, Δευτέρα
06 Φεβρουαρίου 2023

Εθνοφύλακες από όλη την Ελλάδα παρέλασαν στη Θεσσαλονίκη! (ΦΩΤΟ)

Από νωρίς το πρωί κατέφθασαν στη Θεσσαλονίκη Εθνοφύλακες από όλη την Ελλάδα για να συμμετέχουν στη στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου.
Περίπου 2.000 εθνοφύλακες από Ρόδο, Λήμνο, Αλεξανδρούπολη, Λέσβο, Δράμα, Καβάλα, Καστοριά παρέλασαν μπροστά από τους Θεσσαλονικείς που είχαν «πλημμυρίσει» κατά μήκος την Λεωφόρο Μ.Αλεξάνδρου, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν σήμερα, για να παρακολουθήσουν την εντυπωσιακή-όπως κάθε χρόνο- στρατιωτική παρέλαση που γίνεται στην πόλη.
Πριν την έναρξη της παρέλασης ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αλκιβιάδης Στεφανής συνάντησε τους Εθνοφύλακες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, το έτος 2017 έχει κηρυχτεί από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ως «Έτος Εφέδρων και Εθνοφυλάκων».
Ποια είναι η Εθνοφυλακή
Η Εθνοφυλακή αποτελεί τμήμα του Ελληνικού Στρατού. Σκοπό έχει την προάσπιση της χώρας. Μονάδες εθνοφυλάκων υπάρχουν στην ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και στα νησιά.
Η επιλογή των Εθνοφυλάκων γίνεται με βάση ορισμένα κριτήρια, τα οποία περιλαμβάνουν την εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας με λευκό απολυτήριο στρατού, ή την εθελοντική κατάταξη, όπως και την εντοπιότητα με βάση το στρατόπεδο στο οποίο εδρεύει η μονάδα Εθνοφυλακής.
Το 1948 συστάθηκαν τα λεγόμενα Τάγματα Εθνοφυλακής Αμύνης (ΤΕΑ) με σκοπό την αντικατάσταση των ΜΑΥ και ΜΑΔ. Τα Τάγματα Εθνοφυλακής Αμύνης καταργήθηκαν το 1982 και αντικαταστάθηκαν από την Εθνοφυλακή.