"Ετοιμάζουμε χάρτες… πλημμύρας"

“Στις ΗΠΑ πχ στην περιοχή της Νέας Ορλεάνης οι ασφαλιστικές εταιρίες πλέον δεν ασφαλίζουν τα σπίτια δίπλα στη θάλασσα, διότι θεωρούν δεδομένο -με βάση τα κλιματικά φαινόμενα- ότι αυτά θα… πλημμυρίσουν!”
“Εμείς οι Πράσινοι-Οικολόγοι συμμετέχουμε στο υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης με τον υφυπουργό κ. Τσιρώνη…” σημειώνει ο συντονιστής της οργάνωσης στην κεντρική Μακεδονία και πολιτικός μηχανικός Φίλιππος Γκανούλης προσθέτοντας “τα νέα αντιπλημμυρικά έργα πρέπει να γίνουν με βάση την κλιματική αλλαγή και τη ραγδαία αλλαγή των φαινομένων…”
Tης Μ. Καραπαναγιωτίδου
-Πείτε μας τι έχει αλλάξει τα τελευταία δύο χρόνια (με τη συμμετοχή σας στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ);-Πιο πριν ήμασταν στο υπουργείο περιβάλλοντος όπου σε ότι αφορά στην αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας έχουν γίνει κάποια βήματα. Ως χώρα είχαμε μείνει αρκετά πίσω. Δεν είχαμε χάρτες διακινδύνευσης πλημμύρας, ουσιαστικά το κράτος και η πολιτική προστασία δεν ήξερε ποιες περιοχές έχουν μεγαλύτερη επικινδυνότητα. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε ολοκληρώνεται ένα έργο από το ΥΠΕΝ που αφορά την χαρτογράφηση αυτών των περιοχών στην χώρα.
-Βέβαια η Πυροσβεστική έχει αυτά τα “κόκκινα” και “επικίνδυνα” σημεία και μπορεί να σας τα δώσει άμεσα, αφού τα έχει “επισκεφθεί” πολλές φορές εδώ και δεκαετίες… -Προφανώς σε τοπικό επίπεδο τα γνωρίζουν οι τοπικοί καλύτερα από όλους.
-Πέρα από τη χαρτογράφηση;-Με βάση αυτού θα πρέπει να οριστούν νέα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και να προσαρμοστούν σε αυτές τις περιοχές με το πρόβλημα. Στην δική μας περιοχή τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στην κοιλάδα του Αξιού, όπου εκεί γίνεται χαμός πολύ συχνά, σε κάποια σημεία στη Χαλκιδική, περιμετρικά του Λαγκαδά. Τα αντιπλημμυρικά έργα πρέπει να γίνουν με βάση την κλιματική αλλαγή και τη ραγδαία αλλαγή των φαινομένων. Για την περιοχή μας μόνο να πω ότι τα περισσότερα έργα έχουν αξιολογηθεί με συνθήκες του 1960 και 1970 και είναι έργα που προφανώς δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στα δεδομένα μας.
-Εξηγήστε μου τι σημαίνει -σήμερα-αντιπλημμυρικό έργο. Τι κάνει δηλαδή η πολιτεία ως αντιπλημμυρικό έργο;  -Για παράδειγμα, στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης υπάρχει περιμετρικά μία τάφρος που περνάει σε κάποια σημεία μέσα από την Πυλαία οριακά που καταλήγει στον Θερμαϊκό. Στόχος αυτού του έργου είναι όλα τα νερά που κατεβαίνουν από το Σέιχ Σου να κατευθυνθούν στην θάλασσα χωρίς να προσβάλλουν τις κατοικίες.
-Τι άλλο… νέο αντιπλημμυρικό μπορεί να γίνει σε αυτή την πόλη; Τι μπορεί να γίνει όταν επί των ημερών σας και της κυβέρνησης Τσίπρα, έχουμε νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα και μάλιστα μείωση έως 60% των προστίμων, καταβολή προστίμου σε 80 μηνιαίες δόσεις και δόμηση σε… ρέματα; -Δεν το λέει έτσι. Αυτό που επιτρέπεται είναι μια νομιμοποίηση για κάποια παλιά κτίσματα που είναι μέσα στη λεκάνη πλημμύρας του εκάστοτε ρέματος. Επιτρέπεται η νομιμοποίηση αυτών και είναι κάτι που με βρίσκει προσωπικά να διαφωνώ. Το να καταστρέψω τα κτίσματα προφανώς έχει ένα τεράστιο πολιτικό και οικονομικό κόστος και δυστυχώς κάθε κυβέρνηση αναγκάζεται να δώσει μια περίοδο χάριτος και μια διέξοδο στους ιδιοκτήτες να τα νομιμοποιήσουν. Από οικολογικής και πολεοδομικής πλευράς εννοείται ότι δεν είναι κάτι το βέλτιστο. Γίνεται δεκαετίες…
-Πείτε και μερικές περιοχές που… δεν κινδυνεύουν. -Σίγουρα όσο πιο ψηλά τόσο το καλύτερο. Όσοι είναι στο βουνό είναι ευτυχισμένοι.
-Να πάρουμε τα… βουνά λοιπόν;  -Στην περίπτωση της Μάνδρας ας πούμε, υπήρχε ένα βουνό το οποίο είχε καεί πρόσφατα. Είναι όπως καταλαβαίνετε επιτακτική ανάγκη να προστατεύουμε τα δάση μας πολεοδομικά και περιμετρικά των πόλεων μας. Ασφαλείς είναι οι περιοχές που έχουν ένα υψόμετρο πάνω από 10-15 μέτρα, όπως η Πυλαία. Βέβαια με την κλιματική αλλαγή όλα είναι πιθανά. Πχ στην άνω πόλη επειδή έχουμε πολύ στενούς δρόμους έχουμε ένα άλλο φαινόμενο οι δρόμοι να γίνονται ποτάμι διότι δεν υπάρχουν και φρεάτια για να απορροφήσουν το νερό. Τοπικά μπορεί να έχουν πολύ μεγάλα προβλήματα.
-Η κλιματική αλλαγή αλλάζει και το real estate… Θα αποκτήσουν μεγαλύτερη αξία τα σπίτια στο βουνό απ ότι δίπλα στη θάλασσα; -Στις ΗΠΑ επειδή ο ασφαλιστικός τομέας είναι πολύ προχωρημένος, πχ στην περιοχή της Νέας Ορλεάνης οι ασφαλιστικές εταιρίες πλέον δεν ασφαλίζουν τα σπίτια διότι θεωρούν δεδομένο με βάση τα κλιματικά φαινόμενα ότι αυτά θα… πλημμυρίσουν. Οι ασφαλιστικές παρακολουθούν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αυτούς τους χάρτες, δηλαδή τους ζητάνε για να εκτιμήσουν το κάθε κτίσμα και τις επικινδυνότητες ώστε να χρεώσουν στον ιδιοκτήτη το ασφάλιστρό τους!