Επιχείρηση εκκένωσης: Ξεκίνησε η μεταφορά ευπαθών ομάδων απο το ΕΚΑΒ

Ξεκίνησε από τις επτά το πρωί η διαδικασία μεταφοράς, από το ΕΚΑΒ, ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού σε δομές όπου θα διανυκτερεύσουν και θα φιλοξενηθούν μέχρι να λήξει η επιχείρηση απενεργοποίησης της βόμβας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή. Αυτό έγινε γνωστό από χτες, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, υπό τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα και παρουσία εκπροσώπων όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Σύμφωνα με πληροφορίες, 320 άτομα με αναπηρία, ασθενείς σε κατάκλιση και γενικά πολίτες που έχουν πρόβλημα μετακίνησης καθώς και 48 παιδιά θα μπορούν να μεταφέρονται με 20 ασθενοφόρα ανά οκτάωρο στις δομές.
Η αστυνομία, από την πλευρά της, έχει ενημερώσει τους αρμόδιους ότι θα περιφρουρήσει την επιχείρηση με χίλιους αστυνομικούς και θα τοποθετήσει κορδέλα μήκους τριάντα χιλιομέτρων για να καλύψει όλη την περιφέρεια της ζώνης εκκένωσης, που θα αναπτυχθεί σε ακτίνα 1.900 μέτρων από το σημείο που βρέθηκε η βόμβα.  Τα μέτρα της αστυνομίας θα τεθούν σε εφαρμογή από τις 6 το πρωί της Κυριακής, ενώ οι αρχές διαβεβαιώνουν τους πολίτες για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων ώστε να αποφευχθούν κρούσματα κλοπών και διαρρήξεων.
Σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στη ζώνη εκκένωσης, θα απαγορεύεται από τις 10 το πρωί και μετά. Νωρίτερα, οι μετακινήσεις με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ θα γίνονται δωρεάν στα δρομολόγια για τη μετακίνηση των πολιτών της περιοχής, ενώ θα διατεθούν όσα οχήματα απαιτηθούν για τη διαδικασία.  Ο ΟΣΕ, τέλος, ενημέρωσε ότι θα απαγορευτεί η κυκλοφορία όλων των τρένων από 9.30 το πρωί της Κυριακής ως το τέλος της επιχείρησης.

«Έχουμε ένα ακόμη σχέδιο το οποίο απευχόμαστε να εφαρμόσουμε σε περίπτωση που κάτι συμβεί απρόοπτα»

Λίγο πριν από την έναρξη σύσκεψης φορέων στην Περιφέρεια για την επιχείρηση που θα γίνει την Κυριακή για την απενεργοποίηση και ασφαλή μεταφορά της βόμβας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που βρέθηκε σε βενζινάδικο, στην περιοχή του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ), ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, επισήμανε ότι αρχικά ενημερώθηκαν οι υπηρεσίες του δήμου που εμπλέκονται στο σχεδιασμό της επιχείρησης, εκπαιδεύτηκε κατάλληλα το προσωπικό, αναρτήθηκε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του δήμου, ενώ η ανακοίνωση αυτή μοιράστηκε πόρτα πόρτα σε κάθε σπίτι που βρίσκεται εντός της ζώνης απομάκρυνσης και θυροκολλήθηκε σε κάθε σπίτι και κατάστημα. Επιπλέον χτες και σήμερα, πρωί και απόγευμα, κυκλοφορεί στους δρόμους της περιοχής αυτοκίνητο με μεγάφωνα που μεταδίδει ηχητικό μήνυμα ώστε να ενημερωθούν όλοι οι κάτοικοι. “Ολόκληρος ο οικισμός του Δενδροποτάμου εκκενώνεται. Από την περιοχή της Καζαντζάκη εκκενώνονται μόνο δύο δρόμοι και ελάχιστες οικοδομές από τη Μενεμένη”, σημείωσε.
Ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου Πέτρος Σούλας επισήμανε ότι ενημερώθηκε πόρτα πόρτα μεγάλο μέρος του δήμου, ανέφερε ότι οι τηλεφωνικές γραμμές έχουν “πάρει φωτιά” και διαρκώς προκύπτουν ερωτηματικά από τους πολίτες για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί. “Μία από τις κυριότερες απορίες είναι ‘τι θα γίνει αν δεν φύγω’. Εμείς λέμε ότι η εκκένωση της περιοχής είναι υποχρεωτική. Από εκεί και πέρα κανείς δεν πρόκειται να τραβήξει από τα μαλλιά κάποιον για να τον βγάλει έξω από το σπίτι του. Όμως πρέπει να φύγουν όλοι μέχρι τις 10. Ο καθένας θα πρέπει να διαισθανθεί και να αναλάβει τις ευθύνες που έχει απέναντι στον εαυτό του, τα παιδιά και τους συγγενείς του και να πράξει αναλόγως”, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον διευκρίνισε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα περιφρούρησης της περιοχής που θα αποκλειστεί, η κυκλοφορία θα επιτρέπεται μέχρι τις 10 για να μετακινηθούν όλοι, οι εκκλησίες θα λειτουργήσουν μέχρι τις 9.30 το πρωί, τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ θα λειτουργούν κανονικά μέχρι τις 9 με 9.30 το πρωί, ενώ θα διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου σε μια μικρή ακτίνα γύρω από τη βόμβα.
Εξάλλου, η πρόεδρος του ΕΚΕΠΥ Βόρειας Ελλάδας, Τζίνα Λεπτοκαρίδου δήλωσε ότι σε συνεργασία με τους διοικητές της 2ης και της 3ης υγειονομικής περιφέρειας ελήφθησαν μια σειρά μέτρων. Συγκεκριμένα το νοσοκομείο “Παπαγεωργίου” θα τεθεί την Κυριακή σε γενική εφημερία στη δυτική πλευρά της πόλης και το νοσοκομείο “Άγιος Παύλος” στην ανατολική ενώ δόθηκε εντολή και στο νοσοκομείο “Παπανικολάου” να βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα όλων των κλινικών για την περίπτωση που θα χρειαστεί.
“Επίσης έχουμε ένα ακόμη σχέδιο το οποίο απευχόμαστε να εφαρμόσουμε σε περίπτωση που κάτι συμβεί απρόοπτα” είπε και ευχήθηκε η απασφάλιση της βόμβας να γίνει με τον καλύτερο δυνατό δυνατό, ανώδυνο και ασφαλή τρόπο. Διευκρίνισε, εξάλλου, ότι από τους ανθρώπους που θα χρειαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, όσοι έχουν κάποια αναπηρία ή πρέπει να έχουν μαζί τους συσκευή οξυγόνου, δεν θα πρέπει να μεταβούν στα νοσοκομεία. “Δεν μπορούμε τα άτομα αυτά να τα φιλοξενήσουμε στα νοσοκομεία διότι μετά θα πρέπει, αν γίνει κάτι πολύ πιο δύσκολο από αυτό που περιμένουμε, να βάλουμε τυχόν ασθενείς. Δεν είναι χώροι φιλοξενίας τα νοσοκομεία, ούτε ξενοδοχεία. Τα νοσοκομεία θα δεχτούν μόνο ασθενείς με οξέα προβλήματα”, πρόσθεσε.
Σημειώνεται ότι, όπως έγινε γνωστό, την περιοχή της ζώνης που θα εκκενωθεί θα περιφρουρήσουν χίλιοι αστυνομικοί.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ