, Δευτέρα
06 Φεβρουαρίου 2023

Η απάντηση του ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ για το… ύποπτο δείγμα στο ζεστό νερό

“…συνηθίζουμε να διενεργούμε τακτικά, προληπτικά, δειγματοληπτικούς ελέγχους ρουτίνας. Μόλις διαπιστώσουμε την παραμικρή απόκλιση από τις φυσιολογικές τιμές, επεμβαίνουμε άμεσα και πριν ακόμη προκύψει ο οποιοσδήποτε κίνδυνος…”
Ύποπτο δείγμα στο ζεστό νερό παραδέχθηκε το ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ύστερα από καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ για ανίχνευση… λεγιονέλλας στο δίκτυο ύδατος του Νοσοκομείου. Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση: «Στο ΓΝ Παπαγεωργίου συνηθίζουμε να διενεργούμε τακτικά, προληπτικά, δειγματοληπτικούς ελέγχους ρουτίνας. Μόλις διαπιστώσουμε την παραμικρή απόκλιση από τις φυσιολογικές τιμές, επεμβαίνουμε άμεσα και πριν ακόμη προκύψει ο οποιοσδήποτε κίνδυνος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, υπήρξε ύποπτο δείγμα σε ζεστό νερό, απομακρυσμένης περιοχής στο Νοσοκομείο. Αμέσως συνήλθε η ειδική επιτροπή και δόθηκαν οδηγίες σωστής αντιμετώπισης. Καλό είναι ό,τιδήποτε συμβαίνει να προλαμβάνεται και να αντιμετωπίζεται εν τη γενέσει του. Λειτουργούμε πάντα άμεσα και λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα ώστε να μην προκύψει κανένας κίνδυνος για τους ασθενείς μας»
Η ΠΟΕΔΗΝ που κοινοποίησε έγγραφο της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου τόνισε ότι η λεγιονέλλα μπορεί να προκαλέσει τη νόσο των Λεγεωναρίων ή λεγεωνέλλωση που αποτελεί οξεία νόσο του αναπνευστικού συστήματος που οφείλεται σε λοίμωξη από βακτήρια του γένους.
Το μικρόβιο της λεγιονέλλας ανιχνεύτηκε στο δίκτυο παροχής νερού του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, στις 29 Αυγούστου, σύμφωνα με καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ, η οποία βασίζεται σε επείγουσα ενημερωτική επιστολή της προέδρου της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων, Κωστούλας Αρβανίτη, προς τους διευθυντές και τους προϊσταμένους των κλινικών, των μονάδων και των εργαστηρίων του νοσοκομείου.
Τα μέτρα που ελήφθησαν αφορούν την διακοπή της χρήσης του δικτύου θερμού ύδατος, την χρήση αποστειρωμένου ύδατος αντί νερού βρύσης για την παρασκευή κάθε είδους διαλύματος που χορηγείται στους ασθενείς ή οτιδήποτε παρασκευάζεται για νοσοκομειακή χρήση, την μη χρησιμοποίηση του νερού της βρύσης  και των ψυκτών, ως πόσιμου, για κατηγορίες ασθενών.
Η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει ότι οι νοσοκομειακές λοιμώξεις «θερίζουν» στα δημόσια νοσοκομεία της χώρους και τονίζει ότι περισσότεροι από 3.000 νοσηλευόμενοι ασθενείς χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από αυτές.  Παράλληλα αναφέρει, ότι είναι τριπλάσιο το ποσοστό προσβολής από νοσοκομειακό μικρόβιο στα νοσοκομεία της Ελλάδας, απ΄ ότι στα νοσοκομεία των άλλων χωρών της Ευρώπης., όπως επίσης, ότι η  νοσηρότητα και η θνησιμότητα από νοσοκομειακές λοιμώξεις στις χώρες της ΕΕ είναι 5% επί των εισαγωγών στα νοσοκομεία, ενώ στη χώρα μας φθάνει κατά μέσο όρο στο 15% επί των εισαγωγών στα δημόσια νοσοκομεία.