, Δευτέρα
25 Σεπτεμβρίου 2023

Θα παράγουν βιοντίζελ από τηγανέλαια


Προγραμματική σύμβαση συνεργασίας για την υλοποίηση του προγράμματος συλλογής και μεταποίησης τηγανέλαιων πρόκειται να υπογράψουν την ερχόμενη Τρίτη, 24 Ιουλίου στις 11.30, στο δημαρχείο Κορδελιού Ευόσμου, ο δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου Στάθης Λαφαζανίδης και ο πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, Γεώργιος Χαραλαμπίδης.
 
Ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών του δραστηριοτήτων, δρομολογεί την υλοποίηση του προγράμματος περισυλλογής των χρησιμοποιούμενων οικιακών μαγειρικών ελαίων σε συνεργασία με το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, με στόχο την παραγωγή βιοπετρελαίου (βιοντίζελ).
 
Η συλλογή των τηγανελαίων θα ξεκινήσει με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και θα υλοποιηθεί από τους μαθητές του δήμου, στις σχολικές τους μονάδες. Το λάδι που θα συλλέγεται, θα αποστέλλεται σε τακτά χρονικά διαστήματα στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας (εργαστήριο Θερμικών Συστημάτων και Βιοκαυσίμων του τμήματος Μηχανολογίας) όπου και θα ανακυκλώνεται, παράγοντας βιοντίζελ. Το σχολείο που θα συγκεντρώσει τις μεγαλύτερες  ποσότητες τηγανέλαιων αλλά και οι μαθητές, θα  επιβραβευθούν για την προσπάθεια τους.
 
«Στόχος μας μέσα από την υλοποίηση αυτού του προγράμματος είναι αφενός η ενίσχυση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της πολυπληθούς μαθητικής κοινότητας του δήμου μας  αλλά και  η προαγωγή και ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης της νέας γενιάς. Η συλλογή και μεταποίηση τηγανελαίων αποτελεί πλέον μια δραστική απάντηση για τη μείωση των περιβαλλοντικών αλλά και οικονομικών προβλημάτων που δημιουργεί η ανεξέλεγκτη απόρριψή τους, συμβάλλοντας παράλληλα στην ενεργειακή αυτονομία της χώρας μας» τόνισε ο δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου.