Επιστρέφουν στις τράπεζες οι καταθέσεις
Του Σταύρου Οραήλογλου
Ευεργετικές επιδράσεις φαίνεται πως είχε στη ψυχολογία των πολιτών το εκλογικό αποτέλεσμα της 17ης Ιουνίου και ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης. Ο πανικός που είχε κορυφωθεί την Παρασκευή πριν τις εκλογές και είχε οδηγήσει σε σημαντικότατες εκροές καταθέσεων που υπολογίζονται σε πάνω από 800εκ. ευρώ έδωσε τη θέση του στη ψυχραιμία, με τους πολίτες να αρχίζουν να εμπιστεύονται και πάλι τις ελληνικές τράπεζες.
Όπως επιβεβαιώνουν στην «Κ» τραπεζικά στελέχη, έχει αναχαιτιστεί η εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες. «Κεφάλαια τα οποία τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες είχαν ¨σηκωθεί¨ από τις τράπεζες, δεν είχαν ¨φύγει στο εξωτερικό¨, αλλά παρέμεναν στα σεντούκια, επέστρεψαν, στη μεγάλη τους πλειονότητα, στις τράπεζες. Υπάρχει μια τόνωση στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών η οποία άρχισε ακριβώς μετά τις εκλογές και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Αυτό που είναι σημαντικό, είναι ότι ανακτάται σταδιακά η εμπιστοσύνη και επιβεβαιώνεται μια καλύτερη ψυχολογία του κοινού» δηλώνει στην «Κ» τραπεζικός.
«Οι πολίτες θέλουν ηρεμία»
«Αν θέλεις να καταστρέψεις μια χώρα, στείλε τον κόσμο στα γκισέ. Καμιά τράπεζα, κανένα τραπεζικό σύστημα στον κόσμο, δεν μπορεί να αντέξει ταυτόχρονες αναλήψεις. Είναι προφανές πως οι πολίτες θέλουν ηρεμία, θέλουν σταθερότητα για να φέρουν πίσω τα χρήματα τους. Η εβδομάδα που πέρασε ήταν ιδιαίτερα ελπιδοφόρα. Κάτι κινείται επιτέλους. Και ασφαλώς ο σχηματισμός κυβέρνησης λειτούργησε ευεργετικά προς την κατεύθυνση αυτή» επισημαίνει έτερο τραπεζικό στέλεχος, ενώ για «εφιάλτη» που φαίνεται πως τελείωσε κάνει λόγο υψηλόβαθμος υπάλληλος μεγάλης ελληνικής τράπεζας, υπογραμμίζοντας τη σαφή τάση επιστροφής καταθέσεων.
Έφτασαν στα όρια
«Έχει μπει ένα φρένο στις εκροές και αποκαθίσταται σταδιακά ένα κλίμα εμπιστοσύνης, στο οποίο συντέλεσε καταλυτικά τόσο το αποτέλεσμα των εκλογών όσο και ο σχηματισμός κυβέρνησης. Το κλίμα έχει αλλάξει, αυτό είναι δεδομένο. Γιατί η πραγματικότητα είναι πως μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή ζήσαμε έναν εφιάλτη. Το τελευταίο δεκαήμερο πριν τις εκλογές τα ΑΤΜ ¨έμεναν¨ καθημερινά από χρήματα. Και είμαι βέβαιος πως αν συνεχιζόταν για έναν ακόμη μήνα αυτή η συνεχιζόμενη ¨αιμορραγία¨, οι τράπεζες θα είχαν ¨στεγνώσει¨ από ρευστό. Επικρατούσε πανικός. Πλέον, όλοι ελπίζουμε σε μια καλύτερη επόμενη ημέρα, ώστε να μπορέσουμε και εμείς από την πλευρά μας να ¨ρίξουμε¨ χρήμα και να στηρίξουμε την αγορά», καταλήγει.
«Τα δύσκολα είναι μπροστά μας»
Συγκρατημένα αισιόδοξος για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας εμφανίζεται από την πλευρά του ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Χάρρυ Παπαπανάγος. Ο κ. Παπαπανάγος πιστεύει ότι η εκλογή φιλοευρωπαϊκών κομμάτων στην Ελλάδα οδηγεί στην παραμονή στο άρμα της Ευρώπης και της Ευρωζώνης και ότι η εξέλιξη αυτή αποτιμάται θετικά από τις αγορές, πλην όμως θεωρεί πως τα δύσκολα είναι ακόμη μπροστά μας. Ο αντιπρύτανης του ΠΑΜΑΚ είναι βέβαιος πως δεν πρέπει να περιμένουμε ριζικές αλλαγές στο Μνημόνιο. «Αυτό φάνηκε άλλωστε και από τις δηλώσεις της κ. Μέρκελ το τελευταίο χρονικό διάστημα που ήταν εξαιρετικά φειδωλές σε σχέση με το παρελθόν.
«Άθλος η επιμήκυνση»
Για τον κ. Παπαπανάγο θα πρέπει να θεωρείται μεγάλη επιτυχία εάν η Ελλάδα κατορθώσει να κερδίσει έστω και δύο χρόνια επιμήκυνσης του προγράμματος, με δεδομένο ότι αυτά τα δυο χρόνια μεταφράζονται για τους δανειστές μας σε 16,5 δις. ευρώ πρόσθετη ενίσχυση για τη χώρα μας. «Άρα, ας μην ανεβάζουμε ψηλά τον πήχη, ας κρατήσουμε μικρό καλάθι», σημειώνει.
Ο κ. Παπαπανάγος εκφράζει τη βεβαιότητα του πως με ένα συμπαγές κυβερνητικό σχήμα όπου χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά οι άριστοι και όχι αρεστοί, η χώρα μας θα μπορέσει να έχει μια σημαντική παρουσία σε όλες τις διεργασίες και αναταράξεις που θα ακολουθήσουν τις επόμενες εβδομάδες. «Πιστεύω ακράδαντα ότι θα έχουμε ραγδαίες εξελίξεις σε επίπεδο ευρωζώνης, με δεδομένο ότι οι αλκυονίδες ημέρες θα είναι πολύ σύντομες και πολύ γρήγορα θα δούμε μεγάλες δυστοκίες στο δανεισμό της Ισπανίας και της Ιταλίας, αλλά και ακόμη ισχυρότερες κερδοσκοπικές πιέσεις στις αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης», καταλήγει.