, Σάββατο
23 Σεπτεμβρίου 2023

Θέμα πάλι με τα τραπεζοκαθίσματα!

της Χρύσας Κυριακού
Την ώρα που η διοίκηση του δήμου ψάχνει τρόπους για την απελευθέρωση ζωτικού χώρου στην πλατεία Αριστοτέλους, οι Θεσσαλονικείς υποστηρίζουν ότι αυτό θα έπρεπε να ήταν το τελευταίο πράγμα που θα απασχολούσε τον Γ. Μπουτάρη και την ομάδα του. Την περασμένη Τετάρτη η επιτροπή ποιότητας ζωής του δήμου ενέκρινε την τροποποίηση, σύμφωνα με την οποία θα επιτρέπεται στα καταστήματα να αναπτύξουν τραπεζοκαθίσματα μπροστά στις προσόψεις τους, αφήνοντας πάντως ελεύθερο το χώρο μέσα στις στοές της πλατείας.
Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο και εφόσον οριστικοποιηθεί η απόφαση από το σώμα θα υιοθετηθεί το αίτημα των καταστηματαρχών για τοποθέτηση τραπεζιών και καθισμάτων σε τμήμα των υφιστάμενων παρτεριών (έκτασης 150 τετραγωνικών μέτρων) και σε υπερυψωμένο κατά 20 εκατοστά ξύλινο δάπεδο, χωρίς όμως να αλλοιωθεί ο σχεδιασμός της πλατείας. Όπως τόνισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Τ. Κουράκης,
θα απελευθερωθεί χώρος τετρακοσίων τετραγωνικών μέτρων περίπου. «Τα τραπεζοκαθίσματα θα τοποθετηθούν ανάμεσα στο τέλος των στοών προς την εσωτερική και στα παρτέρια προς την εξωτερική πλευρά. Σε ένα μικρό τμήμα πλησίον των παρτεριών, τα τραπεζοκαθίσματα προβλέπεται να τοποθετηθούν επάνω σε ένα ξύλινο δάπεδο, το οποίο δεν θα ξεπερνά σε ύψος τα είκοσι εκατοστά. Έτσι θα σχηματιστούν δύο μεγάλοι ανοικτοί διάδρομοι για την κάθοδο του κόσμου προς τη θάλασσα», είπε ο αντιδήμαρχος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα όρια κάθε καταστήματος θα είναι διακριτά, καθώς προβλέπεται η τοποθέτηση ομοιόμορφων διαχωριστικών, τα οποία έχουν σχεδιαστεί από αρχιτέκτονες του δήμου Θεσσαλονίκης, για να αντικαταστήσουν τα νάιλον. Τα διαχωριστικά δεν θα ξεπερνούν σε ύψος το 1,5 μέτρο, ενώ το ανώτερο τμήμα τους θα είναι διάφανο, ώστε να μην εμποδίζεται η προοπτική προς τη θάλασσα. Οι κατασκευές αυτές απαγορεύεται να έχουν μόνιμο χαρακτήρα, όπως κινητές προβλέπεται ότι θα είναι και οι ομπρέλες οι οποίες θα είναι ενιαίου τύπου και η διάμετρός τους δεν θα ξεπερνά τα τέσσερα μέτρα. Επάνω στις ομπρέλες, που θα είναι λευκές, δεν θα επιτρέπεται κανενός είδους διαφήμιση παρά μόνο μια διακριτική αναγραφή της επωνυμίας κάθε καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Αντιδράσεις
«Τα προβλήματα της πόλης είναι πάρα πολλά και τεράστια. Το αν θα υπάρχει ελεύθερος χώρος στην πλατεία Αριστοτέλους δεν νομίζω ότι ενδιαφέρει και πολλούς. Ακόμη και αν η διοίκηση προχωρήσει σε νέα οριοθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων, αυτό θα διαρκέσει λίγο καιρό και οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων θα καταλάβουν και πάλι όλους τους χώρους», είπε στην «Κ» ο Γ.Π. ιδιοκτήτης καταστήματος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. «Πνιγόμαστε από σκουπίδια, οι εργασίες του μετρό έβαλαν ‘‘ταφόπλακα’’ στις επιχειρήσεις μας και ο δήμαρχος ενδιαφέρεται για τα τραπεζοκαθίσματα», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά. Μαζί του συμφώνησε και η ιδιοκτήτρια περιπτέρου στην οδό Τσιμισκή. «Το πρόβλημα δεν είναι τα τραπεζοκαθίσματα. Η πόλη βρωμάει και η διοίκηση νοιάζεται για τις βόλτες στην πλατεία Αριστοτέλους. Ας λύσει πρώτα όλα τα υπόλοιπα προβλήματα και μετά ας ασχοληθεί και με αυτό», τόνισε η κ. Τ.Ζ..
«Θα γίνει πεζόδρομος»
Αναφορικά με την οδό Αγίας Σοφίας ο κ. Κουράκης διαβεβαιώνει ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να μην γίνει οριστικά πεζόδρομος». «Ο δήμος επιθυμεί την υλοποίηση της μελέτης, συνεπώς το δημοτικό συμβούλιο θα συζητήσει αργότερα αν θα δώσει άδειες για τραπεζοκαθίσματα και σε τι αριθμό. Μέχρι όμως να γίνει η σχετική κατασκευή και διαμόρφωση του πεζόδρομου, κάτι που εκτιμάται να ξεκινήσει τον επόμενο χρόνο, εξακολουθεί να βρίσκεται σε λειτουργία το πιλοτικό σχέδιο της πεζοδρόμησης, από την πλατεία Αγίας Σοφίας μέχρι την οδό Τσιμισκή. Όσο λειτουργεί το πιλοτικό σχέδιο δεν θα δοθεί άδεια για τραπεζοκαθίσματα» είπε ο αντιδήμαρχος.