, Δευτέρα
28 Νοεμβρίου 2022

Εισαγγελέας μετά την επιστολή Κυρίζογλου στον Τσίπρα για το ρέμα Δεδροποτάμου

Τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ρέμα Δενδροποτάμου, μετά τη σχετική επιστολή του Λάζαρου Κυρίζογλου προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς, παρήγγειλε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Θα ζητηθεί από τον Τμήμα Προστασία Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης να διαπιστωθεί αν έχουν γίνει παραβάσεις, αν υπάρχουν παραλείψεις (πρόκληση φθορών σε στηθαία, αγωγούς υδάτων κα) αν καταγράφονται επιτώσεις στον άνθρωπο και τη βιοποικιλότητα ή εάν έχουν δημιουργηθεί συνθήκες… ανασφάλειας (μετά την κραυγή αγωνίας του προέδρου των δημάρχων κεντρικής Μακεδονίας Λ. Κυρίζογλου) για την ακεραιότητα και τη ζωή ανθρώπων από τον ελλιπή καθαρισμό ρεμάτων, χειμάρρων ή από την πλημμελή διαχείρισή τους.
Θα ζητηθεί ακόμη, να γίνει αυτοψία στους χώρους, να ληφθεί κατάθεση από τον κ. Κυρίζογλου, αλλά και να διευκρινιστεί αν έχουν τοποθετηθεί προειδοποιητικές επισημάνσεις για τους περίοικους, σε περίπτωση που υπάρχει κίνδυνος.

Ο δήμαρχος Κυρίζογλου σε χθεσινή συνέντευξη του στο focus fm και στην Μελίνα Καραπαναγιωτίδου τόνισε μεταξύ άλλων “Εύχομαι να μην καταποντιστούμε με νεροποντή δυτικά της Θεσσαλονίκης ιδιαίτερα στις περιοχές κατά μήκος του χειμάρρου του Δενδροποτάμου…”

-Ποιοι είναι αρμόδιοι και συναρμόδιοι; Σε ποιους στείλατε την επιστολή απόγνωσης και διαμαρτυρίας εκτός από την πρωθυπουργό; –Καταρχήν μιλώντας και με την Περιφέρεια και με τις υπηρεσίες του υπουργείου είμαστε “από τον Άννα στον Καϊάφα” Την αρμοδιότητα είναι βέβαιον ότι την έχει ως εποπτεύων αρμόδιος υπουργός υποδομών Χρήστος Σπίρτζης. Προσέξτε! Κάτω από αυτόν είναι η γενική γραμματεία και μετά είναι η διεύθυνση αντιπλημμυρικών και εγγειοβελτιωτικών έργων. Υπάρχει η ΕΥΔΕ Θεσσαλονίκης και μεταφέρθηκαν οι αρμοδιότητες αυτών των μεγάλων έργων που θεωρούνται εθνικού επιπέδου στις υπηρεσίες που προανέφερα. Η αρμοδιότητα των ρεμάτων μεταφέρθηκε και στις Περιφέρειες της χώρας.

-Αυτή η διάχυση των αρμοδιοτήτων λοιπόν γίνεται για να μην βρίσκει κανείς τον μπελά του; -Ακριβώς! Σύμφωνα λοιπόν, με το άρθρο του Συντάγματος 102 όταν μεταφέρεις μια αρμοδιότητα πρέπει να μεταφέρεις και τα χρήματα και τα μέσα και το προσωπικό και κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει οπότε φαντάζει αντισυνταγματικό. Οι Περιφέρειες λένε λοιπόν ότι δεν ολοκληρώθηκε η μεταφορά των αρμοδιοτήτων, ερχόμαστε τώρα και στον πρώτο βαθμό…

-Οι δήμαρχοι τι λένε; -Εμείς λέμε προς πάσα κατεύθυνση και κυρίως προς το κεντρικό κράτος. Ως δήμοι δεν δικαιούμαστε να κάνουμε κάτι διότι δεν προβλέπεται. Δεν έχουμε ούτε τα χρήματα, αλλά ούτε και θεσμικά την αρμοδιότητα. Και έρχομαι τώρα στο προκείμενο. Ο χείμαρρος του Δενδροποτάμου, ξεκινάει από την υψηλή ζώνη της Θεσσαλονίκης, από το Ρετζίκι και διαμέσου των Δήμων Πολίχνης, Νεάπολης, Σταυρούπολης, Αμπελοκήπων, Κορδελιού, Εύοσμου είναι πλακοσκεπή  στον χείμαρρο. Κι όπου είναι ασκεπής έχουν φυτρώσει δέντρα, εξαιτίας των φερτών υλικών έχουν δημιουργηθεί τεράστιες νησίδες μέσα στην κύτη του χείμαρρου. Σε μερικά σημεία του χειμάρρου τα 9/10 και τα 2/3 έχουν καλυφθεί από μπάζα, φερτά υλικά, δέντρα, φύλλα. Δεν έχει καθαριστεί χρόνια τώρα οπότε τα όμβρια νερά δεν έχουν καλή ροή και απορροή προς τη θάλασσα. Οι εκροές έχουν στομώσει στις εκβολές και όταν προσπαθούν να καταλήξουν στη θάλασσα γυρίσουν ανάστροφα δεξιά και αριστερά, προς τη στεριά. Λιμνάζουν, ζέχνουν, ρημάζουν και βρωμάνε. Με ένα αεράκι βρωμάει όλη η Θεσσαλονίκη.

-Οι δήμοι δεν μπορούν να καθαρίσουν; Να αναλάβει κάποιος εργολάβος. -Δεν έχουμε από τον νόμο την αρμοδιότητα. Μας απαγορεύεται αλλά δεν έχουμε ούτε τα μέσα. Αν κάνουμε τη διαδικασία για ανάθεση έργου δεν θα πάρουμε την έγκριση. Αυτοί που την έχουν και καλώ δημόσια τον αρμόδιο υπουργό να απαντάει στα έγγραφά μας, γι’ αυτό είμαστε εξοργισμένοι. Τι θέλουν να γελοιοποιείται το προσωπικό κάθε επιπέδου βλέποντας πνιγμένους και κανείς να μην ζητάει συγνώμη ή να παραιτείται. Τέτοια χοντροπετσιά στο δημόσιο τομέα…”