευτήρια, το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι έρχονται νεαρής ηλικίας άτομα. Παλιότερα οι σπουδαστές ήταν δικηγόροι που είχαν 10-15 χρόνια μάχιμης δικηγορίας στην πλάτη και ήθελαν μια εξασφάλιση. Τώρα ξεκινούν προετοιμασία δικηγόροι που δεν έχουν καν συμπληρώσει το 28ο έτος και δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις.
Η απουσία ευκαιριών στη μάχιμη δικηγορία οδηγεί τους αποφοίτους της νομικής σχολής σε άλλα μονοπάτια εξηγεί ένας νέος δικηγόρος στον «Α». «Ο ΔΣΘ έχει 10.000 εγγεγραμμένα μέλη. Από αυτά τα 6.500 είναι εν ενεργεία. Το νούμερο αυτό είναι πάρα πολύ υψηλό για τη Θεσσαλονίκη», τονίζει από την πλευρά της η Αννυ Τσιράκογλου, η οποία πρόσφατα εγκατέλειψε τη μάχιμη δικηγορία και φέτος φοιτά στην Εθνική Σχολή Δικαστών.